۲۵ فروردین ۱۳۹۴، ۱۳:۳۴
کد خبر: 81570957
T T
۰ نفر

عمارت ملك التجار سنندج، جولانگاه معتادان

۲۵ فروردین ۱۳۹۴، ۱۳:۳۴
کد خبر: 81570957
عمارت ملك التجار سنندج، جولانگاه معتادان

سنندج - ایرنا - عمارت ملك التجار سنندج، اثر تاریخی مربوط به دوران قاجاریه به دلیل نبود اعتبارات و كم توجهی به جولانگاهی برای معتادان و كارتن خواب ها تبدیل شده كه در صورت ادامه این وضعیت در آینده ای نزدیك از بین می رود.

به گزارش ایرنا، برخی از عمارت های تاریخی در سنندج ناشناخته هستند طوری كه بسیاری از مردم شهر هم از وجود آنها بی خبرند و رفته رفته این آثار به دلیل بی توجهی به مخروبه ای تبدیل می شوند اما در صورت واگذاری به بخش خصوصی، می توان علاوه بر احیا و حفظ این مكان ها، از آنها به عنوان منبعی برای درآمدزایی از طریق جذب گردشگران استفاده كرد.

ملك التجار سنندج به عنوان میراثی به جای مانده از دوران قاجاریه یكی از این عمارت ها است كه در حال نابودی است و توجه مسوولان حوزه میراث فرهنگی را می طلبد.

بعد از حركت از میدان اصلی شهر سنندج (میدان انقلاب) و ورود به خیابان امام خمینی (ره) در سمت راست خیابان، نرسیده به كوچه یمین لشكر و عمارت آصف در كوچه بن بست (محل اداره اصناف)، بنایی با سر ستون های آجری و سقف شیروانی توجه ناظران در حال حركت از پیاده رو را به سوی خود جلب می كند كه در زمان حاضر در آهنی دو لته كوچكی جنب اداره اصناف نمای بیرونی مشرف به معبر را تشكیل می دهد.

این عمارت تاریخی در كوچكی دارد بدون هر گونه نام و نشان و تابلویی در یك كوچه بن بست با دیواری كوتاه اگرچه در و قفل دارد اما دیوارش آنچنان كوتاه است كه به راحتی می توان از آن بالا رفت همچنان كه معتادان و كارتن خواب ها این كار را انجام می دهند و این عمارت را به محل امنی برای خود تبدیل كرده اند.

زمزمه هایی مبنی بر اختصاص این عمارت و تبدیل آن به خانه هنرمندان، چند تن از خبرنگاران را برای بازدیدی از این عمارت در معیت معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری سنندج مجاب كرد، بازدیدی دو ساعته از این عمارت كه نابودی تدریجی آن را به وضوح دیدیم.

از در كوچك آهنی عمارت كه وارد می شوی به حال میراث تاریخی این شهر افسوس می خوری و اشك می ریزی، در و دیوار عمارت در حال فرو ریختن است و محوطه پر از آشغال، در هر دهنه از عمارت معتادان برای خود محل سكونتی ایجاد و با دود آتش، دیوارها را سیاه پوش كرده اند.

عمارت ملك التجار سنندج همچنان به محل انبار آهن قراضه و ضایعات پلاستیكی تبدیل شده و تاكنون كسی هم از آن سراغی نگرفته است.

چنین عمارت هایی در دیگر شهرهای كشور مقصد گردشگران داخلی و خارجی و محل درآمدزایی است ولی متاسفانه در سنندج مخروبه ای بیش نیستند و به دلیل كم توجهی در آینده ای نزدیك اثری از آنها باقی نخواهد ماند.

معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری سنندج می گوید: مراحل نهایی تبدیل این عمارت به خانه هنرمندان انجام و این بنای تاریخی برای احیا و بازسازی به شهرداری واگذار شده است.

شهریور سال 93 شهرداری سنندج در نشستی آمادگی خود را برای تحویل گرفتن این عمارت و تبدیل آن به موزه هنرمندان اعلام كرد كه مورد موافقت سازمان میراث فرهنگی قرار گرفت و قرار است به زودی عملیات احیا و بازسازی این عمارت آغاز شود.

اسعد فرهادی در جمع خبرنگاران افزود: قرارداد واگذاری حق بهره برداری و مشاركت در احیا و بهره برداری عمارت ملك التجار سنندج با كاربری تعیین شده خانه هنرمندان در نشستی میان صندوق احیا و شهرداری سنندج امضا و مبادله شد.

وی از اختصاص 18 میلیارد ریال اعتبار برای مرمت و بازسازی این عمارت خبر داد و گفت: قرار است در طول حداكثر یكسال، این عمارت مرمت و بازسازی و پس از آن به منظور راه اندازی خانه هنرمندان به شهرداری سنندج واگذار شود.

محمد ابراهیم زارعی، فرماندار سنندج در نشست تحویل این عمارت به شهرداری سنندج با اشاره به غنای آثار و میراث فرهنگی استان در همه ابعاد ابراز امیدواری كرد ایجاد خانه هنرمندان سنندج با وجود قابلیت ها و هنرمندان شاخص كُرد، در تمام گرایش ها و تخصص های فرهنگی و هنری به اعتلای آن یاری رساند.

احسان ایروانی، مدیر عامل صندوق احیا آثار تاریخی كشور نیز با اشاره به اینكه دومین خانه هنرمندان كشور در سنندج راه اندازی می شود، گفت: كاربری خانه هنرمندان برای احیا مكان های تاریخی از جمله شایسته ترین كاربری هایی است كه علاوه بر احیاء بنای تاریخی به توسعه فرهنگی، اقتصاد فرهنگ و ایجاد خانه امید هنرمندان استان كمك می كند.

وی افزود: نقش شركت عمران بهسازی شهری ایران به عنوان مشاركت كننده سرمایه گذاری در بخش عمده ای از هزینه های مرمت و احیا قابل تقدیر است.

مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كردستان نیز در این نشست گفت: تغییر كاربری مكان های تاریخی بدون شك موجب احیا بافت و مجموعه های تاریخی می شود و ایجاد خانه هنرمندان سنندج به عنوان یك تجربه موفق، امكان توسعه این مكان ها با تغییر كاربری و ایجاد جریان احیاء در پهنه های تاریخی استان كردستان را فراهم خواهد كرد.

رسول اشتودان افزود: احیا عمارت ملك التجار سرآغازی برای احیاء بناهای تاریخی استان خواهد بود.

كامیاب شادمان شهردار سنندج نیز با یادآوری فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر مركزیت فرهنگی و هنری شهر سنندج در استان كردستان اظهار امیدواری كرد با راه اندازی خانه هنرمندان سنندج، زمینه اعتلای هر چه بیشتر فرهنگ و هنر استان در شهر سنندج فراهم شود.

اردلان، معاون هنری خانه هنرمندان ایران كه با هدف تبیین ساز و كار و تجربه راه اندازی خانه هنرمندان ایران به عنوان نماینده این خانه در این نشست حضور یافته بود ضمن تشریح ساز و كار تشكیلاتی خانه هنرمندان گفت: خانه هنرمندان ایران با 80 هزار عضو و 12 تشكل صنفی هنری، بزرگترین تشكل فرهنگی و هنری خاورمیانه است.

مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان نیز با ابراز رضایت و استقبال از ایجاد خانه هنرمندان سنندج گفت: یكی از اهداف این اداره كل ایجاد بستر مناسب برای رشد و توسعه فرهنگی و اقتصاد فرهنگی در استان است.

حجت الاسلام جعفری افزود: با تمام توان و بهره‌گیری از نظارت و هدایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از چنین اقدام شایسته ای حمایت خواهیم كرد.

عمارت ملك التجار با 900 متر مربع مساحت به اواخر دوره قاجار تعلق دارد و برای حفاظت، مرمت و احیا آن اعتباری حدود 20 میلیارد ریال نیاز است كه با مشاركت شركت مادر تخصصی عمران بهسازی شهری ایران تامین خواهد شد.

این بنا در زمان حاضر توسط اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تملك شده است، این بنا در سالهای گذشته مورد مرمت اضطراری قرار گرفته و اكنون مقرر شده است با انجام مطالعات كارشناسی، فاز عملیات اجرایی مرمت تكمیلی و در نتیجه احیا و اعطا كاربری در دستور كار و اولویت اداره كل میراث فرهنگی قرار داده شود.

2077/3033/1904

گزارش از فرزاد نویدی
۰ نفر