به گزارش ایرنا ازستاد ویژه توسعه فناوری نانو، دكتر حسنیه حسین زاده یكی از محققان این طرح گفت:این نانودارو كه در مقیاس آزمایشگاهی تولید شده، به روشی ساده قابل تولید و بسیار اثربخش است.
وی افزود:'جم سیتابین' یك داروی ضدسرطان محلول در آب است كه فقط به شكل تزریقی در بازار دارو موجود بوده و شكل خوراكی ندارد.
وی بیان كرد:این دارو در درمان برخی سرطانها از جمله سرطان روده مورد استفاده قرار میگیرد، با توجه به محلول بودن این دارو و اینكه از طریق حاملهای موجود در سطح سلول برداشت میشود، میزان ورود آن به داخل سلول محدود است.
حسین زاده اظهاركرد: در این طرح، سیستم نانوذرهای با كمك پلیمر كیتوسان طراحی شده كه میتواند اثربخشی دارو را در از بین بردن سلولهای سرطانی افزایش دهد.
وی درخصوص فواید اصلی استفاده از نانوداروی طراحی شده افزود: نانوذرات تهیه شده میتوانند میزان داروی جم سیتابین مورد استفاده در درمان سرطان روده را كاهش دهند، لذا كاهش اثرات جانبی دارو و افزایش اثربخشی آن و كاهش هزینه مصرفی در درمان با دارو، از مزایای اصلی استفاده از نانوداروی پیشنهادی خواهد بود.
وی ادامه داد: مزیت روش مورد استفاده، ساده بودن آن وعدم استفاده از حلالهای آلی در تهیه نانوذرات است، علاوه بر این، تهیه شكل خوراكی از دارویی كه تا كنون فقط به فرم تزریقی وجود داشته، از جهت سهولت استفاده و تجویز از اهمیت زیادی برخوردار است، این طرح میتواند در صنعت داروسازی برای تهیه فرمولاسیونهای داروهایی در مقیاس نانو جهت دارورسانی به شكل خوراكی مورد استفاده قرار گیرد.
حسین زاده افزود: حاملهای تهیه شده در این طرح ویژگی مخاط چسبی بالایی دارند، با توجه به اینكه در بخشهای مختلفی از دستگاه گوارش، مثل روده، مقدار تولید موسین ( موسین یكی از پروتئین های موجود در بزاق است كه از مخلوط شدن آن با آب، مایع لزج و چسبنده ای به نام «موكوس» به وجود می آید) بالا است، این نانوذرات میتوانند به عنوان یك سیستم كارا و مؤثر برای دارورسانی مستقیم به این نواحی مورد استفاده قرارگیرند.
وی گفت: به عبارت دیگر، نانوذرات كیتوسانی حاوی جم سیتابین، میتوانند با موسین تولید شده توسط سلولهای روده اتصال برقراركرده و با غلظت زیادی درسطح سلول تجمع پیدا كنند، رها شدن آهسته جم سیتابین از نانوذرات چسبیده به سطح سلول باعث افزایش دسترسی ناقل غشایی نوكلئوزیدی به دارو و افزایش ورود دارو به سلول میشود.
به گفته حسین زاده، نانوذرات بدست آمده دارای ساختار كروی با اندازه 80 تا 170 نانومترند، مطالعات برون تنی این دارو نشان داده كه نانوذرات تهیه شده در مقایسه با داروی جم سیتابین، كارایی بالاتری داشته و با دوز دارویی كمتر از آن، اثربخشی بالایی در مرگ سلولهای سرطان روده نشان میدهند.
در این طرح دكتر فاطمه اطیابی، دكتر سید ناصراستاد اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران و دكتر حسنیه حسین زاده دستیار گروه فارماسیوتیكس دانشكده داروسازی دانشگاه تهران همكاری داشته اند.
علمی (1)** 9340**1440
گامی جدید محققان ایرانی دردرمان سرطان روده با نانو داروی خوراكی
۲ اسفند ۱۳۹۳، ۱۱:۴۶
کد خبر:
81514186
تهران- ایرنا- محققان دانشگاه علوم پزشكی تهران جهت درمان سرطان روده اقدام به ساخت و بررسی عملكرد گونهای از نانو داروها با قابلیت تجویزخوراكی كردند.