۷ بهمن ۱۳۹۳، ۹:۳۸
کد خبر: 81480781
T T
۰ نفر
موفقيت پژوهشگران ايراني به حذف آلاينده‌هاي رنگي از پساب‌هاي نساجي

تهران-ايرنا-پژوهشگران دانشگاه تربيت مدرس در طرحي تحقيقاتي موفق به ساخت نانوساختارهايي شدند كه قابليت بالايي در حذف آلاينده‌هاي سمي موجود در پساب‌هاي نساجي دارد.

به گزارش ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، ساخت اين نانوجاذب با استفاده از روشي ساده و كم هزينه صورت گرفته است،استفاده از رنگ‌هاي مصنوعي، به خصوص در صنعت نساجي و ورود پساب‌هاي حاوي رنگ‌هاي سمي به سيستم‌هاي آبي، به عنوان تهديدي زيست محيطي شناخته مي‌شود.

روش‌هاي مختلفي مثل حذف فيزيكي، شيميايي و بيولوژيكي براي جداسازي رنگ از فاضلاب بررسي شده است، در ميان آن‌ها، حذف رنگ توسط فناوري جذب، با مزيت‌هايي همچون راندمان بالا، توجيه اقتصادي و سادگي عملكرد به عنوان يكي از روش‌هاي رقابتي در ميان ساير روش‌ها معرفي مي‌شود.

در اين كارتحقيقاتي، نانوساختارهايي سنتز شده‌ و قابليت آن‌ها در حذف آلاينده‌هاي رنگي مورد بررسي قرار گرفته است.

به گفته‌ دكتر محمد ياسرمعصومي، مواد متخلخل سه بعدي فلز - آلي (MOFs)، دسته‌ جديدي از مواد هستند كه به دليل پتانسيل‌هاي بالقوه‌ي وابسته به ساختار، همانند توانايي ذخيره و جداسازي گاز، تبادل يوني، عملكرد كاتاليستي و دارورساني در بسياري از زمينه‌ها قابل كاربرد هستند.

به تازگي، اين مواد به دليل وجود كانال‌ها و حفره‌هاي منظم و يك شكل در ابعاد نانومتري، به عنوان مواد جاذب در حذف تركيبات خطرناك به كار گرفته شده‌اند.

پژوهشگران اين طرح، چارچوب‌ها‌ي فلز-آلي متخلخلي توليد كرده‌اند كه براي حذف رنگ 'كنگورد' كه يك آلاينده موجود در پساب‌هاي صنعتي به ويژه صنايع نساجي است بكار رفته است.

كنگورد يك رنگ سنتزي و سمي است كه باعث ايجاد سرطان در انسان مي‌شود، اين رنگ در آب قابل حل بوده و محلول كلوئيدي قرمز رنگي توليد مي‌كند.

به دليل سادگي فرايند سنتز، امكان توليد اين چارچوب‌ها در مقياس صنعتي ميسر بوده و در صورت استفاده‌ عملي از اين تركيب و يا مشابه‌هاي بهبود يافته‌ آن‌ها، امكان تصفيه‌ پساب‌هاي صنعتي را فراهم خواهد كرد، از طرفي با توجه به جذب مقادير بالايي از آلاينده در مدت زمان كوتاه به كمك اين دستاورد، آلودگي‌هاي زيست محيطي كاهش خواهد يافت.

معصومي بيان كرد:اين ساختارها به كمك روش‌هاي مختلفي قابل توليد هستند، يكي از اين روش‌ها، فرايند مكانوشيميايي است كه جايگزين بسيار مناسبي براي واكنش‌هاي شامل محلول‌ها است، اين روش سنتز كارآمد و سريع شامل انجام واكنش‌ها با استفاده از نيروي مكانيكي است، در اين كار ما از اين روش سنتز استفاده نموديم.

مواد متخلخل سه بعدي مي‌توانند با انتخاب ليگاندهاي آلي و يك ساختار معدني مناسب ساخته شوند، اين محققان براي ساخت اين جاذب از ليگاندهاي آلي و فلز كادميم، دو چارچوب جديد با نام‌هاي TMU-8 و TMU-9 سنتزنموده‌اند، اين جاذب‌ها به وسيله‌ بلورنگاري اشعه x‌ تعيين ساختار شده‌اند.

اين محقق اظهاركرد: در حال حاضر گروه ما كار تحقيقاتي خود را بر روي سنتز چارچوب‌هاي فلز-آلي جديد، به منظور استفاده در جذب گازهايي نظير دي اكسيد كربن و متان و نيز كاربرد‌هاي كاتاليستي و فوتوكاتاليستي متمركز نموده‌ است.

نتايج اين تحقيق در مجله Crystengcomm به چاپ رسيده است.

علمي ** 9340**1440
۰ نفر