۶ اسفند ۱۳۹۳، ۱۸:۵۰
کد خبر: 81520645
T T
۰ نفر
منابع آب زيرزميني در كاشمر سالانه يك متر افت مي كند

مشهد - ايرنا - معاون امور آب منطقه اي كاشمر گفت: در پي تداوم 16 ساله پديده خشكسالي منابع آب زيرزميني در اين شهرستان هر سال شاهد يك متر افت است.

'محمد رمضاني' روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اين در حالي است كه پديده كم آبي و خشكسالي در سال آينده تشديد مي شود و اگر تا 50 سال آينده نيز بارنگي مناسب باشد بازه هم كسري مخازن آب جبران نمي شود.

وي گفت: آبي كه هم اينك از سفره هاي زيرزميني برداشت و به صورت بي رويه مصرف مي شود حاصل هزاران سال بارندگي است لذا تاثير مستقيم بارندگي بر سفره هاي زيرزميني زماني قابل لمس خواهد بود كه چاههاي كشاورزي خاموش شوند.

معاون امور آب منطقه اي كاشمر افزود: گرچه نمي توان حجم آبخوانها را دقيق برآورد كرد كه تا چه زمان منابع آبي جوابگو هستند اما آنچه مسلم است اينكه آبهاي جنوب دشت كاشمر رو به اتمام است.

وي گفت: حجم آبخوانها در مناطق روستايي همچون روستاهاي 'قوژد، تل آباد، اسحاق آباد، بزنجرد، ابراهيم آباد، نقاب و ميرآباد' شهرستان كاشمر به اتمام رسيده و اگر چاهي هم حفر شود آب چشمگيري ندارد.

رمضاني افزود: هم اينك تمامي دشتهاي منطقه ريوش، بردسكن و درونه 'ممنوعه' و دشت كاشمر 'ممنوعه بحراني' اعلام شده اند زيرا اگر روند بارندگي بر همين منوال باشد اين خطه به يك منطقه كاملا خشك تبديل خواهد شد.

وي نشست زمين، ايجاد درز و شكاف و معضلات زيست محيطي را از اثرات نبود بارندگي و تداوم خشكسالي ذكر و بيان كرد: گرد و غبارهاي شديدي كه پارسال شاهد آن بوديم نيز بخاطر پيشروي كوير رخ داده است.

معاون امور آب منطقه اي كاشمر گفت: عمق چاهها از 100 متر به بالاي 200 متر رسيده لذا در اين منطقه هيچگونه مجوز حفر چاه جديد به جز براي صنايع كم آب خواه كه آن هم توسط وزارت نيرو صادر مي شود داده نمي شود.

58 روستاي كاشمر 61 هزار و 382 نفر از جمعيت اين شهرستان را در خود جاي داده اند. از اين تعداد 54 روستا از مزاياي آب شرب سالم برخوردارند.

مدير امور آب و فاضلاب روستايي كاشمر نيز مي گويد: در دو دهستان بررود و تكاب واقع در بخش كوهسرخ منابع آب سطحي است و آب از چاههاي دستي و چشمه ها تامين مي شود لذا در اين بخش با توجه به كاهش بارندگي وضعيت مناسبي وجود ندارد.

'سيدحسين موذن' افزود: امسال در اين دو دهستان با بحران آب مواجه بوديم لذا تامين آب چندين روستا از چاههاي كشاورزي و يا با تانكر انجام شد.

وي گفت: براي به حداقل رساندن مشكلات هم اينك يك چاه عميق و سه چاه دستي در حال حفر است اما به دليل بالا بودن 'سنگ بستر' تنها اميد به بارش نزولات جوي مي باشد.

مدير امور آب و فاضلاب روستايي كاشمر در ادامه فرسودگي شبكه آبرساني را از دلايل هدر رفت آب در چنين وضعيتي ذكر و بيان كرد: عمر شبكه هاي توزيع آب در برخي روستاها مربوط به ابتداي انقلاب است لذا هم اينك بطور ميانگين شاهد 27 درصد هدررفت آب از همين ناحيه هستيم.

وي گفت: با وضعيت فعلي بارندگي، سال آينده تابستان سختي در انتظار روستاهاي كاشمر و به ويژه بخش كوهسرخ است.

موذن افزود: مصارف غيرمجاز آب شرب در روستاها نيز دردسرساز است هرچند از ابتداي امسال با همكاري مردم 100 نفر كه از آب شرب براي مصارف غيرمجاز استفاده مي كردند شناسايي و با آنها برخورد قضايي شده است.

وي گفت: با اينكه 75 درصد روستاييان الگوي مصرف آب را رعايت مي كنند، دبي مجاز آب منطقه اي براي مصرف روستاييان بسيار پايين بوده و با ميزان مصرف مردم همخواني ندارد.

موذن افزود: سرانه مصرف آب هر روستايي 120 ليتر است كه با توجه به تغيير سبك زندگي مردم، اين ميزان پاسخگو نيست.

رييس اداره هواشناسي كاشمر نيز گفت: ميزان بارندگي امسال از يكم مهر گذشته ماه تا دوم اسفند جاري در اين شهرستان 1/84 ميليمتر بود كه نسبت به مدت مشابه پارسال افزايش 95 درصدي نشان مي دهد اما هنوز در اين خصوص وضعيت خوب نيست.

'مجيد بيجندي' افزود: بر اساس دوره آماري مشابه از سال 1365 تاكنون كاشمر بطور ميانگين 101 ميليمتر بارندگي داشته كه در مقايسه با دوره آماري 30 ساله نشانگر 22 درصد كاهش است.

وي گفت: از دو هزار و 800 كيلومترمربع مساحت شهرستان كاشمر در سال زراعي 92 و 93 بر اساس آمارها 1/24 درصد مساحت آن از نظر آب در وضعيت نرمال و 9/75 درصد در وضعيت خشكسالي ضعيف قرار دارد.

رييس اداره هواشناسي كاشمر افزود: هرچند اين خطه جزو چند شهرستان محدود در خراسان رضوي است كه وضعيت نرمال براي آن ثبت شده اما با كمبود شديد بارندگي بايد در مصارف آب به خصوص در بخش كشاورزي صرفه جويي نمود.

وي تاكيد كرد: بر اين اساس به هيچوجه افزايش ميزان بارندگي امسال نسبت به پارسال به معناي وضعيت نرمال نيست زيرا اين ميزان افزايش بارندگي نتوانسته كمبودها را جبران كند لذا 80 درصد مساحت شهرستان كاشمر همچنان در خشكسالي به سر مي برد.

شهرستان 195 هزار نفري كاشمر در 228 كيلومتري جنوب غرب مشهد واقع است.

7497/1858