۱۹ اسفند ۱۳۹۳، ۱۶:۵۹
کد خبر: 81536534
T T
۰ نفر

زيبايي من از تو، سوختگي تو از من

۱۹ اسفند ۱۳۹۳، ۱۶:۵۹
کد خبر: 81536534
زيبايي من از تو، سوختگي تو از من

اصفهان- ايرنا- قديم ها در چهارشنبه سوري مي خواندند « زردي من از تو، سرخي تو از من » اما اين سال ها با حوادث ناگواري كه پيش مي آيد بايد بگوييم « زيبايي من از تو، سوختگي تو از من ».

سوختگي بر اثر انفجار مواد محترقه غير مجاز به ويژه ترقه در سال هاي اخير بيشترين عامل مصدوميت در حوادث چهارشنبه سوري بوده است.

جوانان و نوجوانان، زيبايي و لطافت پوست خود را به درخشاني و آذرخش انفجار ترقه مي بخشند و در عوض آن، سوختگي و درد را از ترقه مي گيرند.

چهارشنبه سوري، يكي از آئين هاي ايرانيان و يك جشن بهاري است كه در آخرين سه شنبه سال و پيش از رسيدن نوروز با بر افروختن آتش و پريدن از روي آن برگزار مي شود.

مردم بر اساس اعتقادات سنتي خود براي دفع شر و بلا و برآورده شدن آرزوهايشان اين آئين را در آرامش و شادي برگزار مي كردند اما در سال هاي اخير اين آئين با منفجر كردن ترقه و مواد محترقه خطرناك تحريف شده و شكلي ديگر به خود گرفته است.

اين تغيير رويه به حدي بوده كه در سال هاي اخير از چند روز مانده به آخرين شب چهارشنبه سال، نهادهايي مانند نيروي انتظامي براي برقراري امنيت و اورژانس و بيمارستان ها براي رسيدگي به مصدومان حوادث احتمالي به حالت آماده باش در مي آيند.

در استان اصفهان نيز مصدومان حوادث چهارشنبه سوري به مركز آموزشي درماني امام موسي كاظم(ع) يا همان بيمارستان سوانح سوختگي اصفهان منتقل مي شوند.

رئيس اين مركز آموزشي درماني كه به 14 استان كشور خدمت رساني مي كند با اشاره به ابعاد مختلف چهارشنبه سوري بر اهميت زيبائي انسان و از بين رفتن آن در اثر اهمال كاري در چهارشنبه سوري تاكيد كرد.



*** زيبايي و پوست، قرباني اصلي حوادث چهارشنبه سوري

دكتر فريدون عابديني در گفتگو با ايرنا با تاكيد بر اينكه پوست عامل زيبايي انسان است و بيشترين نقش را در زيبايي بازي مي كند اظهار كرد: پوست در برابر ضربه و فشار بالاترين مقاومت را دارد اما در برابر حرارت بسيار آسيب پذير است.

وي افزود: اگر پوست در يك ثانيه در نزديكي حرارت 70 درجه سانتيگراد قرار گيرد همه ضخامت آن از بين مي رود و در واقع مي ميرد.

وي با بيان اينكه انفجار ناشي از ترقه، نارنجك، بمب دستي و فشفشه ها حرارت بالايي دارد تصريح كرد: اگر پوست آسيب ببيند ما با بد شكلي و زشتي صورت و بدن مواجه مي شويم.

اين متخصص جراحي داخلي با تاكيد بر اينكه در بهترين شرايط بازسازي و حتي با جراحي هاي متعدد زيبايي هيچگاه آن زيبايي اوليه بدست نمي آيد و پوست به شكل نخست خود باز نمي گردد گفت: حتي اگر سوختگي پوست با ليزر و پمادهاي مختلف درمان شود باز هم عوارض آن سال هاي سال باقي مي ماند.

وي يكي از مهترين و اسفناك ترين تبعات اين موضوع را انزواي فرد سوخته شده خواند و اضافه كرد: اين ضربه روحي بيشتر متوجه كودكان و دختران است.

عابديني ادامه داد: هزينه هاي درمان سوختگي نيز بسيار بالا و نتيجه حاصل از آن كم است.

اين پزشك متخصص با بيان اينكه در اثر انفجار ناشي از ترقه و مواد محترقه علاوه بر پوست، چشم و استخوان نيز آسيب مي بيند گفت: در برخي موارد انفجار مواد محترقه منجر به نابينايي و قطع عضو بويژه قطع انگشتان و دست شده است.



*** ترقه، عامل 40 درصد سوختگي ها

رئيس بيمارستان سوانح و سوختگي اصفهان، ترقه و مواد محترقه غير مجاز را عامل 40 درصد سوختگي هاي حوادث چهارشنبه سوري عنوان و اظهار كرد: ساير سوختگي ها نيز در اثر كبريت و آتش بوده است.

وي بيشترين آسيب در حوادث چهارشنبه سوري را در ناحيه هاي صورت و دست با حداقل 50 درصد دانست و افزود: بيشترين گروه سني مصدوم در اين حوادث 15 تا 35 ساله هستند.

رئيس بيمارستان سوانح سوختگي اصفهان، درصد مصدوميت مردان در حوادث چهارشنبه سوري را 85 تا 90 درصد اعلام و تصريح كرد: كودكان تا 10 سال نيز حدود 20 تا 25 درصد مصدومان چهارشنبه سوري را شامل مي شوند.

وي فراواني مراجعان ( بستري و سرپائي) حوادث چهارشنبه سوري در چهار سال اخير از سال 89 تا 92 را به ترتيب 30، 22، 36 و 21 نفر عنوان و خاطرنشان كرد: كمتر از 10 درصد اين مراجعان در بيمارستان بستري شده اند و هيچ فوتي يا سوختگي وسيعي نداشتيم.

عابديني، بيشترين درصد سوختگي در دو سال گذشته را در حد 40 درصد و بر اثر آتش دانست و ادامه داد: قطع عضو نيز در دو و سه سال اخير بدليل انفجار ترقه در دست داشتيم.

وي روند ميزان مصدوميت در حوادث چهارشنبه سوري در چهار سال اخير را نزولي خواند و تصريح كرد: فقط در سال 91 با پيك مراجعه مواجه بوديم كه بيشتر آنها به صورت سرپائي و بسيار جزئي بودند.

وي فرهنگ سازي و اقدامات انجام شده در سال گذشته را بسيار خوب ارزيابي كرد و گفت: پارسال ما چهارشنبه سوري خوبي را پشت سر گذاشتيم.



*** عروسي ها، معضلي فراتر از چهارشنبه سوري

رئيس مركز آموزشي درماني امام موسي كاظم (ع) اصفهان حوادث ناشي از سوختگي و ترقه بازي در عروسي ها را فراتر و گسترده تر از چهارشنبه سوري دانست و گفت: زمستان امسال سه كشته در استان به اين دليل داشتيم.

وي به حادثه فوت پسر 23 ساله اي در فلاورجان به دليل انفجار ترقه در عروسي و فوت دو نفر در قهدريجان به هنگام تهيه ترقه براي استفاده در عروسي اشاره و اضافه كرد: در خميني شهر نيز مصدوميت ناشي از ترقه در عروسي داشتيم.

وي با تاكيد بر اينكه مصدومان حوادث مربوط به ترقه بازي شب عروسي بيشتر از چهارشنبه سوري شده است خواهان توجه بيشتر مسئولان نسبت به اين موضوع شد.



*** رسيدگي به خونريزي در اولويت است

دكتر عابديني همچنين از مردم خواست به هنگام مواجه با مصدومان حوادث چهارشنبه سوري اولويت را به مصدوماني بدهند كه دچار خونريزي شديد شده اند.

وي با بيان اينكه ممكن است فردي از شدت خونريزي قبل از اينكه به سوختگي آن رسيدگي شود، فوت كند افزود: در چنين مواقعي بايد ابتدا اورژانس را خبر كرد تا آنها در اين زمينه اقدام كنند.

وي به حادثه فلاورجان اشاره و خاطرنشان كرد: پسر جواني در اين حادثه بدليل انفجار 25 كيلوگرم ترقه از ناحيه كشاله ران دچار خونريزي شديدي شده بود و به جاي اينكه ابتدا او را به بيمارستان فلاورجان براي جلوگيري از خونريزي ببرند او را به بيمارستان سوانح سوختگي اصفهان منتقل كردند كه همين امر باعث اتلاف وقت، خونريزي زياد و در نهايت مرگ وي شد.

اين متخصص جراحي داخلي همچنين درباره سوختگي گفت: اگر فردي دچار سوختگي شده بايد تا رسيدن اورژانس يا در حين انتقال وي به بيمارستان، محل سوختگي با آب سرد شستشو شود و سپس پارچه تر ( بطوريكه آب آن گرفته شده باشد) روي محل سوختگي گذاشته شود.

وي ادامه داد: در اين موارد به هيچ عنوان نبايد از يخ يا پمادهاي سوختگي استفاده كرد.

رئيس بيمارستان سوانح سوختگي اصفهان از آماده بودن اين بيمارستان، همچنين اورژانس بيمارستان الزهرا (س) و بيمارستان فيض براي حوادث احتمالي چهارشنبه سوري امسال خبر داد و گفت: در شب و روز چهارشنبه سوري، چشم پزشك متخصص نيز در بيمارستان سوختگي مستقر خواهد شد.



*** پيشگيري، بهترين درمان سوختگي

دكتر عابديني، بهترين درمان براي سوختگي را پيشگيري از آن دانست و گفت: خانواده ها و مسئولان بايد اين موضوع را جدي بگيرند و آن را به خوبي مديريت كنند.

وي با تاكيد بر اينكه بايد از توليد مواد محترقه خطرناك و غير مجاز نيز جلوگيري شود اضافه كرد: اين مواد علاوه بر انفجار و حرارت، صداي مهيبي توليد مي كنند كه وحشت آفرين است.

وي با درخواست از نيروي انتظامي و شهرداري براي در نظر گرفتن مكان هايي خارج از شهر جهت برگزاري اين آئين تاكيد كرد: بايد برخوردها و جريمه هاي شديدتر و سنگين تري با عاملان توليد، قاچاق و فروش مواد محترقه غير مجاز صورت گيرد چراكه آنها جان مردم را تهديد مي كنند.

وي كه سال هاي گذشته بعنوان پزشك و رئيس بيمارستان سوختگي اصفهان از نزديك در جريان حوادث چهارشنبه سوري بوده است گفت: نهادهاي فرهنگي، رسانه ها، نيروي انتظامي و خانواده ها در بخش فرهنگي اين موضوع بايد بيشتر كار كنند و توجه كنند كه با بگير و ببندها چيزي درست نمي شود.

مديرحوادث و فوريت هاي پزشكي استان اصفهان نيز در اين باره به ايرنا گفت: بيشترين صدمات حوادث چهارشنبه سوري در سالهاي گذشته به ناحيه دست، صورت و چشم وارد شده كه اين گونه صدمات غيرقابل جبران است و تا پايان عمر با افراد آسيب ديده همراه مي باشد.

غفور راستين افزود: در سال گذشته بيشتر آسيب ديدگان ناشي از حوادث چهارشنبه آخر سال مردان جوان بودند كه بيشتر آنها از نواحي دست، صورت و چشم مجروح و مصدوم شدند.

وي تصريح كرد: در شب چهارشنبه آخر سال گذشته هفت مورد حادثه آتش سوزي و صدمه ناشي از مواد محترقه در استان اصفهان به اورژانس گزارش شد كه مصدومان توسط نيروهاي امدادي اورژانس به بيمارستان منتقل شدند.

به گزارش ايرنا، نيروي انتظامي همواره بر عدم استفاده از مواد محترقه غير مجاز و خطرناك بويژه در آئين شب آخرين چهارشنبه سال تاكيد كرده است.

رييس پليس آگاهي استان اصفهان نيز اوايل اسفند جريمه مالي در نظر گرفته شده براي نگهداري ، حمل يا فروش مواد محترقه را براساس ماده 24 قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز، علاوه بر ضبط كالا از دو تا هفت برابر ارزش كالا و محكوميت آن را دو تا پنج سال حبس اعلام كرد.

بر اساس آمار اورژانس، حوادث چهارشنبه سوري پارسال حدود 400 نفر را در كشور مصدوم كرد كه دليل بيشتر اين مصدوميت ها استفاده از مواد محترقه غير مجاز و ترقه بود.

گ/3011/ 6022