۵ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۱۶:۳۳
کد خبر: 81584440
T T
۰ نفر
به درجه طبخ روی بطری روغن‌ توجه كنید

تهران-ایرنا-دانشگاه علوم پزشكی تهران به مناسبت هفته سلامت (از یكم تا هفتم اردیبهشت ماه) و با توجه به اهمیت موضوع ایمنی غذا از مرحله تولید تا مصرف، راهكارهایی برای انتخاب و طبخ صحیح مواد غذایی ارائه كرده است.

به گزارش ایرنا از دانشگاه علوم پزشكی تهران، محققان این دانشگاه نحوه انتخاب،نگهداری و طبخ موادی همچون گوشت، نان ، غلات ، سبزیجات، لبنیات و روغن ارائه كرده اند كه به شرح زیر است:



**گروه نان و غلات

در زمان خرید نان و غلات سعی كنید، غلات كامل (سبوس و جوانه) خریداری كنید. تا جایی كه امكان دارد از نان‌هایی استفاده كنید كه از آرد سبوس‌دار تهیه‌شده‌اند.

سبوس (پوست رویی غلات) منبع مهمی از ویتامین‌ها محسوب می‌شود. در تهیه نان سفید، سبوس غلات را جدا كرده و دور می‌اندازند، اما در تهیه آرد سبوس‌دار، غلات همراه سبوس آسیاب می‌شوند. پس سعی كنید به جهت مفید بودن، سبوس نان سنگك و نان جو را كه از بهترین نان‌های سبوس‌دار هستند بخرید.



**میوه و سبزی و صیفی جات

میوه و سبزیجات را در رنگ‌های مختلف انتخاب كنید تا مواد غذایی مختلف را با مصرف آنها به بدن خود برسانید.

سبزیجات برگ سبز تیره، مواد معدنی و ویتامین بیشتر دارند. در هنگام خرید توجه كنید كه برگ‌ها شفاف، شكننده، تازه و عاری از سوراخ و حشرات باشند.

پس از خرید سبزیجات، هر چه زودتر آنها را مصرف كنید، سبزیجات پژمرده ارزش غذایی خود را از دست می‌دهند.



**لبنیات

شیر، ماست، پنیر كم‌چرب یا بدون چربی را به جای محصولات پرچرب خریداری كنید. لبنیات پاستوریزه خریداری كنید.



**گوشت

گوشت باكیفیت و سالم، دارای رنگ قرمز با درخشندگی و كشش خاص است و بوی مشمئزكننده‌ای نمی‌دهد، لذا سعی كنید گوشت‌های كم‌چرب، مانند راسته خریداری كنید. همچنین پوست مرغ را حتماً جدا كنید.



** روغن‌ها

روغنی را انتخاب كنید كه نقطه دود بالایی دارد، یعنی با دادن حرارت دیرتر دود كند. وقتی روغن به نقطه دود می‌رسد تركیب آن شروع به تغییر می‌كند و كفی روی آن تشكیل می‌شود كه حاوی ماده‌ای سرطان‌زا است.

روغن‌زیتون و كلزا را جایگزین روغن‌های نباتی جامد كنید، البته این روغن‌ها نباید تحت حرارت بیش از 130 درجه قرار گیرند.

همچنین به درجه طبخ روی بطری روغن‌ها توجه كنید.



**روش‌های پخت

پخت به دو روش مرطوب و خشك انجام شود كه در روش مرطوب مانند بخارپز و جوشانیدن و در روش خشك مثل سرخ كردن، پختن و كبابی كردن پخت مواد غذایی صورت می گیرد.

روش‌هایی برای پخت و آماده‌سازی غذاها استفاده كنید كه سبب حفظ ارزش غذایی شود.

برنج را به‌صورت كته مصرف كنید، پخت برنج به روش آبكش، سبب از دست رفتن ویتامین‌های موجود در برنج می‌شود.

ویتامین 'C 'حساس‌ترین ویتامین در برابر حرارت است و زمانی كه مواد غذایی حاوی این ویتامین، در آب پخته شود از بین می‌رود.

سبزیجات را خیلی ریز خرد نكنید، چون باعث از دست رفتن بیشتر مواد مغذی موجود در آن‌ها می‌شود.

مواد غذایی حاوی ویتامین ' A ' زمانی كه در آب پخته می‌شوند، ویتامین خود را از دست نمی‌دهند ولی با سرخ كردن یا كبابی كردن این ویتامین از بین می‌رود.

از اضافه نمودن جوش‌شیرین در زمان پخت به سبزیجات، برای حفظ رنگ خودداری كنید، زیرا سبب تخریب ویتامین 'B' آن می‌شود.

در هنگام پخت سبزیجات، ابتدا آب را بجوشانید و سپس سبزی را اضافه كنید در غیر این صورت مواد مغذی بیشتری از دست می‌رود.

از پختن طولانی‌مدت سبزیجات به‌منظور حفظ ویتامین 'C' موجود در آن اجتناب كنید.

سعی كنید برای حفظ ویتامین موجود در سبزیجات آن‌ها را بخارپز كنید.

سبزیجات خردشده را برای مدت طولانی در آب خیس نكنید زیرا ویتامین‌های محلول در آب موجود در سبزی مثل ویتامین ب و ث در آب حل می‌شود.

سالاد را بافاصله كمی قبل از سرو غذا آماده كنید زیرا ویتامین‌های موجود در آن در معرض هوا تخریب می‌شوند.

گوشت، مرغ و ماهی را، باید كامل بپزید به‌نحوی‌كه داخل آن‌ها خام نباشد و باكتری‌های موجود در آن از بین برود.

تركیبات سرطان‌زا در هنگام سرخ كردن، دودی كردن و كبابی كردن گوشت تولید می‌شوند، پس بهترین روش برای پخت گوشت‌ها، بخارپز كردن، آب پز كردن و پختن است.

برای پخت‌وپز از روغن مایع و برای سرخ كردن از روغن مایع مخصوص سرخ‌كردنی استفاده كنید.هرگز روغن را با شعله بالا حرارت ندهید.

روغنی كه پس از مصرف، تغییر رنگ و غلظت داده و بوی نامطبوع می‌دهد، غیرقابل‌مصرف است.

مواد مغذی مثل بروكلی، هویج، گل‌كلم، سبزیجات را به سس ماكارونی، سوپ‌ها، سس‌ها و سالادها می‌توانید اضافه كنید.جوانه گندم و ماش به سالاد خود بیفزایید.

علمی 1354**1440
۰ نفر