۲۸ بهمن ۱۳۹۳، ۱۰:۲۲
کد خبر: 81509356
T T
۰ نفر

ذخایر طلای خراسان رضوی در عمق مانده است

۲۸ بهمن ۱۳۹۳، ۱۰:۲۲
کد خبر: 81509356
ذخایر طلای خراسان رضوی در عمق مانده است

مشهد - ایرنا - كارشناسان می گویند رگه های طلا در معادن زیرزمینی خراسان رضوی بسیار عمیق هستند اما ماشین آلات موجود برای استخراج آن در این استان، قدیمی و فاقد كارایی لازم است.

كشف طلا در خراسان رضوی به سال 1382 بازمی گردد اما به گفته متولیان امر آنچه تاكنون از معادن زیرزمینی طلا در این استان استخراج شده، در سطح انجام گرفته است.

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی روز سه شنبه در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: طلا از كانسنگ استخراج می شود كه شیوه جداسازی آن به صورت ذوب سنگ صورت می گیرد و از هر تن كانسنگ حداكثر دو گرم طلا به دست می آید.

'مهدی اعتمادی مقدم' افزود: خراسان رضوی پس از استانهای اصفهان و آذربایجان غربی رتبه سوم را از نظر برخورداری ذخایر طلا در ایران دارد اما تاكنون به دلایل مختلف موفق به بهره برداری مطلوب از این ذخایر به عنوان یك سرمایه گرانسنگ نشده است.

وی بیان كرد: متوسط عیار طلای استان خراسان رضوی یك گرم در تن است و كانسنگ طلا از معدن به روش انفجاری جدا شده و توسط اسید شسته می شود.

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: ذخیره قطعی كانسنگ طلادار با عیار متوسط 1.7 پی.پی.ام در این استان حدود 11 میلیون تن است كه از این میزان ذخیره تاكنون چهار فقره گواهی كشف و سه فقره پروانه بهره برداری صادر شده است.

وی ظرفیت اسمی پروانه های بهره برداری معادن طلا در خراسان رضوی را نیز 306 كیلوگرم در سال اعلام كرد.

اعتمادی مقدم علت پایین بودن این میزان بهره برداری را به رغم ذخیره قابل توجه، فقدان فناوری پیشرفته برای استخراج در عمق دانست.

وی گفت: معادنی كه گواهی كشف آنها صادر می گردد به مزایده گذاشته می شوند و برنده مزایده تا دو سال فرصت دارد پروانه بهره برداری بگیرد اما شروع كار بهره برداری مستلزم گذراندن روند اداری تا دریافت آخرین مجوز است كه سه ماه تا یك سال به طول می انجامد.

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی افزود: اكتشاف معادن توسط سازمان زمین شناسی در سطح كلان كشور و توسط بخشی خصوصی در جزء انجام می گیرد.

وی گفت: در این چارچوب سازمان زمین شناسی 'اكتشافات ناحیه ای' و بخش خصوصی 'اكتشافات موضعی' را انجام می دهند.

معاون سازمان صنعت خراسان رضوی افزود: معدنكاران بخش خصوصی از بنیه مالی قوی برخوردار نیستند كه اكتشافات را به صورت عمقی انجام دهند و سازمان زمین شناسی نیز به دلیل كمبود بودجه نمی تواند اكتشاف همه ذخایر معدنی را در كشور برعهده گیرد.

اعتمادی مقدم ادامه داد: سازمان زمین شناسی اكتشافات مكانهایی را كه درصد امیدبخشی بالایی از ذخیره معدنی دارند و نیز در مناطق اولویتدار را انجام می دهد.

وی گفت: به دلیل تحریمهای اقتصادی فناوری پیشرفته برای استحصال عمقی طلا در معادن خراسان رضوی نداریم لذا استحصال فقط در سطح انجام می گیرد.

او افزود: در كشورهای دارای فناوری پیشرفته استخراج از معادن، كار استخراج و جداسازی طلا از سنگ بسیار سریع و تمیز انجام می گیرد اما در كشور ما به دلیل نداشتن فناوری لازم این كار كند و با كیفیت نازلتر انجام می شود.

اعتمادی مقدم گفت: ماشین آلات مورد نیاز برای استخراج طلا كه از كشورهای همسایه یا چین وارد ایران می شود فاقد فناوری استحصال از عمق است لذا تنها می توان از آنها برای استحصال از سطح و حداكثر تا عمق 20 متر استفاده كرد.

وی افزود: این در حالی است كه رگه های طلا در خراسان رضوی عمیق هستند و می توانند سرمایه ای گرانسنگ برای اقتصاد منطقه به شمار آیند لذا باید سرمایه های سرگردان به سمت استخراج بیشتر و بهره برداری بهتر سوق یابد.

او گفت: جدا از قدیمی بودن ماشین آلات، مردم محلی نیز مشكلات بسیاری برای بخش معادن طلا بوجود می آورند و آن را جزو مایملك خود محسوب می كنند در حالی كه معدن جزو انفال و متعلق به دولت است و زمانی كه به بخش خصوصی نیز واگذار می شود اختیار فروش یا واگذاری آن برای دولت باقی می ماند.

وی بیان كرد: در كل معادن طلا خراسان رضوی 100 نفر مشغول به فعالیت هستند و كل طلای استخراج شده از معادن در این استان فرآوری و مورد استفاده قرار می گیرد.

اعتمادی مقدم افزود: هم اكنون در بیش از 20 نقطه كشور مناطق امیدبخش طلا كشف شده اما به دلیل دیربازگشت بودن سرمایه، عقبماندگی فناوری استخراج و تحریمهای اقتصادی بهره برداری از همه این ذخایر میسر نیست.

رییس مركز زمین شناسی و اكتشافات معدنی منطقه شمال شرق كشور نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: در این استان در مورد اكتشاف مواد معدنی از جمله طلا در مرحله دوم و سوم اكتشاف نیاز به سرمایه گذاری گسترده داریم.

'جمال روشن روان' افزود: در اجرای طرحهای اكتشافی مواد معدنی تاكنون 11 میلیون و 526 هزار و 408 تن ذخیره طلا كشف و شناسایی شده است.

وی بیان كرد: آخرین كشف ذخایر معدنی در خراسان رضوی در محدوده شهرستان كاشمر شامل 889 هزار تن كانسنگ طلا با عیار میانگین یك گرم در هر تن است.

رییس مركز زمین شناسی و اكتشافات معدنی منطقه شمال شرق كشور گفت: از كل ذخایر شناسایی و كشف شده تاكنون حدود شش و نیم تن در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته كه در حال بهره برداری و یا انجام مقدمات كار بهره برداری است.

وی افزود: پنج تن از ذخایر واگذار شده به بخش خصوصی در مناطق بردسكن، كوه زر تربت حیدریه، تاریك دره و اولنگ فیروزكوه تربت جام و هزار و 300 كیلوگرم در منطقه ارغش قرار دارد.

روشن روان گفت: همچنین از پلاسرها(مواد معدنی تجمع یافته در دشت و رودخانه) در زرمهر تربت حیدریه حدود 600 كیلوگرم، در بخش كوچكی از كلاته تیمور كاشمر 100 كیلوگرم و در كبودان بردسكن حدود هزار كیلو گرم طلا شناسایی شده است.

وی افزود: برای شناسایی دقیق میزان ذخیره طلا در برخی مناطق دیگر خراسان رضوی از جمله شهرستانهای كاشمر، بجستان، بردسكن، مشهد، تربت حیدریه و خواف و انجام اكتشافات عمومی و تفصیلی پروژه هایی توسط دولت و بخش خصوصی در حال اجرا است كه با انجام آن ذخایر طلای استان افزایش می یابد.

رییس مركز زمین شناسی و اكتشافات معدنی منطقه شمال شرق كشور ادامه داد: اكتشافات ژئوشیمیایی سیستماتیك در خراسان رضوی از مهمترین فعالیتهای اكتشافی توسط سازمان زمین شناسی با همكاری شركتهای مختلف بوده است.

وی گفت: این اكتشافات ضمن ایجاد اطلاعات بسیار برای محققین كشور، افقهای روشنی از توان معدنی خراسان به ویژه در زمینه طلا و اكتشاف آن را آشكار نموده است اما برای استخراج مطلوب نیازمند همكاری بخش خصوصی و سرمایه گذاری در این بخش هستیم.

7489/1858
۰ نفر