۱۶ فروردین ۱۳۹۴، ۱۱:۵۸
کد خبر: 81559995
T T
۰ نفر

چقدر برای دوران خاكستری آماده هستیم؟

۱۶ فروردین ۱۳۹۴، ۱۱:۵۸
کد خبر: 81559995
چقدر برای دوران خاكستری آماده هستیم؟

تهران - ایرنا - اكنون 70 درصد جمعیت كشور در سن 15 تا 64 - یعنی سن فعال - به سر می برند كه نشان دهنده دوران طلایی جمعیت است، اما از سوی دیگر سالانه دو دهم درصد به جمعیت پیر ایران اضافه می شود، دورانی كه از آن به عنوان «دوران خاكستری» یاد می كنند.

نرخ جوانی روز به روز در كشور كمتر می شود و كارشناسان پیش بینی می كنند كه چهار دهه دیگر، جمعیت سالمندان ایران، به حدود 20 درصد از جمعیت كل كشور برسد كه این مساله كشور را با چالش های متعددی روبرو كرده و باید به صورت جدی از امروز به فكر برنامه های اجتماعی و بهداشتی برای سالمندان باشیم.

اكنون نیز تعداد افراد 60 سال به بالای كشور با تعداد كودكان صفر تا چهار سال برابری می كند، یعنی شش میلیون و 159 هزار سالمند معادل 8،2 درصد جمعیت در كشور زندگی می كنند كه نشان دهنده لزوم برنامه ریزی گسترده برای ارائه خدمات منسجم جهت ارتقا سطح سلامت سالمندان است.

مهمترین نیاز سالمندان، مراقبت و پرستاری خواهد بود، زیرا تحقیقات بین المللی نشان داده كه جمعیت بالای 65 سال كشور بیش از هر قشر دیگری به مراقبت های پرستاری نیاز دارد.

اما تا چه حد برای ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به سالمندان آمادگی داریم و تا چه حد ساختمان ها و مراكزی با توجه به تغییرات فرهنگی و سبك زندگی برای آنان ساخته شده و آیا نیروی انسانی كافی برای مراقبت و پرستاری از سالمندان در كشور وجود دارد؟

مراقبت از سالمندان نیاز به تخصص خاص، دانش و مهارتی دارد كه اغلب پرستاران آن را در دانشگاه ها فرا نمی گیرند و فقط درصد ناچیزی از پرستاران به سمت این مهارت ها سوق داده می شوند.

تغییرات فیزیولوژیك ناشی از افزایش سن، بدن را برای ابتلا به انواع بیماری ها مستعد می كند و سالمندان به درمان دیرتر پاسخ می دهند، بنابراین به پرستاران متبحر نیاز دارند.

درصدی از سالمندان نیز به پرستاری دائمی و شبانه روزی نیاز پیدا می كنند كه در اینصورت استخدام پرستار مجرب و متخصص برای نگهداری و مراقبت از سالمندان در منزل نیز امكان دیگری است كه پیش روی خانواده ها است كه البته انتخاب آن مستلزم دقت، تجربه، پختگی و مشاوره با موسسات مسوول اعزام پرستار به منازل است.



** اقدامات متعدد برای تربیت پرستار برای سالمندان در كشور

معاون پرستاری وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی می گوید: اكنون نیروهایی برای كسب تخصص پرستاری سالمندی در مقطع كارشناسی ارشد در كشور در حال تربیت هستند.

دكتر محمد میرزابیگی در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا می افزاید: اما ظرفیت ها و گرایش هایی در پرستاری سالمندان وجود دارد كه با افزایش صدور مجوز در دانشگاه های علوم پزشكی با همكاری بورد پرستاری، تلاش داریم این گرایش ها را ایجاد كنیم.

وی تصریح می كند: طی چند سال آینده با پدیده سالمندی در كشور مواجه خواهیم شد، اكنون پرستاری سالمندی در دنیا یك تخصص است و بطور قطع باید مراقبت های دوران سالمندی به لحاظ تخصصی در جامعه پرستاران ایجاد شود.

معاون وزیر بهداشت ادامه می دهد: با این وجود دانشگاه های علوم پزشكی باید شرایط ایجاد رشته های كارشناسی ارشد پرستاری سالمندی را داشته باشند و اگر دانشكده ای، شرایط خاص ایجاد این رشته را داشته باشد، می توان مجوز آن را صادر كرد.

به هرحال اكنون شش میلیون و 159 هزار سالمند معادل 8،2 درصد جمعیت در كشور زندگی می كنند كه 4،02 درصد آنان مرد و 4،13 درصد آنان زن هستند و از اكنون باید برنامه ریزی منسجمی برای ارائه خدمات بهداشتی به آنان داشت.

اجتمام(5) ** 9185 ** 1071