به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از روابط عمومی این سازمان، 'سید محمد رضا فاضل هاشمی' افزود: این قرآن نفیس و ارزشمند توسط شیخ 'عبدالكریم عبدالله' از شیعیان لبنان به سفارت جمهوری اسلامی ایران در بیروت تحویل و توسط دفتر نمایندگی شمال و شرق وزارت امورخارجه تحویل آستان قدس رضوی شد.
وی بیان كرد: این قرآن در قطع بزرگ سلطانی و دارای جلد تیماج ضربی لبه دار است و به خط ریحان و ثلث 11 سطری در307 برگ در قرن نهم هجری قمری كتابت شده و اسامی سوره ها به سرخی، فواصل آیات گلهای پنج پر زرین می باشد.
وی با بیان اینكه قریب به دو قرن پس از شهادت حضرت رضا (ع)، آستان قدس رضوی به عنوان پایگاهی برای علمای شیعه مورد توجه قرار گرفت، گفت: در این كتابخانه 1200 ساله، مجموعه بی نظیری افزون بر 20 هزار جلد قرآن و جزوه قرآنی خطی از طریق وقف و خریداری فراهم شده است.
فاضل هاشمی اظهار كرد: گنجینه قرآن های خطی آستان قدس رضوی با 20 هزار نسخه قرآن، جزوه و دست نوشته قرآنی به عنوان منحصر به فردترین گنجینه كتب آسمانی جهان اسلام به شمار می رود.
وی گفت: در گنجینه مخطوطات آستان قدس رضوی بیش از 100 جلد قرآن كه در قرن اول تا سوم قمری برروی پوست آهو كتابت شده است از جمله مصاحف شریفه اهل البیت (ع) نگهداری می شود كه این مجموعه قرآن در دنیا بی نظیر است.
وی خاطر نشان كرد: اداره مخطوطات كتابخانه آستان قدس رضوی مشتمل بر بخشهای فهرست نگاری كتب و قرآنهای خطی، چاپ سنگی و فیلم تك ، مخازن كتب و قرآنهای خطی و چاپ سنگی، تالارمحققان، جزوه های قرآن، نسخه های چاپ سنگی، تابلو و آثار هنری است.
وی با اعلام بیش از90 هزار جلد مصاحف شریف و نسخه خطی در كتابخانه گفت: فهرست نویسی، خریداری نسخ خطی، دیجیتال سازی، تهیه شناسنامه های علمی برای مخزن، ثبت در دفاتر اموالی و نیز حفاظت و نگهداری از آثار و نسخ خطی موجود از جمله فعالیتهای اداره مخطوطات كتابخانه آستان قدس رضوی به شمار می رود.
وی با اشاره به كتب و جزوات قرآن وقف شده به كتابخانه آستان قدس رضوی ابراز كرد: قدیمی ترین كتاب موقوفه قرآنی كتابخانه آستان قدس به دوره سامانیان و به سال 327 هجری قمری بر می گردد كه توسط 'كشوادبن املاس'؛ حكمران اصفهان وقف شده است.
فاضل هاشمی اظهار كرد: در سال 383 هجری قمری جزوات قرآنی توسط 'ابن سیم جور'، وزیر حكومت سامانیان وقف آستان منور رضوی شده و نیز 'محمد بن كثیر'؛ وزیر صاحب دیوان سلطان مسعود غزنوی در سال 393 هجری قمری جزوات قرآنی را وقف آستان كرد.
وی قرآن های مترجم را بخش دیگر كتب خطی قرآنی كتابخانه آستان قدس رضوی دانست و گفت: این قرآن ها با ترجمه های فارسی و تركی متعلق به قرون 4 و 5 هجری قمری تاكنون است كه منبع تهیه فرهنگ نامه قرآنی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی قرار گرفته و به لحاظ زیبایی شناسی و سیر تحول نثر فارسی و لهجه ها در دنیا بی نظیر است.
رئیس اداره مخطوطات كتابخانه آستان قدس رضوی گفت: مجموعه كتب قرآنی آستان باید از جنبه های مختلفی از جمله سیر دگرگونی و تحول نثر فارسی، سیر تذهیب و آرایه های هنری (میزان فواصل آیات، شكل كتیبههای سر سوره ها یا جلدسازی) و یا هنر خط و خوشنویسی مورد توجه، بررسی و پژوهش اهل فن و محققان واقع شود.
گنجینه مخطوطات آستان قدس رضوی با حدود 95هزار نسخه قرآن و كتاب خطی یكی از گنجینه های علمی جهان اسلام محسوب می شود كه با نیات خیر واقفان و اهدا كنندگان در طول تاریخ بوجود آمده و اكنون بعنوان یكی از پایگاههای فكری جهان مورد توجه واستفاده محققان، دانش پژوهان و نسخه شناسان قرار دارد.
7489/522
مشهد – ایرنا – رییس اداره مخطوطات سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوی گفت: یك جلد قرآن نفیس و ارزشمند با شش قرن قدمت توسط یكی از شیعیان لبنان به كتابخانه مركزی آستان هدیه شد.