«وانگ یی» وزیر امور خارجه چین روز یكشنبه در سخنانی گفت: هدف ما یادآوری تاریخ، گرامیداشت یاد كشته شدگان، برقراری صلح و نگاه به آینده است. ژاپن 70 سال پیش جنگ را باخت، اما نباید 70 سال بعد وجدان را نیز ببازد.
وی گفت: دولت چین از همه رهبران دنیا برای شركت در مراسم هفتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم استقبال می كند.
این سخنان، گمانه زنی ها را در خصوص احتمال دعوت از «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن برای حضور در این مراسم را افزایش داده است.
وزیر امور خارجه چین گفت: ما از سران همه كشورهای مرتبط با جنگ جهانی دوم و سازمان های بین المللی دعوت می كنیم و فرقی نمی كند، آنها چه كشورهایی باشند، مادامی كه با حسن نیت رفتار كنند، ما از آنها استقبال می كنیم.
سخنان وزیر امور خارجه چین در حالی مطرح شد كه مقامات پكن و توكیو قرار است 19 مارس (28 اسفند ماه) برای نخستین بار در چهار سال اخیر در توكیو مذاكرات امنیتی برگزار كنند.
پیش از این وزارت امور خارجه چین در اطلاعیه ای اعلام كرده بود كه پكن در نظر دارد به مناسبت هفتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم، مراسم ویژه رژه نیروهای نظامی را برگزار كند و به همین مناسبت از سران برخی كشورهای دنیا و منطقه جهت حضور در این مراسم دعوت به عمل آورده است.
در اطلاعیه وزارت امور خارجه چین به نام كشورها و سازمان هایی كه قرار است به مراسم رژه نیروهای مسلح دعوت شوند، اشاره نشده است، اما برخی گزارش ها، از احتمال دعوت چین از سران برخی كشورهای متخاصم در جنگ جهانی دوم مانند ژاپن برای حضور در این مراسم حكایت دارد.
رسانه های چینی با توجه به مشكلات در روابط پكن - توكیو توجه ویژه ای به حضور «شینزو آبه» در این مراسم دارند.
مراسم رژه نیروهای نظامی چین به مناسبت هفتادهمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم قرار است در ماه سپتامبر (شهریور ماه سال آینده) برگزار شود.
این نخستین مراسم با حضور «شی جین پینگ» به عنوان رییس جمهوری چین پس از سال 2012 میلادی است.
روابط چین و ژاپن همواره به دلیل رخدادهای تاریخی در خلال جنگ جهانی دوم و پاره ای از اختلافات مرزی دچار تنش بوده است.
چین معتقد است كه نیروهای نظامی ژاپن سرآغاز دومین جنگ بزرگ با این كشور هستند كه از هفتم ژوییه سال 1937 میلادی آغاز و تا سال 1945 میلادی به طول انجامید.
این موضوع حتی باعث شد چین به تقاضای گذشته نخست وزیر ژاپن جهت ملاقات با رییس جمهور چین پاسخ رد دهد و «شی جین پینگ» راضی به دیدن «شینزو آبه» نشود.
دو كشور همچنین در خصوص جزایر موجود در دریای جنوبی چین كه هر یك ادعای مالكیت بر آن را دارند، دچار كشمكش سیاسی هستند.
اقدام نخست وزیر ژاپن در بازدید از معبد «یاسوكانی» نیز همواره یكی از موارد اختلاف دو كشور بوده و بازدید مسوولان ژاپنی از این معبد با انتقادهای شدید پكن همراه بوده است.
معبد «یاسوكانی» كه یك موزه جنگی است از گذشته نظامی ژاپن تكریم می كند.
آساق*231*1597**1545
پكن - ایرنا - دعوت وزیر امور خارجه چین از سران همه كشورهای منطقه و جهان برای حضور در آیین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم، احتمال حضور «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن را در این مراسم بیشتر كرد.