به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، «اسحاق جهانگیری» كه به همراه هیات عالیرتبه سیاسی و اقتصادی و به دعوت «حیدر العبادی» نخست وزیر عراق به آن كشور سفر كرده بود، شامگاه چهارشنبه به تهران بازگشت.
وی در فرودگاه مهرآباد در جمع خبرنگاران با تشریح دستاوردهای این سفر سه روزه اظهار داشت: در مقطعی كه عراق در مبارزه با داعش به صورت جدی نیازمند حمایت بود، جمهوری اسلامی ایران از این كشور در مبارزه با تروریستها حمایت عملی كرد و در صحنه حضور یافت و به برادران عراقی در مبارزه با داعش با حمایت معنوی، مشاورههای لازم را ارایه داد.
معاون اول رییس جمهوری تاكید كرد: در دیدار با مقامهای عراقی و همه فراكسیونها و ائتلافهای این كشور، نسبت به نقش و جایگاه اثرگذار ایران یك اتفاق نظر جدی وجود داشت و همه آنها از حمایتهای ایران تشكر كردند.
جهانگیری، روابط ملت و دولت ایران با مردم و دولت عراق را تاریخی و راهبردی در عرصههای سیاسی، فرهنگی و مذهبی قوی و ریشه دار دانست و خاطرنشان كرد: روابط دو كشور روز به روز از عمق بیشتر و بهتری برخوردار است.
وی یادآورشد: مردم عراق با این روند دمكراتیك كه بیانگر بلوغ سیاسی نخبگان و فرهیختگان این كشور است، توانستند به سرعت ریاست جمهوری، دولت و مجلس را شكل دهند و تا امروز با هم كار كنند، این موضوع نقطه امیدی برای همه است كه میتوانند راه توسعه این كشور را با سرعت بیشتری ادامه دهند.
** ایران و عراق برای مقابله با كاهش قیمت نفت باید قدمهای اساسی بردارند
معاون اول رییس جمهوری، همچنین شرایط ایران برای حضور فعال در بازارهای عراق را استثنایی توصیف كرد و گفت: در این سفر در دیدار با حیدر العبادی نخست وزیر این كشور تاكید شد كه كاهش بهای نفت یك مساله جدی است و ما به عنوان دو كشور مهم نفتخیز منطقه برای مقابله با این كاهش باید قدمهای اساسی برداریم و فعالتر عمل كنیم.
جهانگیری خاطرنشان كرد: این فعالیتها باید در بازار نفت اثربخش باشد.
وی همچنین به برگزاری سومین نشست اقتصادی دو كشور و كمیسیون عالی مشترك ایران و عراق در بغداد اشاره كرد و افزود: برگزاری نشست اقتصادی مدتی به تعویق افتاده بود كه در جریان این سفر، نشست یادشده به ریاست نخست وزیر عراق و معاون اول رییس جمهوری ایران برگزار شد.
معاون اول رییس جمهوری ادامه داد: نشست كمیسیون عالی ایران و عراق نیز در جریان این سفر برگزار شد كه ریاست این كمیسیون را از طرف ایران محمدرضا نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران و ازطرف عراق وزیر نیرو این كشور برعهده داشت.
جهانگیری همچنین به برگزاری نمایشگاه تخصصی كالاهای ایرانی در بغداد اشاره كرد و گفت: این نمایشگاه نشانگر توانمندی ایران در بخش های صنعت، فنی و مهندسی و تجهیزات پزشكی بود كه با حضور جمع بزرگی از شركتهای خصوصی برپا شد.
وی درمورد دیدار خود با رییس جمهوری و نخست وزیر عراق نیز گفت: حیدرالعبادی كه مدت كوتاهی است مسوولیت نخست وزیری عراق را برعهده گرفته در مبارزه با تروریست بسیار مسلط و جدی است و بر توسعه روابط سیاسی و اقتصادی و تجاری دو كشور ایران و عراق تاكید دارد.
جهانگیری یادآورشد: در دیدار با مقامهای عالیرتبه عراقی، توافقهای مهمی نیز انجام شد.
وی به دیدار خود با رییس مجلس و اعضای فراكسیون های مجلس عراق نیز اشاره كرد و گفت: در این دیدار كه اعضای فراكسیونهای مختلف مجلس عراق از شیعه، سنی و كُرد حضور داشتند، در چند زمینه به صورت جدی توافقهایی انجام شد.
** توجه مقامهای ایرانی و عراقی به ریزگردها
معاون اول رییس جمهوری یكی دیگر از مسایل مهم در گفتوگو با مقامهای عراقی را مساله ریزگردها بیان كرد و گفت: این موضوع تقریبا از مباحث اصلی هیات ایرانی با طرف عراقی بود كه آنها نیز در این موضوع جدی هستند.
جهانگیری خاطرنشان كرد: اقدام مشتركی برای شناسایی نقاط اصلی كه ریزگردها از آنجا بلند میشوند باید انجام دهیم، البته كشورهای دیگری هم در این زمینه درگیر هستند.
وی ادامه داد: مقامات عراقی معتقدند بخشی از منشا ریزگردها از دیگر كشورها حتی عربستان و سوریه است كه حل این مساله به نشست چند جانبه نیاز دارد.
معاون اول رییس جمهوری از دیگر محورهای اصلی گفت وگوهای هیات عالیرتبه ایرانی در عراق را بررسی موانع پیش روی صادرات و واردات كالاهای دو كشور و خدمات فنی و مهندسی بیان كرد و گفت: در زمینه استاندارد، مسایل بانكی و صدور ضمانتها به توافق های بسیار خوبی رسیدیم.
جهانگیری به گفت وگوی خود با مقامات عراقی در زمینه مسایل نیروگاهی و صادرات برق نیز اشاره و خاطرنشان كرد: یكی از مراكز اصلی صادرات برق ایران، كشور عراق است.
وی افزود: در جریان دیدار با مقامات عراق، در مورد مسایل نیروگاهی و ضرورت ادامه صادرات برق ایران به عراق گفتوگوهای خوبی انجام شد.
** ارایه تسهیلات به زائران ایرانی و عراقی
وی همچنین گفت: در دیدار با مقامات عراقی مقرر شد تسهیلات ویژه ای برای زائران ایرانی كه به دو كشور سفر می كنند در نظر گرفته شود.
معاون اول رییس جمهوری یادآورشد: در دیدار با نخست وزیر عراق توافق شد كه دریافت روادید بتدریج بین دو كشور لغو شود كه وزیر امور خارجه عراق مسوول پیگیری این موضوع شد.
**پاكسازی اروند رود و شط العرب
جهانگیری همچنین گفت: اروند رود و شط العرب باید به سرعت پاكسازی شوند تا جریان حمل و نقل دریایی دو كشور رونق یابد.
وی تاكید كرد: شهرهای آبادان و خرمشهر و بصره برای گسترش تجارت خود نیازمند استفاده از اروندرود و شط العرب هستند كه براساس توافق با نخست وزیر عراق قرار شد وزارت امور خارجه دو كشور در این زمینه راهكارهای جدی پیدا كنند.
**شهرهای كربلا و نجف باید به دو شهر مهم جهان اسلام تبدیل شوند
معاون اول رییس جمهوری همچنین به سفر هیات عالیرتبه ایرانی به كربلا، كاظمین و نجف و زیارت عتبات عالیات اشاره كرد و گفت: كربلا و نجف باید به دو شهر مهم جهان اسلام تبدیل شوند.
جهانگیری درباره مشكلات موجود در این دو شهر زیارتی گفت: كارهای زیادی باید در این شهرهای زیارتی انجام شود.
وی به دیدارخود با مسوولان تولیت آستان مقدس اباعبدالله الحسین(ع)، ابوالفضل العباس(ع) و امیرالمومنین(ع) اشاره كرد و گفت: ستاد بازسازی عتبات عالیات برای توسعه حرم مطهرامام حسین(ع)، ابوالفضل العباس(ع) و امیرالمومنین(ع) برنامههای خوبی دارد كه قرار شد در اجرای كارها تسریع شود.
** تاكید مراجع عظام تقلید در نجف بر نقش محوری ایران در منطقه
معاون اول رییس جمهوری همچنین با یادآوری دیدارهای خود با مراجع عظام تقلید خاطرنشان كرد: آیتالله سیستانی و دیگر مراجع عظام تقلید در نجف بر نقش محوری ایران در منطقه و ضرورت تقویت روابط بین دو كشور و دو ملت تاكید كردند.
وی ادامه داد: مراجع عظام تقلید در نجف در این دیدارها همچنین از نوع حمایتی كه جمهوری اسلامی ایران در مقطع خاصی از عراق انجام داد، تشكر كردند.
جهانگیری از دیگر برنامههای هیات ایرانی در نجف را شركت در مراسم پرده برداری از نامگذاری بزرگراه امام خمینی(ره) در این شهر مقدس عنوان كرد و گفت: استانداری نجف به مناسبت حضور مقامات ایرانی در این شهر یكی از بزرگراههای نجف را به نام امام خمینی(ره) نامگذاری كرد.
در مراسم استقبال رسمی از معاون اول رییس جمهوری، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حمید چیتچیان وزیر نیرو و محمود گودرزی وزیر ورزش و جوانان حضور داشتند.
حجت الاسلام و المسلمین «مجید انصاری» معاون امور مجلس رییس جمهوری، «علی طیب نیا» وزیر امور اقتصادی و دارایی، «محمد رضا نعمت زاده» وزیر صنعت، معدن و تجارت، «سید حسن قاضی زاده هاشمی» وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، «عباس آخوندی» وزیر راه و شهرسازی و «محمود حجتی» وزیر جهاد كشاورزی، معاون اول رییس جمهوری را در این سفر همراهی می كردند.
همچنین در این سفر «مسعود سلطانی فر» معاون رییس جمهوری و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، «یحیی آل اسحاق» رییس اتاق بازرگانی تهران، «حسین امیرعبداللهیان» معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه، «مهدی خلج» رییس سازمان دامپزشكی كشور، «رستم قاسمی» مشاور معاون اول رییس جمهوری و دبیر ستاد توسعه اقتصادی ایران و عراق و «سعید اوحدی» رییس سازمان حج و زیارت حضور داشتند.
سیام(2)**1336** 2023
تهران- ایرنا- معاون اول رییس جمهوری، نگاه ایران به عراق را فراقومیتی و فراطائفهای دانست و تاكید كرد كه همه شیعیان، سنیها و كُردها مورد حمایت ایران هستند.