در اين مطلب كه امروز (دوشنبه) در روزنامه ايران منتشر شده، آمده است: در حقيقت اپراتورهاي مجازي به عنوان نمايندگان فروش خدمات ارزش افزوده، از ظرفيت شبكه ميزبان (اپراتورهاي تلفن همراه در يك منطقه) استفاده كرده و يك سري خدمات ارزش افزوده ويژه ارائه ميدهند.
به بيان ديگر اپراتورهاي مجازي، نوعي از اپراتورهاي تلفن همراه محسوب ميشوند كه بر پايه قرارداد با ساير اپراتورهاي موجود در آن منطقه، خدمات خريداري شده را به صورت عمده دريافت كرده و سپس در بازار تقاضا، آن خدمات را با نشان تجاري خود و به صورت خرده فروشي عرضه ميدارند. اپراتورهاي مجازي در مقايسه با اپراتورهاي اصلي نيازي به مجوز طيف فركانسي و همچنين شبكه مجزا ندارند. مدل هزينه در اين اپراتورها متغير و بر اساس فروش است كه بر همين اساس ارزش كسب و كار اپراتورهاي مجازي با تمركز و شناسايي بر بخشهاي سودآور صورت ميگيرد.
همچنين هزينه نگهداري اپراتورهاي مجازي به نسبت اپراتورهاي اصلي زياد بوده اما هزينه راهاندازي و خطرپذيري آن كم است.
همزمان با اعطاي مجوز بهره برداري از نسل سوم و چهارم تلفن همراه به اپراتورهاي اول و دوم، اين روزها بحث اعطاي مجوز و راهاندازي اپراتورهاي مجازي داغ شده است.
بر اساس آنچه حسن عباسي شاهكوه، معاون صدور پروانه سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي اعلام كرده است كليات بهره برداري از اپراتورهاي مجازي در جلسه اخير كميسيون تنظيم مقررات ارتباطات تصويب شده و از سال آينده مجوز اپراتورهاي مجازي صادر خواهد شد.
** تجربه جهاني
بر اساس آخرين پژوهشهاي بين المللي صورت گرفته اپراتورهاي مجازي تلفن همراه تا پايان سال 2017 به تعداد 300 ميليون مشترك در سرتاسر جهان افزايش خواهد يافت. در اين ميان اروپا بزرگترين بازار اپراتورهاي مجازي تلفن همراه را داراست و پس از آن ايالات متحده امريكا، آسيا و اقيانوسيه در رتبههاي دوم و سوم قرار دارند.
درآمد حاصل از اپراتورهاي مجازي در كشور آلمان، كه بيشترين تعداد اپراتور مجازي تلفن همراه را در جهان دارد، مبلغي بالغ بر 6/186 ميليون دلار است. در بين كشورهاي منطقه، تركيه بيشترين تعداد اپراتور مجازي تلفن همراه را داراست و از سوي ديگر، عربستان در سال 2013 مجوز راهاندازي 3 اپراتور مجازي تلفن همراه را با هدف ايجاد رقابت، كاهش قيمتها، افزايش كيفيت خدمات و افزايش درآمدهاي حاصل از اپراتورهاي مجازي، صادر كرده است.
اپراتور بريتانيايي الاصل ويرجين نيز در كشورهاي مختلف و با همكاري اپراتورهاي تلفن همراه آن كشورها، اقدام به راهاندازي اپراتور مجازي كرده كه اين كار ضمن ايجاد بازار كاري مناسب، به سودآوري شركتها و اپراتورها نيز كمك رسانده است. ويرجين بيش از 300 شركت در سرتاسر جهان ايجاد كرده و 50 هزار نفر را به استخدام خود در آورده است.
بر همين اساس صادق عباسي شاهكوه، معاون صدور پروانه سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي در گفتوگو با ايران با بيان اينكه در اپراتورهاي مجازي تلفن همراه افراد بدون نياز به ايجاد آنتن، راديو و فركانس ميتوانند از ظرفيت اپراتورهاي تلفن همراه كشور استفاده كرده و سيمكارتها و شمارههاي مخصوص به خودشان را واگذار كنند، گفت: اپراتورهاي مجازي تلفن همراه، يك سري اپراتورهاي جديدي هستند كه بيشتر به جاي اينكه بر شبكه تمركز داشته باشند، روي خدمات محتواهاي خاص كار ميكنند و دامنه رقابت آنها بيشتر است.
معاون صدور پروانه سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي با تأكيد بر اينكه مجوزهاي اپراتورهاي مجازي تلفن همراه تا نيمه اول سال 94 صادر و راهاندازي خواهد شد تصريح كرد: راهاندازي اپراتورهاي مجازي يكي از كارهاي مهم صورت گرفته در زمينه تلفن همراه است كه فضاي تلفن همراه را يك پله ارتقا داده و امكانات بيشتري را هم به مشتركين ميدهد.
طبق اين گزارش، اصول اوليه راهاندازي اپراتورهاي مجازي در بهمن ماه به تصويب كميسيون تنظيم مقررات ارتباطات رسيده است و نظر اپراتورهاي تلفن همراه نيز دريافت شده است.
**حذف بازار ADSL تا دو سال آينده
همزمان با روند بهره برداري از نسل سوم و چهارم تلفن همراه و استفاده بدون حد و مرز كاربران از اينترنت پر سرعت بيسيم در هر شرايط زماني و مكاني، بسياري از فعالان حوزه اينترنت معتقدند كه تا 2 سال آينده درخواست ارتباطات اينترنتي مبتني بر سيم حذف شده و شركتهاي PAP و ISP مجبور به تغيير رويه واگذاري خطوط اينترنت ثابت خواهند شد.
بر همين اساس محمد علي يوسفي زاده، مدير عامل يكي از شركتهاي ارائه دهنده سرويس اينترنت PAP با بيان اينكه با تغيير تكنولوژي و ارائه پروانههاي جديد ارتباطات ثابت (FCP)، آينده احتمالي اپراتورهاي ADSL حركت به سمت MVNO (اپراتورهاي مجازي) خواهد بود گفت: احتمالاً تا سال 94 و 95 سرويس ADSL از قله ميافتد و به سمت صفر شدن سرازير ميشود.
وي درباره تكليف سرويس تلفنثابت در اين تغيير تكنولوژي، تصريح كرد: در اين زمان شركتها رويكردهاي متفاوتي را اتخاذ ميكنند؛ براي مثال هماكنون 50 هزار مشترك تلفن ثابت يك شركت ارائه دهنده خدمات Fix به شركت ما منتقل شدهاند. يكي از راهكاريي كه براي اين مورد ارائه شده تبديل تلفن ثابت به يك APP (برنامه كاربردي) روي تلفن همراه است؛ به صورتي كه مشابه برنامه وايبر كه امكان ارتباط و تماس را روي تلفن همراه برقرار ميكند، برنامهاي نيز كاربردهاي تلفن ثابت را ارائه خواهد كرد و تلفن ثابت كاربر خواهد بود.
داوود زارعيان، مسئول روابط عمومي و سخنگوي شركت مخابرات ايران در گفتوگو با «ايران» با بيان اينكه بايد بپذيريم كه فناوري در حال پيشرفت است گفت: در طول 12 سال اخير و هر سه سال يك بار شاهد تغيير فناوري از نسل دوم به سوم و چهارم بوديم و در حال حاضر هم فاز مطالعاتي نسل پنجم با سرمايه گذاري دانشگاهها و مراكز تحقيقاتي مهم دنيا آغاز شده است و پيشبيني ميشود كه تا سال 2020 به طور كلي فضاي كسب و كار در حوزه آيتي تغيير خواهد كرد و اپراتوري مانند شركت مخابرات ايران كه تنها اپراتور تلفن ثابت كشور است بايد خودش را همراستا با تحولات جهاني به روز كند و راهي غير از اين ندارد.
سخنگوي شركت مخابرات ايران خاطرنشان كرد: با ارائه مجوزهاي اپراتورهاي مجازي تلفن همراه، روند توسعه در حوزه تلفن ثابت كند ميشود و دولت هم بايد اين موضوع را مد نظر قرار دهد. در حال حاضر در كشور، برخلاف بسياري از كشورهاي دنيا، سالي يك ميليون واگذاري تلفن ثابت با هزينه بسيار زياد و بهره وري بسيار كم صورت ميگيرد كه بايد سياستهاي حاكم بر اين حوزه تغيير كند.
زارعيان در ادامه با اشاره به چالشهاي پيش روي ارائه مجوزهاي بهره برداري از اپراتورهاي مجازي تلفن همراه در كشور تصريح كرد: با توجه به بحث سرمايه گذاري شركتهاي PAP و ISP بر روي اينترنت ADSL و اينكه هنوز توسعه اينترنت پرسرعت ثابت در كشور كامل نشده است، صدور مجوز فعاليت براي اپراتورهاي مجازي تلفن همراه، يك آسيب جدي تلقي ميشود، چرا كه با اين روند و در حالي كه هنوز بخش زيادي از جامعه، اينترنت پرسرعت ندارند، انگيزه سرمايه گذاري از PAPها گرفته ميشود.
وي افزود: تا زمان صدور مجوز به اپراتورهاي مجازي و واردات و نصب تجهيزات، فرصت خوبي براي شركتهاي اينترنتي فراهم است تا نسبت به آينده فعاليت خود برنامه ريزي كنند.
زارعيان در پايان تأكيد كرد: اگر چه با توسعه نسل چهارم تلفن همراه و اعطاي مجوز به اپراتورهاي مجازي روند واگذاري ADSL و تلفن ثابت بشدت كند خواهد شد، شركت مخابرات ايران هم برنامههايي براي ثبات و پايداري شبكه تدوين كرده است كه بموقع در مورد آنها اطلاعرساني خواهد كرد. شركت مخابرات ايران به دليل حجم بالاي سرمايه گذاري در تلفن ثابت كشور معتقد است كه اگر با تلفن ثابت خوب برخورد شود، ميتواند به عنوان يك رسانه خوب باقي بماند.
راهاندازي اپراتور مجازي در هر كشوري باعث ايجاد فرصتهاي شغلي بسيار ميگردد كه اين موضوع ميتواند به كاهش جمعيت بيكار و نيز به كارگيري نيروي متخصص كمك كند. همچنين راهاندازي اپراتورهاي مجازي ميتواند به ايجاد تحول در صنعت مخابرات و توسعه اقتصادي كشور كمك شاياني كند.
از ديدگاه اقتصادي، ارائه سرويسهاي جديد باعث ايجاد سودآوري و درآمد براي اپراتورهاي مجازي، اپراتورهاي اصلي و در نهايت كمك به اقتصاد كشور ميشود. همچنين از آنجايي كه اپراتورهاي مجازي با استفاده از اپراتورهاي تلفن همراه در هر كشور به ارائه خدمات ميپردازند، ميتوان با كمترين هزينه در كشورهاي ديگر نيز به فعاليت پرداخت كه اين امر باعث ايجاد سرمايه گذاري بين المللي ميشود.
منبع: روزنامه ايران
اول ** 1346 **
تهران - ايرنا - روزنامه ايران نوشت: اپراتورهاي مجازي تلفن همراه به عنوان يكي از بازيگران ارتباطات بيسيم نيازي به مجوز طيف فركانسي ندارند.