علي رغم اينكه ايران بعد از هند و برزيل، سومين توليدكننده سنگهاي تزييني قلمداد ميشود و سابقه درخشاني در اين حوزه به ويژه فيروزه نيشابور دارد، تجارت فيروزه ايراني از قديمالايام در تركيه انجام ميشد و از همان زمان تاكنون نام 'توركيوس' را در جهان كسب كرده است.
ايران از نظر سنگهاي تزييني و سنگ نما وضعيت خوبي دارد؛ به طوري كه در حال حاضر چهار ميليارد تن ذخيره سنگهاي تزييني در ايران وجود دارد كه سالانه بيش از 13.5 ميليون تن توليد دارند.
سنگهاي تزييني در تمام استانهاي ايران از جمله آذربايجان شرقي، اصفهان، آذربايجان غربي، خراسان جنوبي و رضوي، فارس، مركزي، همدان، سيستان و بلوچستان و زنجان يافت ميشود.
در همين راستا بهروز برنا، معاون اكتشاف سازمان زمينشناسي و اكتشافات معدني گفت: شش ذخيره سنگهاي قيمتي و نيمهقيمتي در ايران وجود دارد كه مهمترين معدن سنگهاي قيمتي ايران مربوط به فيروزه نيشابور است.
او با بيان اينكه ايران در زمينه سنگهاي قيمتي و نيمهقيمتي به رتبهاي در جهان دست نيافته است، گفت: كشف فيروزه توسط كشورهاي ايران و مصر بوده و عليرغم اينكه ايران يكي از مهمترين كاشفان فيروزه بوده اكنون فيروزه ايراني به نام تركيه رقم خورده است.
از سوي ديگر در حالي كه معدن فيروزه نيشابور بزرگترين معدن فيروزه در جهان نام گذاري شده، به علت فقدان علم هنوز با فناوري قديمي و با استفاده از مواد منفجره عمليات استخراج در آن صورت ميگيرد كه صدمات جبرانناپذيري را به معدن وارد ميكند و اين در حاليست كه در كشورهايي همچون آمريكا و هند كه معادن آنها از لحاظ كيفيت در مقابل فيروزه نيشابور حرفي براي گفتن ندارند، استخراج با روشهاي علمي انجام ميشود و باعث شده هر روز شاهد ارزش افزوده در محصولات استخراج شده آنها باشيم.
استفاده از انفجار براي استخراج فيروزه نيشابور باعث آسيب به رگههاي فيروزه و شكسته و كوچكتر شدن سنگهاي فيروزهاي بهدست آمده ميشود؛ بهگونهاي كه استخراج سنتي فيروزه موجب كاهش شديد قيمت اين محصول با ارزش ميشود.
فرآوري فيروزه ميتواند ارزشافزوده بالايي را براي كشور به ارمغان بياورد كه اگر توجه بيشتري به صادرات اين محصول شود و سرمايه گذاري ويژه اي در اين بخش صورت گيرد ميتوان ارزآوري زيادي را از اين صنعت داشت و نام تجاري فيروزه ايراني را به ايران بازگرداند.
منبع/ ايسنا
اول **
تهران - ايرنا - خبرگزاري ايسنا نوشت :در حالي كه معدن فيروزه نيشابور بزرگترين معدن فيروزه جهان است، سنگهاي درخشان اين معدن به نام و كام تركها در جهان تجارت ميشوند. از سوي ديگر به دليل فقدان علم هنوز با فناوري قديمي و با استفاده از مواد منفجره، عمليات استخراج صورت ميگيرد كه باعث كاهش ارزش اين سنگ گرانبها ميشود.