۲۰ بهمن ۱۳۹۳، ۱۴:۵۲
کد خبر: 81500022
T T
۰ نفر
ساخت نانو پوشش‌ جهت افزايش مقاومت به خوردگي فلز مس

تهران- ايرنا- پژوهشگران دانشگاه اروميه درمطالعات خود موفق به ساخت نوعي نانوپوشش شدند كه مقاومت به خوردگي فلزمس را افزايش مي‌دهد.

به گزارش ايرنا ازستاد ويژه توسعه فناوري نانو، اين نانو پوشش با استفاده ازمواد دوستدار محيط زيست و طي روشي ساده و كم هزينه قابل ساخت است.

مس به طورگسترده‌ در صنايع مختلفي از قبيل صنايع انتقال آب، ديگ‌هاي بخار دركارخانجات و صنايع الكترونيك استفاده مي‌شود، اين عنصر با وجود ويژگي‌هاي مطلوبي همچون هدايت الكتريكي و حرارتي بالا، مي‌تواند در محيط‌ هاي گازي اسيدي به خصوص درحضور يون سولفيد يا تركيب‌هاي آن، مانند آمونياك يا آمين‌ها تحت تاثير خوردگي شديد قرار گيرد.

در اين پژوهش محققان تلاش كرده‌اند تا با استفاده از نانو پوشش‌ها، به حفاظي در برابر پديده‌ خوردگي فلز مس به ويژه در محيط‌هاي آبي دست يابند.

نانو پوشش‌هاي پيشنهادي با صرف كمترين زمان، انرژي و هزينه‌ ممكن قابل سنتز است، از طرفي در ساخت آن مواد اوليه‌ سالم و كم خطر براي محيط زيست استفاده شده كه اهميت كاربرد آن را دوچندان مي‌كند.

زاهد قليچ خواه، معتقد است از نتايج اين طرح مي‌توان در اصلاح الكترودهاي كاربردي در اندازه گيري مواد به روش الكتروشيمي استفاده كرد، همچنين با توجه به نتايج آزمون‌هاي حرارتي، كه حاكي از مقاومت حرارتي بالاي پوشش بوده است، استفاده از اين دستاورد در صنايع الكترونيك نيز امكان پذير است.

به گفته اين محقق در ساخت اين پوشش لايه‌اي از نانوذرات ال- سيستين به طور شيميايي روي سطح الكترود مس لايه نشاني شده است.

لازم به ذكر است كه پوشش‌هاي پليمري بسته به ويژگي‌هاي پوشش و روش تشكيل آن، تا حدي در برابر آب، گاز و يون، نفوذپذير هستند، در نتيجه گونه‌هاي يوني و آب ممكن است به فلز بستر رسيده و با وقوع خوردگي در فصل مشترك فلز- پوشش صدمه بيشتري به بستر فلزي وارد كند، براي برطرف كردن اين نقص، در اين كار پوشش مد نظر با دوپامين اصلاح شده است.

قليچ خواه در خصوص نحوه ساخت و اصلاح پوشش افزود:مقاومت به خوردگي مس لايه نشاني شده با پوشش پيشنهادي با استفاده از روش‌هاي الكتروشيميايي خوردگي مانند امپدانس الكتروشيميايي و پلاريزاسيون پتانسوديناميك بررسي شده است.

به طور كلي نتايج نشان دهنده افزايش مقاومت در برابر خوردگي مس لايه نشاني شده با نانوپوشش‌ها بوده است، از دستاوردهاي اين كارمي‌توان به سنتزنانو ذرات ونانو صفحات به روشي آسان، كم هزينه، سريع و با تكرارپذيري بالا اشاره كرد كه يكي از كاربردهاي آن استفاده جهت كنترل خوردگي فلز مس است.

اين تحقيقات حاصل تلاش زاهد قليچ خواه، كارشناس ارشد شيمي فيزيك دانشگاه اروميه، پروفسورخليل فرهادي، دكتر سپيده باني سعيد، اعضاي هيات علمي دانشگاه اروميه، و همكارانشان، پروفسور ديگبي مك دونالد، عضو هيات علمي دانشگاه يوسي بركلي ايالات متحده امريكا، و دكتر سمين شريفي اصل، دانشجوي فوق دكتري مهندسي خوردگي دانشگاه يوسي بركلي ايالات متحده امريكا، است كه نتايج آن در مجلهCorrosion Science به چاپ رسيده است.

علمي (1) ** 9340**1440
۰ نفر