اين پايگاه خبري نوشت : برداشت هاي بي رويه از بستر رودخانه، معادن و خاكهاي كشاورزي مازندران، فاجعه حفرهاي، ماندابي و گورهاي دسته جمعي را در اين عرصهها ايجاد كرده است.
برداشت بي رويه و بي ضابطه شن و ماسه از بستر رودخانه ها و حتي مزارع، عامل بروز فجايع زيست محيطي جبران ناپذير است.
برخورداري از يك شهرك شن و ماسه تا حد زيادي مشكلات را برطرف مي كند، موضوعي كه در مازندران مورد توجه واقع شده و مقابله با برداشتهاي غيرمجاز نيز در دستور كار قرار گرفته است .
دادستان مركز مازندران اعلام كرد: چندسالي است دستگاه قضايي براي موضوعات مختلف شعباتي ايجاد كرده و در حوزه منابع طبيعي قضات خاصي وجود دارد.
حجت الاسلام اسدالله جعفري با عنوان اينكه نياز استان در سال 94 حدود 18 ميليون مترمكعب شن و ماسه و مصالح در بخش هاي مختلف عمراني، شهري و مسكن است گفت: حتما بايد نياز، شهرستان به شهرستان مشخص شود زيرا برداشتهاي برخي مناطق از خط قرمزها عبور كرده و در برخي مناطق برداشت ها كمتر بوده است.
وي با بيان اينكه نياز ما در سال 93 حدود 15 ميليون متر مكعب بود، اضافه كرد: اين درحاليست كه براي 5 ميليون مترمكعب مجوز صادر مي شود ولي بايد با يك اطلاعات وآمار دقيق مجوز صادر شود زيرا برخي آمارها غيرواقعي است.
وي با بيان اينكه دستگاه قضايي در حوزه سرمايه گذاري حمايت خوبي دارد، گفت: پديده برداشت غيرمجاز شن و ماسه و تضييع حقوق بيت المال از جمله مشكلات است.
حجت الاسلام جعفري تاكيد كرد: بايد ساز و كارهاي لازم براي تامين مصالح مورد نياز استان صورت گيرد تا جلوي برداشت غيرمجاز گرفته شود.
شهرك هاي شن و ماسه در مازندران ايجاد مي شود
وي گفت: در شوراي حفظ حقوق بيت المال به اين نتيجه رسيديم كه در هر شهرستاني به تناسب نياز منطقه، شهركهاي شن و ماسه ايجاد شود و 11 شهرستان جانمايي شد كه در دو شهرستان ساري و نوشهر در سال آينده بصورت پايلوت اجرايي مي شود.
وي ابراز كرد: همه شركتهاي شن و ماسه با مجوز اخذ شده در اين شهركها فعال مي شود زيرا اكنون يكي از مشكلات موجود فعاليت دلالهاي شن و ماسه است كه سبب افزايش كاذب قيمتها مي شود.
داريوش هندويي رئيس خانه صنعت و معدن مازندران نيز با بيان اينكه بخش معدن مظلوم واقع شده است، گفت: در چهار اقليم مازندران معدن وجود دارد و بزرگترين معادن ما در دريا است و كافي است مواد معدني از آن استحصال شود.
در عين حال محمد محمدپور عمران، مديركل سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران، اعلام كرد: برداشت 9.5 ميليون متر مكعب در حوزه واريزه كوهي و 10 ميليون مترمكعب در حوزه منابع آبرفتي مجوز نياز است و بايد برداشت ها ساماندهي شود.
جلوي تخريب 50 ساله دماوند را گرفتيم
وي اذعان كرد: با قاطعيتي كه دستگاه قضا دارد در حوزه دماوند با توافقي كه صورت گرفته، بيش از 10 معدن غيرمجاز را بستيم و با توافقي كه با پيمانكار انجام داديم، جلوي تخريب 50 ساله دماوند را گرفتيم.
وي با بيان اينكه از فعاليت همه معادن جلوگيري نمي شود، گفت: از برداشتهاي غيرمجاز توسط هر كسي كه باشد، بايد جلوگيري شود و كسي نبايد جلوي قانون استنباط هاي خود را اعمال كند.
مديركل صنعت و معدن مازندران يادآور شد: در اغلب پروژه هاي عمراني بايد مخلوط مناسبي داشته باشيم و بايد از معادن كوهي استفاده شود زيرا ميزان خاك موجود در آن كم است.
برداشت خاك، گورهاي دسته جمعي در مزارع ايجاد كرده است
وي يادآور شد: برداشت خاك از زمينهاي كشاورزي بلا و فاجعه اي بر سر اراضي ما آورده و گورهاي دسته جمعي ايجاد شده است.
وي افزود: اين درحاليست كه ميزان برداشت از رودخانه نبايد از سد تالوگ عبور كند زيرا تبديل به مانداب و مرداب مي شود و علاقمنديم كه مردم و سازمانهاي مردم نهاد كمك كرده تا از منابع طبيعي حفاظت شود.
وي با بيان اينكه در كشور سيرالئون گارد حفاظت رودخانه ها تشكيل شده است گفت: به اين امر در كشور ما بي توجهي شده است.
آسيب برداشت هاي غيرمجاز به بستر رودخانه ها
محمد ابراهيم بخشكي، مديرعامل آب منطقه اي مازندران خاطرنشان كرد: برداشت هاي غيرمجاز آسيب هاي جدي به بستر رودخانه وارد مي كنند.
وي تاكيد كرد: اينكه رودخانه معدن باشد و بعنوان برداشت مصالح مورد استفاده قرار گيرد درست نيست، مگر آنجاييكه بار اضافي است كه با تشخيص مدير رودخانه بايد برداشت انجام شود.
يخكشي ابراز كرد: در جاييكه مي خواهيم از رودخانه برداشت كنيم به اندازه بار و آورد تجديد پذير برداشت كنيم و در غيرآنصورت سبب تخريب مي شود.
وي تخريب پل ها، زمينهاي حاشيه و بستر رودخانه را از جمله آثار و پيامدها برشمرد و افزود: سياستگذاري و ارائه راهكار بايد مورد توجه قرار گيرد و در بحث مصالح نگاهي به شرايط مختلف داشته باشيم و لازم است سناريوي ديگري را مورد توجه قرار دهيم و حتي اگر لازم باشد منابع را از خارج استان تامين كنيم.
كمال عليپور، دبير مجمع نمايندگان مازندران نيز گفت: يكي از موضوعاتي كه در زمينه مصالح ساختماني وجود دارد، مصالح ساختماني مرغوب است زيرا با جان انسان سرو كار دارد.
معادن كوهي مرغوبيت ندارند
وي بيان داشت: معادن كوهي ما هم مرغوبيت كافي ندارد و هم خاك مصالح كه براي پروژه هاي عمراني استفاده مي شود زياد است.
وي تاكيد كرد: برداشت بي رويه از رودخانه بايد جلوگيري شود و اگر بخواهيم بهترين مصالح را استفاده كنيم و به حوضچه هاي آب روان در معادن كوهي بايد توجه شود.
مديرعامل بنياد توسعه پايدار ايران نيز بيان كرد: در كشور يك حلقه معيوب و مرگ وجود دارد كه ريشه مشكلات را عميق تر مي كند.
كوروش برارپور با بيان اينكه در جامعه جهاني تخريب محيط زيست ناشي از رشد جمعيت، فناوري و تغيير الگوي مصرف است گفت: اما در ايران دليل چهارمي با عنوان سوء مديريت و قانونگذاري از ديگر عوامل تخريب طبيعت به شمار مي رود.
در كنار تلاش دستگاههاي مختلف براي جلوگيري از برداشت هاي غيرمجاز شن و ماسه، آيا وقت آن نرسيده كه با تشكيل و استفاده از ظرفيت سازمانهاي مردم نهاد براي مبارزه با برداشت هاي غيرمجاز اقدام تا از عمق فاجعه در گوشه و كنار استان جلوگيري شود.ك/1
6026/6097
پايگاه خبري بلاغ نيوز در جديدترين مطلب صفحه نخست خود موضوع 'حفر گورهاي عميق در مزارع و رودخانه ها/ايجاد شهركهاي شن و ماسه' در مازندران را انتشار داد.