رئيس اداره ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري خوي روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: مجموعه بازار اين شهرستان با بيش از 400 سال قدمت يكي از زيباترين و هندسي ترين بازارهاي تاريخي كشورمان محسوب مي شود و يادآور روزهاي پررونق اقتصادي به هنگام عبور جاده ابريشم از خوي است.
عزيز ميرزايي افزود: اين اثر تاريخي ارزشمند به شماره 128 در فهرست آثار ملي كشوربه ثبت رسيده است.
كارشناس ميراث فرهنگي خوي هم در اين گفت و گو با بيان اينكه بازار خوي از آثار ارزنده سنتي و از مراكز مهم تجاري و داد و ستد شهر محسوب مي شود گفت: بازار خوي كه بازمانده بازار وسيع و قديمي اين شهر است در ضلع شرقي شهر و به موازات خيابان هاي طالقاني، انقلاب قرار دارد.
رضا بايرام زاده اظهار كرد: اين بازار و همچنين دروازه سنگي، بقاياي به جا مانده ديوار حصار شهر قديم خوي و خندق پشت آن، مجموعه ي كاملي از سبك شهرسازي دوره اسلامي در دوره هاي صفويه، افشاريه، زنديه و معماري دوره خاندان دنبلي را نشان مي دهد.
وي يادآوري كرد: مجموعه بازار خوي آثار با ارزشي را در خود جاي داده كه مهم ترين آنها را مي توان به سراي خان، ميرزاهاشم، رنگرزان، مسجد حاجي بابا، ملاحسن، بازار فش فروشان، خرازي ها، زرگران، دروازه سنگي، حمام محمدبيگ اشاره كرد.
اين بازار به واسطه مجزا بودن كليه صنف ها كه هر صنفي براي خود بازار خاصي دارد، آن را ديدني تر كرده است.
بازار خوي كه بعد از بازار شيراز، تبريز و كرمان زيباترين بازار ايران است از چند راسته بازار سرپوشيده، سراها و چهارسو هاي خوش تركيب و گذرهاي قديمي است.
نظم زيباي ساختار چهارسوها و گنبدهاي روزنه دار با آجر چيني هاي مرتب و هنرمندانه از مهم ترين ويژگي هاي معماري اين مجموعه تاريخي است.
وجود كاروانسراهاي تاريخي در دل بازار خوي جلوه خاصي به اين مجموعه تاريخي بخشيده است و كاروانسراي خان، ميرزاهاشم دو بناي به يادگار مانده از هنر كهن بازار خوي است كه با حجره هاي متعدد و مشبك دار همچنان رونق دارند.
شهرستان خوي دومين شهرستان بزرگ آذربايجان غربي است كه در 130 كيلومتري شمال مركز اين استان واقع شده است.
7128/6008
اروميه - ايرنا - بازار تاريخي شهرستان خوي در شمال آذربايجان غربي يكي از اثرهاي جالب و بي نظير ايراني مربوط به دوره صفويه است.