۲۹ دی ۱۳۹۳، ۱۰:۱۹
کد خبر: 81470151
T T
۰ نفر

واسطه گري هاي تازه در قاهره

۲۹ دی ۱۳۹۳، ۱۰:۱۹
کد خبر: 81470151

تهران- ايرنا- روزنامه «رسالت» در يادداشتي به قلم «عليرضا صادقي» به تحولات تازه در صحنه سياسي مصر توجه نشان داده و نوشته است: منابع خبري اخيرا از واسطه گري هاي تازه براي آشتي سياسي ميان اخوان المسلمين و نظام مصر خبر داده اند. برخي رسانه‌هاي خبري مصر از تماس رهبران امنيتي و نظامي اين كشور با «ياسر علي» سخنگوي رياست جمهوري در دوره «محمد مرسي» براي آشتي بين نظام مصر و اخوان المسلمين خبر دادند.«ياسر علي» كه در نوامبر 2014 پس از گذراندن 11 ماه حبس در زندان هاي مصر آزاد شد، اكنون به حلقه وصل بين نظام مصر و اخوان المسلمين تبديل شده است.

با اين حال مشخص نيست كه در اين واسطه گري چه نكاتي مدنظر قرار داده شده است. با اين حال بر همگان مسجل است كه مصر روزهاي سختي را سپري مي كند و اقدامات پشت پرده و آشكار دولت ژنرال السيسي در هموار كردن مسير سياسي اين كشور براي طرفداران حسني مبارك و نظام سابق قاهره خشم انقلابيون را بر انگيخته است. در اين ميان ژنرال السيسي به شدت نگران برگزاري كنفرانس اقتصادي ماه آينده ميلادي در كشورش است. اين بازه زماني مي تواند به زماني براي بيان اعتراضات گسترده عليه سيسي و نظام مصر تبديل شود. عبد الفتاح السيسي نهايت تلاش خود را براي دستيابي به توافقي براي آرام سازي پيش از برگزاري كنفرانس اقتصادي كه قرار است در ماه مارس آينده در شرم الشيخ برگزار شود، به‌كار بسته است اما با اين حال برخي منابع گفتند آزادي «خالد القزاز» مشاور محمد مرسي رئيس جمهور عزل شده مصر در هفته گذشته كه از 3 جولاي 2013 زنداني بود، ارتباطي با پرونده آشتي ندارد بلكه به دليل اعمال فشارهاي ديپلماتيك سفارت كانادا كه خانواده وي در اين كشور مقيم است، صورت گرفت.

در اين ميان، ' ياسر علي' طي روزهاي اخير به چهره اي خاص تبديل شده است. ديدار اخير ياسر علي و حسنين هيكل نيز در همين راستا صورت گرفته است. سه هفته پيش نيز در راستاي تلاش نظام مصر براي آشتي با اخوان المسلمين، «محمد حسنين هيكل» روزنامه نگار مصري با ياسر علي تماس گرفته و از وي درخواست كرد كه در دفترش با او ملاقات كند و در اين ديدار هيكل از علي خواست تا اخوان المسلمين را به توقف تظاهرات و ورود به روند سياسي متقاعد سازد و متعهد شد كه نظام مصر صفحه جديدي با اين گروه آغاز كند اما علي باز هم تاكيد كرد كه تداوم انقلاب و تظاهرات ها ديگر دست اخوان المسلمين و حتي ائتلاف حامي اخوان نيست بلكه به يك گزينه مردمي تبديل شده است.

در اين ميان برخي منابع مصري نيز عنوان كرده اند كه اخيرا ياسر علي دعوتنامه اي براي حضور در جشن عروسي يكي از خويشاوندان يك ژنرال ارتش دريافت كرد كه گفته مي شد تعدادي از اعضاي شوراي نظامي در آن جشن حضور خواهند داشت و قصد دارند در ديدار با ياسر علي درباره اوضاع كنوني با وي گفتگو نمايند اما علي پس از مشورت با رهبران اخوان المسلمين اين دعوت را رد كرد و پس از آن وي براي ديدار با سرلشكر «خالد ثروت» مدير امنيت ملي در دفتر وي و گفت وگو درباره دستيابي به توافقي براي آرام سازي اوضاع در مقابل آزادي بازداشتي ها، دعوت شد و زماني‌كه ياسر علي در اين نشست مخالفت اخوان المسلمين با هر گونه امتيازدهي را بيان كرد سرلشكر «محمد ابراهيم» وزير كشور مصر كه از اتاق مجاور اين نشست را دنبال مي كرد، وارد جلسه شد و به علي تاكيد كرد كه نظام مصر خواهان پايان دادن به اين بحران و دستيابي به راه حلي در جهت جلب رضايت دو طرف است اما علي گفت كه نمي تواند رهبران اخوان المسلمين را به چشم پوشي از خواسته هاي خود كه هزاران نفر قرباني آن شده اند، متقاعد كند و در اين هنگام چهره وزير برافروخته شد و شروع به تهديد كرد و خطاب به علي گفت كه اگر قاهره را ترك كند وي را بازداشت كرده و به زندان خواهد افكند.

اين تحولات در حالي صورت مي گيرد كه مردم مصر با انقلابي كه انجام دادند خواستار گذار از حكومت ديكتاتوري به حكومتي بودند كه اعتقادات اسلامي مردم كاملا در تدوين و اجراي قانون اساسي لحاظ شود در حالي كه تبرئه اخير مبارك محصول و معلول نفوذ افراد وابسته به او در دستگاه هاي قضائي و امنيتي مصر است. از همان ابتداي انقلاب مصر اقداماتي توسط ايالات متحده آمريكا، رژيم صهيونيستي و عربستان در راستاي ايجاد انحراف در حركت انقلابي مردم مصر و ظهور بيداري اسلامي در اين كشور آغاز شد و تحركات مخفي و آشكاري به صورت توأمان صورت گرفت كه نفوذ عده اي از اعضاي وابسته به باند حسني مبارك و در حقيقت افراد وابسته به حكومت مصر در مناصب امنيتي، قضائي و سياسي اين كشور يكي از اين اقدامات بود.

فوريه 2014 ياسر علي پس از ديدار با سفير عربستان سعودي در قاهره كه طي آن عربستان پيشنهاد آشتي بين نظام مصر و اخوان المسلمين و آزادي رهبران اين گروه در مقابل چشم پوشي از بازگشت مرسي به قدرت را مطرح كرد، بازداشت شد كه در بيان علت آن گفته شد كه ديدار وي با سفير عربستان بدون اطلاع نظام حاكم مصر صورت گرفته و بازداشت وي بيانگر نوعي مجازات ياسر علي و مخالفت با تحركات رياض بدون هماهنگي با نظام مصر بوده است.در هر صورت، نقش آفريني رياض در صحنه سياسي مصر همواره براي ملت اين كشور دردسرساز بوده است. رياض از اصلي ترين عوامل ايجاد و استمرار آشوب سياسي در قاهره بوده است. دوري از نظامي‌كردن فضاي سياسي مصر حائز اهميت است چراكه ميليتاريزه كردن فضاي اين كشور به ضرر مردم تمام خواهد شد . هم اكنون رئيس جمهور جديد مصر عملاً با كودتا هدايت معادلات سياسي قاهره را بر عهده گرفته است.اين موضوع هيچ توجيهي ندارد و به نوعي بازگشت به گذشته و دوران حسني‌مبارك است. نشريه هاي رژيم صهيونيستي از ژنرال السيسي به عنوان يكي از متحدان تل آويو نام مي برند. اين خود با اهداف انقلاب مصر كمترين قرابتي نداشته و بالعكس، در تضاد با ارزشهاي انقلاب مصر بوده است. در اين ميان، اخوان المسلمين نيز بايد مراقب نقش آفريني منفي سعوديها در معادلات داخلي قاهره باشد. عربستان اولين كشوري بود كه از بركناري مرسي حمايت كرد و يكي از عوامل براندازي اخواني‌ها در مصر بود. ادامه درگيري‌ها در مصر، بحران اين كشور را پيچيده‌تر خواهد كرد و به جنگ داخلي در اين كشور تبديل خواهد شد.

منبع: رسالت

اول**1368**
۰ نفر