۳ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۱۹:۱۵
کد خبر: 81582511
T T
۰ نفر

ديجيتال سازي 20 درصد اسناد ملي كشور طي پنج سال آينده

۳ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۱۹:۱۵
کد خبر: 81582511
ديجيتال سازي 20 درصد اسناد ملي كشور طي پنج سال آينده

مشهد - ايرنا - رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي كشور گفت : ظرف پنج سال آينده 20 درصد اسناد ملي ديجيتال سازي شده و عملا قابليت انتشار و دسترسي آنها در سطح ملي براي همگان فراهم مي شود.

سيد رضا صالحي اميري روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : ناعادلانه بودن دسترسي به منابع اسنادي، تاريخي و كتابخانه اي از جمله مسائل در جريان آسيب شناسي سازمان اسناد و كتابخانه ملي كشور است و فقط شهروندان تهراني در مراجعه به كتابخانه ملي قادر به استفاده از اين اسناد هستند.

وي گفت : براي رفع اين ضعف و دسترسي همه مردم به اين اسناد ، پروژه بزرگ ديجيتال سازي از ابتداي سال 94 شروع شده است.

به گفته صالحي اميري در اين سازمان دستگاه هاي مدرن و به روزي نصب شده كه با ظرفيت اسكن و ديجتيال سازي روزانه 70 هزار برگ سند مي تواند زمينه دسترسي همه پژوهشگران و دانشجويان به اين اسناد را فراهم كنند.

وي با بيان اينكه تا كنون كمتر از پنج درصد اسناد سازمان اسناد و كتابخانه ملي ديجيتال سازي شده است ، افزود : در نخستين قدم اين ميزان به 10 درصد خواهد رسيد و ظرف يك برنامه پنج ساله تا 20 درصد افزايش مي يابد.

وي با بيان اينكه عمده اسناد اين سازمان قابليت انتشار در سطح ملي است، گفت: در دولت جديد از نهاد رياست جمهوري تا وزارت جهاد كشاورزي و دستگاه قضايي همكاري مثبت و خوبي را با سازمان اسناد و كتابخانه ملي آغاز كرده و هم اينك بسياري از اين دستگاهها در حال انتقال اسناد راكد خود به مركز اسناد و كتابخانه ملي كشور هستند.

وي عنوان كرد : فقط سال 93 بيش از 53 هزار پرونده و سند متعلق به دستگاه ها تحويل اين سازمان شده است.

صالحي اميري تصريح كرد : دوران تجميع اسنادي و مناقشه و نگهداري فيزيكي اسناد گذشته است و امروز با ديجيتال سازي همه اسناد نهادها و دستگاه ها،مي توان امكان استفاده را براي همه فراهم كرد.

وي افزود : همه دريافته اند كه بايد از طريق ديجيتال سازي، حداكثر ظرفيت دسترسي به اسناد را براي مخاطبان فراهم كنند و هر دستگاهي كه بخواهد در حوزه نگهداري فيزيكي متفاوت عمل كند عملا از دايره ملي خارج مي شود.

وي ادامه داد : در مجموعه مجمع هماهنگي مراكز تاريخ پژوهي و بانك هاي اسنادي ايران (مهتاب) به اين رسيده ايم كه با همكاري مشترك در شبكه ملي همه اطلاعات موجود را در اختيار مردم ، پژوهشگران و دانشجويان قرار دهيم .

مشاور رئيس رجمهوري عنوان كرد : به جاي مناقشه با دستگاه ها مبنا را بر تعامل گذاشته و براي ايجاد ديجيتال سازي اسناد تلاش مي كنيم و هدف اصلي كه دسترسي آسان همگان به منابع است محقق مي شود و مساله تجميع فيزيكي در مرحله دوم عملكرد سازمان قرار دارد.

به گفته وي ، امروز مركز اسناد ملي كشور با بيش از 50 كشور جهان تفاهمنامه امضا كرده و تبادل ديجيتالي اسنادي را دارد كه در اين رابطه آخرين تفاهمنامه با عمان انجام شد.



تاكنون تاريخ شفاهي 600 شخصيت مذهبي ، ملي و رجال سياسي كشور تدوين شده است

..........................................................................................................................

مشاور رئيس جمهور در ادامه در زمينه تدوين تاريخ شفاهي هم گفت : تا كنون در مجموعه اسناد ملي، تاريخ شفاهي 600 شخصيت و رجال ملي ، سياسي و مذهبي كشور مستند سازي و تهيه شده است.

صالحي اميري افزود : بر اين اساس خاطرات ، مجموعه داشته ها و تجارب آنها ثبت و ضبط شده و به تدريج تاريخ شفاهي همه اين افراد به جز كساني كه شروطي را تعيين كرده باشند در پايگاه و سايت اينترنتي سازمان قرار مي گيرد.

به گفته وي ، در حوزه تاريخ پهلوي هم پروژه اي با بيش از 10 سال كار به اتمام رسيده و مجموعه اي 50 جلدي خواهد بود كه تا كنون چهار جلد آن منتشر شده است.

وي در ادامه از مردم خواست كه اسناد تاريخي و نسخ خطي در منازل خود را به سازمان اسناد و كتابخانه ملي و مراكز اسنادي معتبر چون آستان قدس رضوي تحويل دهند.

وي گفت : بر اساس برآوردهاي فني كارشناسان اين اسناد و نسخ خطي ، در منازل حداكثر تا 50 سال عمر مفيد دارند اما در سازمان اسناد و كتابخانه ملي و مراكز معتبر به دليل نگهداري فني و استاندارد حداقل 500 سال نگهداري انها تضمين مي شود.

وي تصريح كرد : سازمان كتابخانه ، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوي از جمله اين مراكز معتبر است كه چون نگين ميراث معنوي كشور است و به بركت وجود امام علي ابن موسي الرضا(ع) يكي از غني ترين منابع ميراث مكتوب و معنوي كشور را در خود دارد.

اين كتابخانه هم اينك بالغ بر سه ميليون برگ سند اعم از كتاب هاي خطي و چاپ سنگي و اسناد قديمي دارد كه تمامي آنها ديجيتال سازي شده است.

1906/1211