طلعت مسعود در سرمقاله ای كه روز چهارشنبه روزنامه اكسپرس تریبیون پاكستان، منتشر شد، وضعیت ایران را در منطقه كاملا مطلوب توصیف كرده و با اشاره به میزان قدرت و نفوذ ایران در تحولات منطقه نوشته است: ایران از نفوذ بالایی در كشورهای منطقه شامل عراق، سوریه، لیبی و یمن برخوردار است و قدرت حاكم در این كشورها، در دست احزاب یا گروهایی است كه روابط دوستانه ای با ایران دارند. همچنین در لبنان هم روز به روز بر میزان نفوذ و قدرت گروه حزب الله به عنوان یك گروه قدرتمند حامی ایران افزود می شود و گروه حماس در غزه نیز روابطی دوستانه با تهران دارد. همچنین نباید فراموش كرد كه ایران از روابط و نفوذ خوبی در افغانستان برخوردار است.
براساس این سرمقاله، با توجه به شرایط مطلوب و قدرت و نفوذ بالای ایران در منطقه، عربستان سعودی نگران است كه با امضا شدن قرارداد هسته ای میان ایران و آمریكا، واشنگتن به سمت تهران تمایل خواهد یافت زیرا منافع مشترك زیادی با ایران دارد و امضای چنین قراردادی، در نهایت توازن قدرت در منطقه را به نفع ایران تغییر خواهد داد.
این تحلیل گر ارشد پاكستاین نوشته است: عربستان سعودی با حمایت از گروه های تروریستی در منطقه نظیر داعش و القاعده در سوریه، عراق و یمن، عملا درحال انجام یك جنگ نیابتی علیه ایران است ضمن اینكه عربستان سعودی به ویژه در مناطق شرقی این كشور، درگیر اعتراض های شدید از سوی مخالفان شیعه است. از سوی دیگر، نزدیك شدن واشنگتن و تهران به امضای یك قرارداد هسته ای، به نگرانی های ریاض افزوده است.
در ادامه این سرمقاله آمده است: جان كری وزیر امور خارجه آمریكا در سفر اخیر خود به ریاض بعد از انجام مذاكرات هسته ای با همتای ایرانی خود در سوییس، تلاش كرد تا نگرانی های عربستان را برطرف كند اما ریاض هنوز نگران است. به همین دلیل، به نظر می رسد كه عربستان سعودی به فكر ایجاد یك ائتلاف منطقه ای برای مقابله با افزایش قدرت و نفوذ ایران در منطقه است. سفر سران برخی كشورهای مهم منطقه از جمله تركیه، مصر و پاكستان به ریاض كه در هفته های اخیر و بنا به دعوت پادشاه جدید این كشور صورت گرفت، حاكی از آن است كه ریاض به شدت به دنبال جلب كمك و حمایت های این سه كشور برای تشكیل ائتلاف منطقه ای در مقابل ایران است.
نویسنده در ادامه مطلب آورده است: عربستان و ایران بخوبی درك كرده اند كه افزایش تولید نفت در آمریكا و نیز افزایش منابع جایگزین انرژی باعث شده است تا نتوان دیگر مثل گذشته روی نفت به عنوان یك ابزار تعیین كننده و راهبردی حساب كرد.
این تحلیل گر ارشد پاكستانی نوشته است: منافع ملی پاكستان در آن است كه با دقت، روابط خود را با هر دو كشور دنبال كند و روابط با یكی از این دو بازیگر مهم منطقه ای را فدای روابط با دیگر نكند. ایران همسایه ای كلیدی برای پاكستان است و دو كشور از روابط ریشه دار و مشتركات فراوان فرهنگی و دینی برخوردارند و مرز طولانی میان دو كشور بسیار حائز اهمیت است.
بنا به نوشته طلعت مسعود، حدودا 20 درصد جمعیت نزدیك به 200 میلیون نفری پاكستان شیعه و بسیار علاقمند به ایران هستند. پاكستان همچنین باید به روابط خوب و نزدیك ایران با افغانستان، هند و روسیه توجه داشته باشد. با در نظر گرفتن این شرایط، كاملا به نفع پاكستان است كه روابط دوستانه خود با ایران را حتی بیش از پیش تقویت كند.
این تحلیل گر همچنین در خصوص اهمیت روابط پاكستان با عربستان نیز نوشته است: عربستان سعودی از هم پیمانان راهبردی پاكستان است و به دلیل اینكه شهرهای مقدس مكه و مدینه در این كشور قرار دارد، مردم مسلمان پاكستان علاقه زیادی به آن نشان می دهند. پاكستان باید به جای متمایل شدن به سمت یكی از این دو كشور، در روابط خود با آنها توازن برقرار كند و تلاش كند تا با میانجی گری میان تهران و ریاض و نزدیك كردن این دو بازیگر مهم منطقه ای به یكدیگر، به تقویت صلح و ثبات در پاكستان و نیز به استقرار صلح و ثبات و امنیت در منطقه كمك كند. اسلام آباد باید بداند كه در صورت شدت گرفته مشكلات و مسایل خاورمیانه، پاكستان از هم از موج این مشكلات در امان نخواهد بود.
آساق*1**1723
تحلیلگر ارشد پاكستانی: اسلام آباد نیازمند حفظ و تقویت روابط با تهران است
۲۰ اسفند ۱۳۹۳، ۱۴:۰۰
کد خبر:
81537554
اسلام آباد - ایرنا - سپهبد بازنشسته ارتش پاكستان و تحلیلگر صاحب نظر این كشور در مسایل منطقه ای و خاورمیانه، معتقد است اسلام آباد باید مراقب اهداف عربستان سعودی برای توسعه روابط با پاكستان باشد و تقویت و حفظ روابط با تهران را فراموش نكند.