حضرت فاطمه(س) در بیستم جمادی الثانی پنجم بعثت در مكه دیده به جهان گشود، وی فرزند حضرت محمد(ص) خاتم پیامبران الهی و حضرت خدیجه(س) از زنان بزرگ قریش بود.
پیامبر اكرم(ص) به این دلیل نام فاطمه را برای وی برگزیدند كه خداوند او و فرزندانش و آنان كه به این بانوی بزرگ محبت دارند، از آتش جهنم دور ساخته است. از دیگر نام های حضرت فاطمه(س) می توان به زهرا، صدیقه، طاهره، مباركه، بتول، راضیه، مرضیه، محدثه، صدیقه كبرا، حورا و عذرا اشاره كرد. ام الحسین، ام الحسن، ام الائمه و ام ابیها از كنیه های حضرت زهرا(س) به شمار می روند.
الگو و اسوه ی پارسایی در آغوش پرمهر مادرش، با عواطف و احساسات مادری آشنا شد و پس از درگذشت حضرت خدیجه(س) در كنار رسول خدا رشد و پرورش یافت و از سرچشمه ی دانش و علم وی بهره برد، دوره ی كودكی حضرت صدیقه كبرا (س) با آغاز رسالت رسول اكرم(ص)همراه شد.
حضرت زهرا(س) همچون مونسی دلسوز همواره در كنار پدر بود و در برابر اذیت های مشركان، از حضرت محمد(ص) دلجویی می كرد و نه تنها به عنوان یك دختر نسبت به پدر، بلكه همچون مادری مهربان حامی مقام نبوت بود.
حضرت محمد(ص) همواره شدت علاقه و دوستی خویش را نسبت به حضرت فاطمه(س) در میان مسلمانان نشان می داد، به گونه ای كه پیامبر اكرم(ص) این بانوی بزرگ را «ام ابیها» نامیدند. این كلمه علاوه بر معنای مادر پدر به معنی اصل و مظهر نبوت و ولایت است.
ایشان خواستگاران بسیاری داشت، نقل است كه عدهای از نامداران و ثروتمندان از این بانوی بزرگ خواستگاری كردند اما حضرت محمد(ص) به آنها فرمودند كه اختیار فاطمه در دست خداست.
امام علی(ع) جوانی با ایمان بود روزی به خواستگاری این بانوی بزرگوار رفت اما شرم و حیا مانع شد خواسته اش را با حضرت محمد(ص) در میان بگذارد، در این هنگام جبرییل به امر خداوند بر رسول اكرم(ص) نازل شد و گفت: ای محمد! خدا بر تو سلام میرساند و میفرماید فاطمه را به عقد علی درآور، خداوند علی را برای فاطمه و فاطمه را برای علی پسندیده است.
حضرت محمد(ص) به فرمان خداوند با این وصلت موافقت كردند و سرانجام در یكم ذی الحجه دوم هجری در پیوندی آسمانی حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) به عقد یكدیگر درآمدند و ثمره ی این پیوند مبارك چهار فرزند به نام های امام حسن(ع)، امام حسین(ع)،حضرت زینب(س) و ام كلثوم(س) بود.
حضرت فاطمه(س) همواره همسری شایسته برای امیرالمومنین به شمار می رفت و در همه ی عرصه ها در كنار ایشان بود. بانویی كه با بینش الهی و نیایش های معنوی و عبادی در تربیت فرزندان خویش بسیار كوشید تا روح و روان فرزندانش را با تعالیم روح بخش اسلام آشنا كند و درس صبر و استقامت را به آنان بیاموزد. فرزندانی كه در كنار مادری مهربان و ایثارگر، قهرمانان صبر در سرزمین كربلا شدند و با وجود دشمنان بسیار در راه دفاع از حقانیت اسلام كوشیدند.
حضرت زهرا(س) پس از رحلت حضرت محمد(ص) غرق در سوگ و ماتم شد و اذیت و آزار دشمنان امام علی(ع) نیز فزونی یافت و بر اندوه ایشان افزود اما در چنین شرایطی نیز حضرت مرضیه(س) در دفاع از مقام ولایت جان را در طبق اخلاص می گذاشت.
دشمنان حضرت زهرا(س) كه مقام والا و بینش بزرگ الهی این بانوی بزرگوار را نتوانستند برتابند، به منزل دختر رسول خدا هجوم بردند و با وارد كردن ضربه هایی پیاپی بر در خانه ی حضرت فاطمه(س)، وجود ایشان را زخمی ساختند و سرانجام این بانوی آب و آیینه به مقام والای شهادت نایل آمد و به دیار حق شتافت و امام علی(ع) پیكر پاك وی را به صورت پنهانی در مكانی نامعلوم به خاك سپردند و از آن تاریخ تاكنون هنوز دوستداران اهل بیت(ع) به انتظار آشكار شدن مرقد مطهر بزرگ بانوی اسلام هستند.
البته در تاریخ شهادت حضرت زهرا (س) شاهد چند روایت هستیم كه سوم جمادی الثانی یازدهم هجری قمری روایتی صحیح تر از تاریخ سیزدهم جمادی الاولی است.
پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به بهانه ی سالروز شهادت حضرت فاطمه(س) با عذرا حسینی كارشناس امور دینی به گفت و گو پرداخته است.
عذار حسینی درباره محوربودن حضرت فاطمه(س)در میان اهل بیت(ع) گفت: خداوند به پیامبر اكرم(ص) فرمود: بگو من از این مردم هیچ دستمزدی نمی خواهم تنها مودت و محبت اهل بیت را از آنان خواهانم. آنقدر جایگاه اهل بیت رسول اكرم(ص)، گسترده است كه خداوند این را به حضرت محمد(ص) گوشزد می كند كه به مردم اینگونه درباره ی اهل بیت(ع) عنوان كنند. باید گفت كه یك محور اصلی از اهل بیت رسول خدا، حضرت فاطمه(س) هستند.
این مشاور امور دینی در ادامه با اشاره به جریان مباهله افزود: مباهله به معنای 2 طرف را نفرین كردن است و اگر برحق باشد نفرینش برای طرف مقابل می گیرد. وقتی مسیحیان نجران منتظر بودند تا ببینند در آن روز مقرر، پیغمبر با چه كسانی می آیند، آن ها گفتند اگر با مردم مدینه بیایند این مباهله بر حق نیست و اگر با اهل بیت خود بیایند این مباهله برحق خواهد بود. نجرانیان زمانی كه از دور دیدند كه حضرت محمد(ص) از جلو، فاطمه زهرا(س) از پشت سر و امیرالمونین(ع) پشت سر حضرت مرضیه(س) و امام حسن(ع) در كنار پیامبر و امام حسین(ع) در آغوش رسول خدا است، فهمیدند كه این چهره های نورانی برحقند و زیر بار مباهله نرفتند. این چینش خاندان اهل بیت(ع) به هنگام مباهله به این دلیل است كه حضرت زهرا(س) محور است یعنی اتصال میان نبوت و امامت هستند.
عذرا حسینی زمان ازدواج حضرت فاطمه(س) را هنگامه ای دانست كه رسول خدا به مدینه آمده بودند و در جنگ ها حضور می یافتند. حضرت زهرا(س) نیز خواستگاران بسیاری داشتند اما هر كسی كه به خواستگاری ایشان می آمد، پاسخ رد می شنید، عده ای به خدمت امام علی(ع) رفتند و گفتند كه شما پا پیش بگذارید گویا حضرت محمد(ص) دخترشان را به عقد شما درخواهد آورد. وقتی امیرالمومنین به خواستگاری دختر رسول خدا رفتند، حضرت فاطمه(ص) برخلاف خواستگارهای پیشین سكوت كردند و سكوتی همراه با تبسم داشتند كه در آن زمان، پیامبر اكرم(ص) فرمودند كه سكوت وی نشانه ی رضایت است. در آن لحظه ندایی به حضرت محمد(ص) می رسد كه بیانگر جایگاه بلند بزرگ بانوی جهان است كه ای رسول خدا ما حضرت فاطمه(س) و امام علی(ع) را در آسمان ها به عقد هم درآوردیم و شما در زمین آنها را به عقد هم درآورید. از آن هنگام كه ازدواج صورت گرفت امیرالمومنین درباره خصوصیات حضرت زهرا(س) فرمودند: هروقت به خانه بیایم با نگاه به فاطمه تمام خستگی از تنم رفع می شود.
این كارشناس امور دینی حضرت فاطمه(س) را الگویی برای همه ی بانوان دانست و گفت: اگر شایسته رفتار كنیم می توانیم ایشان را الگوی زندگی خود در همه ی مواردی چون همسرداری، تربیت فرزندان و خانه داری قرار دهیم. حضرت فاطمه(س) نخستین بانویی به شمار می روند كه شهیده ی راه ولایت هستند یعنی در دفاع از مقام و جایگاه ولایت بسیار تلاش كردند. اگر ایشان به حمایت از امیرالمومنین می پرداختند فقط به این دلیل نبوده كه به دفاع از همسرشان پرداخته بلكه كه اگر این مورد هم باشد در جای خود قابل ستایش و حمایت ایشان از امام علی(ع)، دفاع از ولایت و جانشینی پیغمبر(ص) بوده است.
عذرا حسینی در پایان سخنانش گفت: اگر بخواهیم ایشان را به عنوان الگو قرار دهیم، این بزرگ بانوی جهان، بهترین همسر، مادر و یاور برای دفاع از ولایت و زنی بودند كه جامع الاخلاق محسوب می شدند و امیدوارم كه این خصوصیت بارز اخلاقی بزرگ ترین درس برای بانوان باشد.
از:فاطمه مهدوی
گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**2059**9131
تهران- ایرنا- امروز آسمانیان میزبان بزرگ بانوی جهان، حضرت فاطمه(س) هستند، یگانه گوهر هستی كه برای دفاع از حقانیت اسلام از هیچ كوششی فروگذاری نكرد و الگویی نمونه برای همه ی بانوان جهان شد.