اين نويسنده و روزنامه نگار مشهور لبناني ويكي از ستون نويسان روزنامه النهار مي نويسد :در خاورميانه چه مي گذرد؟ اين پرسشي است كه هفته گذشته يكي از ناظران امريكايي دقيق و مطلع از سياست هاي كشورش كه در امور منطقه بسيار فعال است، خود پرسيد. او اين سوال را با توجه به اوضاع جاري در كشورهاي عربي و غير عربي پرسيد و تلاش كرد پاسخي قانع كننده به آن بدهد. وقتي كه موفق شد پاسخ مناسب خود را براي اين سوال بيابد، گفت كه اكثر كارشناسان و افراد مطلع حتي بعضي از كساني كه در كشورش در قدرت هستند، تلاش مي كنند نسبت به عناصر تشكيل دهنده اين پاسخ بي اعتنا باشند. آنها حتي از كنار قضايا و بحران ها و نتايج و وقايع مربوط به اين منطقه حياتي از جهان به راحتي مي گذرند كه دليل متعددي دارد، بارزترين آنها نفت و امنيت اسرائيل است كه دو عناصر بارز از مصالح حياتي و استراتژيك امريكا را تشكيل مي دهند.
حالا به اين سوال چه پاسخ داد؟ پاسخش اين بود:
به هيچ وجه شكي نيست كه مذاكرات جاري بر سر پرونده هسته اي ايران ميان واشنگتن و تهران و همچنين ميان تهران با مجموعه جهاني 5+1 خيلي خوب پيش مي رود و به سمت هدف مطلوب دو طرف در حركت است.
هيچ شكي نيست كه كشورهاي مورد اشاره به دنبال زمينه اي مشترك هستند تا بتوانند در مساله هسته اي ايران به توافق برسند.
هيچ شكي نيست كه آن چه مي گذارد نگراني بسياري را نزد هم پيمانان سنتي و دوستان آن در منطقه ايجاد كرده است.
اين ناظر امريكايي اين موارد را پايه اظهار نظر خود قرار مي دهد و مي گويد: اولا ايران امروز بر پايتخت عراق، بغداد و تقريبا نيمي از جغرافياي عراق تسلط كامل دارد. ثانيا بر پايتخت سوريه، دمشق و حكومت رئيس جمهور بشار اسد و نيمي از اراضي سوريه نيز به طور كامل مسلط است. ثالثا به واسطه حزب الله و هم پيمانانش بر لبنان تسلط دارد. رابعا از مدتي نه چندان طولاني بر پايتخت يمن، صنعاء و نيمي از جغرافياي آن به واسطه شماري از شورشيان، مهمترين آنها تا الآن، الحوثي ها مسلط است.
وي در ادامه مي افزايد: واقعيت اين است كه كاملا روشن است كه اين نفوذهاي ايران به طور جدي امريكا و برخي از كشورها را نگران كرده به ويژه افراد نظامي موجود در نيروهاي مسلح. اين نشان مي دهد كه توانايي ايران براي بستن تنگه ها در منطقه در راس آنها 'هرمز' و 'باب المندب' تا چه اندازه بالا است. همچنين موضوع پراهميت ديگر توانايي بالاي ايران در بستن ورودي ها و محور هاي اتصالي با سواحل و مناطق پيراموني شبه جزيره عربي است. به عبارت ديگر، ايران مي تواند با اين قدرت خود تاثير منفي بر وضعيت طلاي سياه، نفت، از كشورهاي عربي حوزه خليج فارس به مقاصد نهايي آنها بگذارد. علي رغم همه اينها به نظر نمي رسد كه اين واقعيت ها نگراني جدي اي را نزد بيشتر پايتخت هاي غربي از جمله پايتخت امريكا، واشنگتن بگذارد. و اين واقعيت خودش سوال ديگري را مطرح مي كند: چرا؟ اين صاحب نظر امريكايي سپس خود به اين پرسش پاسخ مي دهد و مي گويد: شنيده ها و تحليل ها و اطلاعات و شايعاتي كه به دست من رسيده است، همگي نشان مي دهند كه رئيس جمهور باراك اوباما ديگر اصراري براي سرنگوني رئيس جمهور اسد از قدرت به عنوان يك شرط براي رسيدن به راه حل آن طور كه در گذشته شرط كرده بود، ندارد. همچنين نشان مي دهد كه قدرت گرفتن شورشيان الحوثي و حمله آنها به صنعاء كه در هفته هاي اخير انجام شد با نوعي چراغ سبز از سوي ايالات متحده و ديگر كشورهاي هم پيمان آن صورت گرفته است. اين مساله سبب شد بپرسد: آيا امريكا تصميم گرفته است كه منطقه تحت كنترل ايران اسلامي قرار بگيرد و براي رسيدن به اين دستاورد بزرگ اولا به دنبال تفاهم بر سر پرونده هسته اي ايران و ثانيا همكاري با آن براي نابودي شبكه هاي اسلامي بنيادگراي تندروي سني حتي تروريسم و خشونت و تكفير است؟ مساله اي كه سبب مي شود اين سوال ها مطرح شوند تهديد بزرگ يا خطر بزرگي است كه اين جريان ها متوجه مصالح حياتي امريكا در خاورميانه و همچنين هم پيمانانش كرده اند. نگراني اي كه مي بينيم با تسلط جزئي آنها بر برخي از كشورهاي منطقه كاملا به جا به نظر مي رسد. او سپس مي پرسد: آيا امريكا و هم پيمانانش به دنبال اين راه رفته اند؟ به طور خلاصه اين ناظر امريكايي معتقد است كه اين كشورها در حال حاضر، حداقل بخشي از آنها، تحت كنترل ايران است. اين مناطق بعد از پايان جنگ ها و بحران ها و مشكلات به كشورهاي فدرالي يا كنفدرالي يا مناطق خود مختار تبديل خواهند شد. همچنين جامعه جهاني چاره اي ندارد جز اين كه به طور جدي به جنگ با تروريست هاي تندرو برود. البته وي در پايان حرفش را اين گونه به پايان مي رساند كه مصر خارج از اين دايره خواهد بود علي رغم مشكلات و گرفتارهايي كه با تروريسم دارد، براي اين كه كشوري قديمي است و با ديگر كشورهاي منطقه بسيار تفاوت دارد.
منبع: النهار / ديپلماسي ايراني
اول **
تهران - ايرنا - سايت خبري ديپلماسي ايراني نوشت :سركيس نعوم به نقل از يك كارشناس برجسته امريكايي در روزنامه النهار مينويسد: به هيچ وجه شكي نيست مذاكرات جاري بر سر پرونده هستهاي ايران ميان واشنگتن و تهران و همچنين ميان تهران با مجموعه جهاني 5+1 خيلي خوب پيش ميرود و به سمت هدف مطلوب دو طرف در حركت است.