به گزارش فرارو، هيات مذاكره كننده هستهاي ايران به سرپرستي، محمد جواد ظريف، وزير خارجه و مذاكره كننده ارشد هستهاي ايران، فردا صبح تهران را به مقصد ژنو سوئيس ترك خواهند كرد.
در اين سفر ظريف را عباس عراقچي، مجيد تخت روانچي، حميد وحيدينژاد، داود محمدنيا، محمد اميري، حسين زمانينيا و يك كارشناس حقوقي همراهي ميكنند.
اين دور از مذاكرات دومين دوره گفتوگوها در دوره تمديد 7 ماهه مذاكرات است كه بر خلاف دور قبلي، با گفتوگوهاي مقدماتي وزراي خارجه ايران و آمريكا آغاز ميشود كه اين خود نشان دهنده ورود مذاكرات به مرحله حساسي است كه به تصميم گيري سياسي در سطوح بالا نياز پيدا شده است.
در اين دور از مذاكرات دو طرف تمركز خود را معطوف به دستيابي به توافق سياسي خواهند كرد.
پس از آنكه ايران و گروه 1+5 در سوم آذرماه كه به عنوان آخرين ضرب الاجل دستيابي به توافق جامع و نهايي تعيين شده بود نتوانستند به اين توافق برسند با تمديد مذاكرات به مدت 7 ماه تصميم گرفتند چارچوب جديدي از گفتوگوها را به منظور دستيابي به توافق جامع و نهايي در دستور كار قرار دهند.
چارچوب جديد گفتوگو در شكل و محتوا دستخوش تغيير شد. تغيير شكلي عبارت بود از حذف واسطه از مذاكرات دو جانبه ايران و آمريكا. در گذشته هر مذاكرهاي ميان ايران و آمريكا با حضور واسطهاي شامل كاترين اشتون يا هگا اشميد معاون او برگزار ميشد.
تغيير محتوايي هم اين بود كه دو طرف تصميم گرفتند كه در دوره جديد مذاكرات ابتدا بايدها و نبايدهاي اساسي سياسي خود را براي دستيابي به توافق، واضحتر از هر زمان ديگري اعلام كنند تا پس از حصول توافق سياسي، گفتگوها درباره توافق جامع و نهايي كه شامل توافق فني ميشود را آغاز كنند.
بر اين اساس دو طرف تصميم گرفتهاند كه حداكثر تا اسفند ماه به توافق سياسي دست پيدا كنند. هر چند پس از تمديد 7 ماهه مذاكرات، هم ايران و هم آمريكا تاكيد داشتند كه نميخواهند از تمام دوران تمديد استفاده كنند.
بر اين اساس بعيد نيست كه سفر محمد جواد ظريف و جان كري به ژنو در راستاي تسريع در رسيدن به توافق سياسي انجام گرفته باشد. موضوعي كه اتفاقا دو طرف هم بر آن تاكيده كردهاند.
در همين حال محمد جواد ظريف، دو روز پيش در كنفرانس خبري مشترك با همتاي قبرسي خود درباره اهداف مذاكرات خود با جان كري گفته بود كه «هدف از اين مذاكرات اين است كه ببينيم ميشود مذاكرات را تسريع كنيم و به جلو حركت دهيم.»
جان كري وزير امور خارجه آمريكا هم روز دوشنبه در جمع خبرنگاران در هند، گفته بود: «هدف از ديدار آتياش با محمدجواد ظريف وزير امور خارجه ايران فراهم كردن زمينه مذاكرات در خصوص برنامه هستهاي تهران و ايجاد پيشرفتهاي بيشتر در اين مذاكرات است.» او تاكيد كرد كه ايران و آمريكا به دنبال پيشرفت در دور جديد مذاكرات هستهاي هستند.
بنابراين دو طرف تلاش دارند كه به هر شكل ممكن مذاكرات را به پيش ببرند و به نوعي حداقل رسيدن به توافق سياسي را تسريع بخشند.
توافقي كه به نظر ميرسد دو طرف در رسيدن به آن بسيار خوشبين هستند؛ به خصوص آمريكاييها. كه طي روزهاي اخير چند تن از مقامات آمريكايي نسبت به حصول توافق با ايران ابراز خوشبيني كردند.
در همين حال «سامانتا پاور» نماينده آمريكا در سازمان ملل، بيان اينكه «شانس قابل اعتنايي» براي رسيدن به توافق هستهاي جامع با ايران وجود دارد، وي گفت: واشنگتن نيز خواستار حصول اين توافق است.
اين خواسته را بار ديگر باراك اوباما، رييس جمهوري آمريكا در گفتوگوي تلفني با بنيامين نتانياهو، نخست وزير رژيم صهيونيستي مورد تاكيد قرار داد و گفت: آمريكا خواستار دست يافتن به توافق جامع با ايران است تا جامعه بين المللي را از ماهيت كاملا صلح آميز برنامه هستهاي اين كشور مطمئن سازد.
به نظر ميرسد فضا سرشار از خوشبيني براي رسيدن به توافق هستهاي است، پاپ فرانسيس رهبر مذهبي كاتوليكها جهان هم ابراز اميدواري كرد تا مذاكرات هستهاي ميان جمهوري اسلامي ايران و گروه 1+5 هرچه سريعتر به توافق نهايي برسد.
منبع/ فرارو
اول **
تهران - ايرنا - سايت خبري فرارو مي نويسد :دور تازهاي مذاكرات هستهاي ايران، در فضايي سرشار از اميد و خوشبيني، از فردا با گفتوگوهاي دوجانبه وزراي خارجه ايران و آمريكا آغاز ميشود