به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا، حسین پناهیان روز چهارشنبه درنشست خبری در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا مبنی براینكه با توجه به احتمال تك نرخی شدن ارز در سال آینده برنامه های این شركت دراین راستا چه خواهد بود، افزود: بورس كالا برنامه ای دراین زمینه ندارد اما اگر قرار باشد قرارداد آتی ارز راه اندازی شود در بورس جداگانه معاملات آن انجام خواهد شد.
وی درپاسخ به دیگر پرسش خبرنگار ایرنا درخصوص وضعیت قراردادهای آتی سكه با توجه به ثبت نسبی قیمت آن در بازار گفت: بورس كالا دراین زمینه محدودیت هایی را ایجاد كرد و درجه اهرم را در سامانه معاملاتی آن كاهش داد.
به گفته وی، با اقدامات انجام شده دراین بخش حجم معاملات آتی سكه تا آخر بهمن ماه سال جاری 16 هزار میلیارد تومان بوده است.
پناهیان با اشاره به كاهش نوسان قیمت جهانی طلا گفت: اقدامات بورس كالا برای قراداد آتی سكه در این زمینه انجام شده است.
** بانك ها تعاملی برای فروش املاك مازاد ندارند
پناهیان درباره فروش املاك مازاد بانك ها در بورس كالا گفت: تالار فنی معاملات املاك برای این منظور راه اندازی و دستورالعمل ظرفیت های بعدی دراین خصوص درنظرگرفته شد ضمن آنكه مكاتبات زیادی در این زمینه انجام شده است.
وی با اشاره به لایحه غیر تورمی خروج از ركود اظهار داشت: در راستای این لایحه شرایط معاملات اعلام شد واقدامات لازم صورت گرفت.
به گفته وی با وجود برگزاری جلسات زیاد اما هیچ درخواستی ازسوی بانكها برای عرضه املاك مازاد وجود نداشته است.
** توضحیات مدیرعامل بورس كالا درباره قیمت فراورده های پتروشیمی
وی درباره قیمت گذاری و وضعیت قیمت فرآورده های پتروشیمی دربورس كالا گفت: برای جلوگیری از ورود دلالان براساس سیستمی قرار بود كه وزارت صنعت، معدن تجارت متقاضیان واقعی را به بورس كالا اعلام كند، زیرا اختلاف قیمتی بین بورس وخارج از آن باعث افزاش میزان تقاضا در بورس كالا شده بود.
پناهیان ادامه داد : مصوبه قبلی دراین خصوص در تاریخ 12 تیرماه اصلاح شد ولی تبصره ای به آن اضافه شد كه براساس آن اگر كالایی دوبار در بورس به طور متوالی عرضه می شد وبه فروش نمی رفت باید به خارج ازبورس ارایه شود.
وی گفت: نامه نگاری هایی دراین راستا انجام شد زیرا اگر كالایی دربورس به فروش نمی رفت بدلیل قیمت آن بود .
مدیرعامل بورس كالای ایران سپس تصریح كرد: مصوبه دارای ایراد ساختاری بود ومشكلاتی را برای بورس كالا به وجود آورده بود اما دراین مدت قیمت نفت نیز كاهش قابل توجهی داشت بنابراین قیمتی كه دربورس اعلام می شد بالاتر ازقیمت جهانی بود.
وی تصریح كرد: علاوه براین تخصیص ارز مبادله ای به كالاهای وارداتی باعث می شد كه تولید كننده داخلی نتواند تولیدات خود را به قیمت بفروشدو به همین دلیل بورس كالا به دنبال حذف این تبصره است .
** نقش بورس كالای ایران در بهبود فضای كسب و كار كشور
پناهیان مدیرعامل بورس كالای ایران در ادامه این نشست خبری با اشاره به اراده و عزم دولت یازدهم برای استفاده از مكانیسم بورس كالا برای ساماندهی بازار كالاها، به تشریح مهمترین اقدامات توسعه ای این بورس در سالجاری، رویكردها و اولویت های اصلی آن را در سال آینده پرداخت.
** ساز و كار بورس كالا؛ ثروت ملی
پناهیان با بیان اینكه ساز و كار بورس كالا، یك ثروت ملی است، خاطرنشان كرد: اعتماد دولت یازدهم به ساز و كار شفاف بورس كالا در مصوبات ابلاغ شده از سوی دولت كاملا آشكار است و بورس كالا با فرهنگسازی توانست ابعاد تاثیرگذار فعالیت این بورس را برای نهادهای تصمیم گیر و تصمیم ساز كشور آشكار كند.
** توسعه بازار مشتقه همگام با بورس های جهانی
پناهیان با بیان اینكه در سال 93 بازار معاملات مشتقه بورس كالای ایران همگام با بورس های جهانی، شاهد تحولات بزرگی بود، گفت: در طی این سال ما توانستیم بعد از گذشت 6 سال از راهاندازی معاملات قراردادهای آتی در بورس كالای ایران بر روی سكهی بهار آزادی، این معاملات را بر روی زیرهی سبز به عنوان اولین محصول از گروه محصولات كشاورزی راهاندازی نماییم.
وی در ادامه با اشاره به راه اندازی معاملات اوراق سلف موازی استاندارد به عنوان دومین قرارداد مشتقه پس از قراردادهای آتی زیره در سالجاری گفت: ارزش معاملات اوراق سلف موازی استاندارد در دورهی مذكور به 1.9 هزار میلیارد رالا بالغ شد.
مدیرعامل بورس كالای ایران راهاندازی معاملات برخط قراردادهای آتی را به عنوان یكی از مهمترین دستآوردهای بورس كالای ایران در سالجاری مطرح كرد و گفت: معاملات برخط قراردادهای آتی میتواند با ایجاد دسترسی سهلتر فعالان به این بازار، تحول بزرگی را در معاملات این بازار ایجاد نماید.
** عضویت بورس كالا در IEU مسیری تازه برای گسترش مبادلات تجاری ایران
وی در ادامه خاطرنشان كرد: سال آینده سومین سالی است كه بورس كالای ایران براساس یك سند راهبردی و مدون ، اقدام به برنامهریزی برای تحقق استراتژیهای خود می نماید و در همین راستا در سالجاری بورس كالای ایران در راستای تحقق یكی از استراتژی خود، اقدام به عضویت در اتحادیه الكترونیكی بین بورسی (IEU) كرد.
مدیرعامل بورس كالای ایران با اشاره به اینكه اتحادیه الكترونیكی بین بورسی (IEU) نهادی بینالمللی متشكل از 8 بورس كالایی از 6 كشور ایران، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و اوكراین است، گفت: الحاق ایران به اتحادیه الكترونیكی بینبورسی مسیر تازهای را برای گسترش مبادلات تجاری ایران با كشورهای مشتركالمنافع فراهم می كند و ما امیدواریم طبق توافقات صورت گرفته با اتحادیه IEU ، معاملات كالاهای ایرانی در این اتحادیه در سه ماهه پایانی سال 2015 صورت پذیرد.
این گزارش حاكی است ، در ادامه كنفرانس خبری مدیرعامل بورس كالای ایران با بیان اینكه در سال جاری با عضویت و میزبانی اجلاس اتحادیه الكترونیكی بین بورسی (IEU) ، گام نخست برای بین المللیكردن بورس كالای ایران و بازار سرمایه ایران برداشته شد، گفت: سعی داریم با گسترش سطح روابط بورس با سایر كشورهای عضو اتحادیه از جمله بلاروس، ارمنستان و روسیه (به عنوان عضو ناظر) از ظرفیتها و پتانسیل بالقوه این اتحادیه برای رشد و توسعه بین المللی و منطقه ای بورس كالای ایران و كاهش هزینه مبادلات تجاری با این كشورها استفاده كنیم. ضمن آنكه در حال شناسایی سایر اتحادیهها و انجمنهای بینالمللی به منظور عضویت و گسترش روابط با كشورهای دیگر نیز هستیم.
وی سپس با بیان اینكه بورس كالای ایران، یك بازار ملی است و توسعهی معاملات محصولات كشاورزی از الویتهای اصلی آن به شمار می رود، گفت: اجرایی كردن ماده 33 قانون افزایش بهرهوری بخش كشاورزی و منابع طبیعی كه به دنبال جانشین كردن روش قیمت تضمینی از طریق بورس كالای ایران به جای خرید تضمینی توسط دولت میباشد از دیگر برنامههای ما در سال آینده است. علاوه بر این بورس كالا با هماهنگی سایر نهادهای ذیربط برنامههای مناسبی برای توسعه معاملات بخش كشاورزی طراحی كرده است و مطمئناً در آینده شاهد افزایش قابل توجه حجم معاملات این بخش خواهیم بود.
** بسط و گسترش پوشش جغرافیایی بورس كالای ایران
پناهیان در ادامه این كنفرانس خبری خاطر نشان كرد: در سال آینده توسعه منطقهای بورس كالای ایران با توجه به مزیتهای تولیدی در مناطق مختلف كشور، در دستور كار قرار دارد. بسط و گسترش پوشش جغرافیایی بورس كالای ایران از اولویتها و برنامههای توسعهای این بورس است و ایجاد و تاسیس دفتر نمایندگی كارگزاران در انزلی، گلستان، مشهد و تبریز در كنار تالارهای منطقه ای كیش و اصفهان در همین راستا انجام پذیرفته و در حال حاضر درخواست تاسیس دفتر نمایندگی كارگزاران در شیراز و چند شهر دیگر نیز در حال بررسی است.
** تعامل با دولت
پناهیان، تعامل با دولت تدبیر و امید و كمك به عملیاتی شدن برنامههای دولت در راستای خروج از ركود همانند سال جاری را به عنوان یكی دیگر از اهداف بورس كالای ایران در سال آینده مطرح كرد و گفت: با توجه به اینكه تدوین برنامهی ششم توسعه در مراحل مقدماتی قرار دارد و در سال آینده نهایی خواهد شد، ما انعكاس نقش بورس كالای ایران در اقتصاد ملی در قالب مستندات و احكام برنامه ششم توسعه را یكی دیگر از برنامههای خود برای سال 1394 قراردادهایم. علاوه بر این، مطالعه و بررسی ساختار بازارهای كالایی در راستای عملیاتی كردن مصوبه هیئت وزیران در خصوص هدایت معاملات شركتها و موسسات دولتی به بورس كالای ایران نیز از برنامههای بورس كالای ایران در سال آینده است.
وی در ادامه، تكمیل و ارتقاء سامانه جامع معاملاتی (تككالایی، چندكالایی، صادراتی، منطقهای و فرعی)؛ توسعه داراییهای پایه قرارداهای آتی و راهاندازی معاملات اختیار معامله؛ استقرار سازو كار كارگزارمحوری در معاملات قراردادهای آتی؛ بازنگری و سیستمی نمودن فرایندهای بورس كالای ایران و تهیه و تدوین فرآیند استعدادپروری در شركت بورس كالای ایران را به عنوان دیگر برنامههای بورس كالای ایران در سال 1394 عنوان كرد.
وی در خصوص تكلیف قانونی فروش اموال مازاد بانك ها و موسسات دولتی در بورس كالا گفت: در این خصوص رایزنی و مكاتباتی با بانكها صورت پذیرفته است كه بزودی شاهد حضور بانكها برای فروش املاك مازادشان در بازار فرعی این بورس خواهیم بود. ضمن آنكه با راهاندازی بازار فرعی، بسترهای لازم برای معاملات املاك نیز در بورس كالا فراهم شده است. از سوی دیگر بازار فرعی بورس كالای ایران كه در سال جاری افتتاح شد میتواند جانشین مناسبی برای برگزاری مزایدههای كالایی باشد كه در حال حاضر در كشور برقرار است و ما امیدواریم در آینده شاهد ارتقای شفافیت در برگزاری مزایدهها از كانال بورس كالای ایران باشیم.
وی سپس افزود: خوشبختانه راهاندازی بازار فرعی زمینه ورود محصولات و كالاهای مختلف به بورس كالا را فراهم كرده كه از جمله این كالاها و محصولات می توان به پذیرش محصولات فرهنگی به صورت عام، خودرو و كالاهای لوكس صادراتی، محصولات كشاورزی فصلی و باغی، فرش و كالاهای دیگر كه امكان كشف عادلانه قیمت آن در بورس كالا فراهم می باشد، اشاره كرد.
مدیرعامل بورس كالای ایران در ادامه خاطرنشان كرد: در حال حاضر بورس كالای ایران در مسیر رشد و تعالی خود قرار دارد و بر اساس سند جامع استراتژیك، آینده و جایگاه مناسبی برای آن در اقتصاد ملی قابل تصور است.
وی با اشاره به تجربه بورس های كالایی در جهان گفت: از نظر تاریخی بورسهای كالایی از معاملات فیزیكی به سمت معاملات مشتقه حركت كردهاند و بر همین اساس بورس كالا نیز برنامهها و اقدامات وسیعی به منظور گسترش كمی و كیفی معاملات قراردادهای مشتقه از جمله قراردادهای آتی، اختیار معامله و سلف موازی استاندارد در دستور كار خود دارد.
پناهیان در ادامه به مقایسه ارزش معاملات بورس های ایران در سالجاری پرداخت و گفت: بورس كالای ایران در 11 ماهه سالجاری با معاملات بیش از 533 هزار میلیارد ریال جایگاه نخست را در میان اركان بازار سرمایه كشور كسب كرد. این در حالی است كه بورس اوراق بهادار با معاملات 503 هزار میلیارد ریال، فرابورس با 302 هزار میلیارد ریال و بورس انرژی با 15 هزار میلیارد ریال در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.
وی سپس افزود: ارزش كل معاملات بازار فیزیكی بورس كالا 364 هزار میلیارد ریال و میزان كالاهای معامله شده در آن 21 میلیون تن تا پایان بهمن ماه سالجاری بوده است كه 4.9 میلیون تن آن در تالار صادراتی بورس كالا مورد معامله قرار گرفته است. همچنین ارزش معاملات در بازار مشتقه بورس كالا در 11 ماهه امسال به 156 هزار میلیارد ریال بالغ شد.
** بورس كالا مرجع قیمت گذاری
وی سپس با اشاره به اینكه یكی از اقداماتی كه جهت تضمین تداوم حضور در بازارهای جهانی هم اكنون در دنیای تجارت صورت میگیرد برندسازی و تبدیل كالا یا قیمتهای آن بعنوان مرجع و شاخص برای فعالان بازار در سطح منطقهای یا بینالمللی است، گفت: بورس كالای ایران این استعداد و توانمندی را دارد كه در كالاهایی كه از مزیت نسبی برخوردار است به مرجع قیمتگذاری منطقهای و حتی جهانی تبدیل شود و در حال حاضر اطلاعات مربوط به معاملات قیر، سنگآهن و مقاطع فولادی در بورس كالای ایران توسط نشریات معتبر بینالمللی منتشر میشود.
** كشف عادلانه قیمت كالاهای وارداتی در بورس كالا
وی در ادامه با بیان حجم واردات فلزات مانند فولاد و شمش و محصولات نفتی و كشاورزی به كشور گفت: مهمترین عارضه و دغدغهای كه در مورد این كالاها در كشور وجود دارد، این است كه كالاهای وارداتی هیچ شفافیتی از نظر قیمتی ندارد. این عدم شفافیت باعث میشود رقابت بین تولیدكنندگان داخلی و كالاهای خارجی در شرایط نابرابر انجام پذیرد و تولیدكنندگان داخلی توان رقابت با محصولات خارجی را از بعد قیمت نهایی محصولات از دست بدهند. به همین منظور بورس كالای ایران بسترهای لازم را برای كشف شفاف و عادلانه قیمت محصولات وارداتی و هماهنگسازی آن با كالاهای تولید داخلی فراهم كرده است.
مدیرعامل بورس كالای ایران در ادامه افزود: ما معتقدیم كه پذیرش محصولات وارداتی در بورس كالای ایران منجر به ارتقای كیفیت محصولات مشابه تولید داخل خواهد شد. هم اكنون در بخش كشاورزی امكان پذیرش و عرضه 17 نوع محصول داخلی و خارجی مهیاست و با هماهنگیهای انجام شده در صورت نیاز، واردات صنایع فولادی و فلزی نیز در بازار بورس كالا انجام خواهد گرفت.
** ورود مشتریان خرد به بورس كالا
وی سپس گفت: بورس كالا با توجه به سیاستها و اولویت های خود و به منظور جذب و پذیرش مشتریان كوچك، در سال جاری طرحی مبنی بر خرید و فروش مشتریان حقیقی و حقوقی كوچك از بورس كالای ایران را به سازمان بورس و اوراق بهادار ارایه داد كه خوشبختانه مورد موافقت گرفت. براساس این طرح مشتریان خرد حقیقی و حقوقی میتوانند محصولات فولادی، كشاورزی، پتروشیمی و فرآوردهای پایین دستی نفت و سایر محصولات قابل معامله در بورس كالا را مستقیما خریداری كنند. همچنین این امكان برای عرضه كنندگان كوچك نیز فراهم شده تا به عرضه محصولات خود در یكی از بازارهای اصلی یا فرعی بورس كالا با توجه به شرایط بازار اقدام نمایند.
وی در ادامه در خصوص وضعیت بورس كالای ایران در سال 94 گفت: با توجه به اینكه بورس كالای ایران آیینه تمام نمای بخش واقعی و كالایی كشور میباشد از اینرو حجم معاملات بورس در درجه نخست به شرایط كلی اقتصادی كشور وابسته است. برای سال آینده مطابق سند بودجه دولت، نرخ رشد دو و نیم درصدی پیشبینی شده است بنابراین درصورت تحقق این نرخ در بخشهای مولد كشور باید شاهد گسترش معاملات بورس كالا باشیم. بودجه عمرانی سال آینده دولت نیز یكی دیگر از عوامل تأثیر گذار بر حجم معاملات بورس كالا خواهد بود كه در صورت تحقق آن تأثیر مثبتی بر معاملات خواهد داشت.
وی سپس خاطرنشان كرد: متأسفانه یكی از نگرانیهای اصلی سال آیندهی كشور، كسری بودجه دولت است كه در این صورت مطمئناً از حجم بودجه عمرانی كشور كاسته خواهد شد. در نهایت اینكه حجم معاملات بورس كالا به تحقق برنامههای این شركت در بخشهای مختلفی نظیر بخش كشاورزی كه اقدامات مناسبی برای توسعه آن در سال آینده طراحی گردیده است و همچنین بازار فرعی و معاملات مشتقه شامل قراردادهای آتی، قراردادهای اختیار معامله و قراردادهای سلف موازی استاندارد وابسته است.
شایان ذكر است پس از سخنرانی مدیرعامل بورس كالای ایران و برگزاری جلسه پرسش و پاسخ با خبرنگاران رسانه های مختلف از پایگاه خبری بورس كالای ایران به آدرس www.imereport.ir رونمایی شد.
اقتصام(3) 9141**ن.پ ** 1574
مدیرعامل بورس كالای ایران عنوان كرد
احتمال راه اندازی بورس ارز
۱۳ اسفند ۱۳۹۳، ۱۱:۵۱
کد خبر:
81528554
كیش - ایرنا - مدیر عامل بورس كالای ایران ازاحتمال تاسیس بورس ارز خبر داد وگفت: بورس كالا برنامه ای برای راه اندازی قرارداد آتی ارز ندارد اما براساس شنیده ها درصورتی كه قرار باشد قرارداد آتی ارز راه اندازی شود برای آن بورس جداگانه ای تشكیل خواهد شد.