۱۲ بهمن ۱۳۹۳، ۱۰:۴۷
کد خبر: 81487399
T T
۰ نفر
فرش 'اوشك' از كارگاههای مهاباد تا بازارهای امریكا

مهاباد - ایرنا - فرش 'اوشك' یا 'زیگلر' اثر هنرمندان قالیباف مهاباد در آذربایجان غربی به سبب قابلیت های ویژه ای كه دارد در حال حاضر در بازارهای جهان بخصوص آمریكا خریداران پروپا قرصی برای خود دست و پا كرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شهرستان مهاباد با تولید سالانه بیش از چهار هزار مترمربع فرش دستبافت و با توجه به تنوع و كیفیت فرش های تولیدی در آن در حال حاضر به یكی از قطب های تولید فرش در آذربایجان غربی و منطقه تبدیل شده است.

تولیدات قالی بافان این شهرستان كه در صدها كارگاه های خانگی و 22 كارگاه فرشبافی تولید می شود هواداران زیادی داشته و عمدتا روانه بازارهای داخلی و خارجی می شود.

فرش های تولیدی در این شهرستان در ابعاد و انواع مختلف از جمله ریزماهی، افشار و ابریشم، گل ابریشم و مرینوس تولید و عمدتا به كشورهای ژاپن، كانادا، روسیه، پاكستان، كشورهای اروپایی و كشورهای عربی حاشیه خلیج فارس صادر می شود.

اما آنچه در میان تولیدات هنرمندان مهابادی در آن سوی مرزها هواداران بسیاری دارد بافت نوعی از فرش های تك پود درشت بافت است كه اوشك یا زیگلر نام دارد و جایگاه خوبی برای خود بویژه در كشور امریكا پیدا كرده است.

اوشك یا زیگلر نوعی فرش دستبافت بومی است كه الیاف آن از پشم گوسفند تهیه شده و این الیاف در كارگاههای مخصوص و با استفاده از مواد رنگی طبیعی و گیاهی رنگریزی می شود.

این نوع فرش كه قدمتی 150 ساله دارد بیشتر در ابعاد بزرگ در مقایسه با سایر انواع فرش های دیگر بافته می شود، تار و پود آن از یك جنس بوده و با توجه به قطور بودن الیاف، از آن به اوشك یا درشت بافت یاد می شود.

یكی از كارشناسان و تولیدكنندگان فرش در مهاباد گفت: چند سالی است كه تولید این نوع فرش در مهاباد آغاز شده و در همین مدت بیش از 10 هزار مترمربع فرش اوشك تولید و روانه بازارهای خارج كردیم.

یعقوب باب سور افزود: این نوع فرش مخصوص بازارهای آمریكا بوده و پس از تولید و طی مراحل خاص از طریق چند بازرگان به بازارهای ویژه ای و برای خریداران خاصی فرستاده می شود.

وی اضافه كرد: این نوع فرش كه به درشت بافت مشهور است، بیشتر در ابعاد بزرگ 8 و 12 متری بافته می شود و نسبت به فرش های دستبافت دیگر وزن كمتری دارد.

این كارشناس فرش دستبافت گفت: نقوش و طرح های این نوع فرش از طبیعت الهام گرفته شده و الیاف آن پشم دست ریس و در چهار تا هشت رنگ بافته می شود.

وی با اشاره به اینكه در حال حاضر بیش از 200 بافنده در این شهرستان به بافتن این نوع فرش مشغول هستند افزود: به طور میانگین سالانه بیش از یك هزار مترمربع از این نوع فرش در مهاباد تولید می شود.

یكی از بافندگان فرش اوشك در مهاباد گفت: این نوع فرش با توجه به اینكه در ابعاد بزرگ بافته می شود، در مقایسه با تابلوفرش ها، نیازمند فضای فیزیكی بیشتری است.

شیرین محمدی افزود: الیاف فرش اوشك با رنگ های گیاهی رنگ آمیزی می شود و باید مكان نگهداری آن از تهویه مناسب برخوردار باشد.

وی اضافه كرد: با توجه به اینكه این نوع فرش در تعداد رنگ ها محدود است، بافتن آن از انواع فرش های دیگر از جمله افشار و تابلوفرش آسان تر و زودبازده تر است.

رییس اتحادیه فرش دستبافت مهاباد نیز گفت: فرش اوشك یكی از انواع فرش دستبافت این شهرستان است كه در مقایسه با انواع فرش دستبافت دیگر در آن از نقوش ساده تری استفاده می شود.

چیا قربانی اقدم افزود: ارزان بودن این فرش به نسبت سایر فرش های دستبافت، داشتن وزن كم كه امر صادرات آن را تسهیل كرده است، استفاده از رنگ های طبیعی در بافت آن و استفاده از نقش های ساده و همه پسند در بافت آن موجب شده تا این نوع فرش از مقبولیت بالایی در بازارهای خارجی بویژه امریكا برخوردار باشد.

وی اضافه كرد: تبلیغات مناسب چند تن از بازرگانان این شهرستان برای این نوع فرش در بازارهای امریكا و بهره گرفتن از آن در مبلمان و دكوراسیون منازل مردم این كشور مقبولیت آن را دوچندان كرده است.

قربانی یادآوری كرد: این شهرستان با تولید سالانه بیش از چهار هزار مترمربع فرش و دو هزار بافنده به لحاظ حجم بافت و تعداد بافنده، بعد از شهرستان های خوی و بوكان در جایگاه سوم تولید فرش دستبافت در آذربایجان غربی قرار دارد.

وی گفت: در مهاباد سه نوع فرش سنتی هوشار (افشار)، تابلوفرش و فرش های درشت بافت (زیگلر) تولید می شود.

قربانی اقدم با بیان اهمیت صادرات فرش دستبافت و ضرورت بازاریابی برای این صنعت گفت: توجه به صادرات فرش می تواند علاوه بر افزایش میزان تولید بر كیفیت و ارتقای آن جهت حضور بیشتر در بازارهای جهانی نیز بیافزاید.

با توجه به سیاست های اقتصادی دولت برای گسترش صادرات غیرنفتی، توان و پتانسیل های آذربایجان غربی و وجود نیروی كار ماهر در مناطق شهری و روستایی استان، لازم است كه مسوولان با اجرای برنامه هایی زمینه را برای گسترش دوباره این صنعت در بین خانوارها فراهم سازند.

این برنامه ها می تواند به صورت اعطای تسهیلات، تخفیف های بیمه ای برای بافندگان و ایجاد بسترهای مناسب برای تجارت این كالا نفیس در بازارهای جهانی باشد.

گزارش از : عبدالله رحمانی

7512/584/581
۰ نفر