دكتر لیلا آزادبخت محقق طرح پژوهشی 'ارتباط دریافت های غذایی با خطر بیماری های غیرواگیر' شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار كرد: نتایج این طرح پژوهشی همچنین بیانگر آن است كه مصرف غلات بدون سبوس و تصفیه شده مانند برنج و نان های سفید كه به یك عادت و فرهنگ غذایی در بین ایرانی ها تبدیل شده، افزایش میزان اختلالات متابولیك را به همراه داشته است.
وی با بیان اینكه بروز اختلالات متابولیك می تواند تا حد زیادی به دریافت كربوهیدرات های ساده مرتبط باشد، افزود: مصرف غلات تصفیه شده همچنین افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را به دنبال دارد.
آزادبخت خاطر نشان كرد: مساله دیگر مصرف كربوهیدرات زیاد در كشور است؛ مصرف زیاد نان و برنج سفید كه جزوی از گروه كربوهیدرات ها است، می تواند عامل بروز بسیاری از بیماری ها باشد.
متخصص تغذیه گفت: بخشی از مطالعات انجام شده در این طرح پژوهشی در مورد كیفیت رژیم غذایی دریافتی در كشور است كه نشان می دهد ارزیابی كیفیت مواد غذایی باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
آزادبخت ادامه داد: صنایع غذایی كمتر در زمینه تولید محصولات سبوس دار فعالیت می كنند و به ناچار بیشتر غلاتی كه مردم مصرف می كنند، بدون سبوس و تصفیه شده است.
وی اظهار كرد: تنوع محصولات غذایی سبوس دار در كشور بسیار محدود است و لازم است دست اندركاران صنایع غذایی به این مساله توجه كنند و برای رفع این مشكل اقداماتی را صورت دهند.
به گفته آزادبخت، درحال حاضر تنها نان سنگك، بربری و برخی نان های تافتون و برخی از انواع نان های سبوس دار در كشور تولید می شود كه این میزان به نسبت نان های سفید بسیار كم است.
وی با بیان اینكه همچنین میان وعده های مصرفی مانند انواع بیسكویت ها و كیك ها از آرد سفید تهیه می شود، افزود: صنایع با ورود به تولید میان وعده ها از آردهای سبوس دار می توانند بخش مهمی از كمبود غلات سبوس دار و عوارض ناشی از آن را كاهش دهند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشكی اصفهان در مورد استاندارهای جهانی میزان مصرف سبوس در رژیم غذایی روزانه افراد اظهار كرد: استاندارد جهانی در مورد میزان كافی مصرف سبوس وجود ندارد اما انجمن های علمی جهانی توصیه كرده اند كه حداقل یك سوم از آرد نان و غلات مصرفی سبوس دار باشد.
آزادبخت به مردم توصیه كرد: سعی شود میزان مصرف برنج را كاهش دهند و بیشتر از نان ها و غلات سبوس دار مانند جو و گندم سبوس دار در مصرف غذایی روزانه خود استفاده كنند.
وی گفت: همچنین می توان سبوس ها را جداگانه به غذاها اضافه یا از جوشانده سبوس استفاده كرد.
وی با یادآوری افزایش مصرف غذاهای آماده (فست فودها) در بین كودكان و نوجوانان اظهار كرد: نان ساندویچ ها و پیتزاها از نوع نان سفید است و از آنجایی كه مصرف این نوع از غذاها در رژیم روزانه كودكان و نوجوانان افزایش یافته است، كاهش دریافت سبوس را به دنبال دارد و می تواند آنها را در سنین بالاتر با اختلالات متابولیك روبه رو سازد.
علمی(4)1834**1599
دانشیار دانشگاه علوم پزشكی اصفهان:
كمبود غلات سبوس دار یكی از علل بروز سندرم متابولیك در ایران است
۲۵ بهمن ۱۳۹۳، ۸:۱۷
کد خبر:
81505051
تهران- ایرنا- دانشیار دانشگاه علوم پزشكی اصفهان و دكترای علوم تغذیه گفت: نتایج تحقیقات صورت گرفته در ایران نشان می دهد كه كمبود غلات سبوس دار یكی از علل بروز سندرم متابولیك مانند اختلالات قند، چربی و فشار خون، چاقی شكمی و دیابت نوع 2 در بین ایرانی ها است.