به گزارش روز شنبه گروه فرهنگي ايرنا ، امسال در بخش جنبي كودك و نوجوان اين نمايشگاه، كانون مسووليت غرفهها و كارگاههاي هنري شامل نقاشي، سفال، كلاژ، كاردستي، ساخت عروسك نمايشي، خوشنويسي، اوريگامي (كاغذ و تا)، تياتر كاغذي، بازيوسرگرمي، قصهگويي خلاق و نمايش خلاق را بر عهده دارد.
به گفته رستمي تعدادي كارگاهها هر روز برگزار ميشود و تعدادي ديگر بهصورت چرخشي است.
وي در اينباره ميگويد: به عنوان مثال غرفه قصهگويي و نمايش خلاق چرخشي است، يعني بعضي از روزها قصهگويي داريم و بعضي از روزها نمايش خلاق. عروسكسازي و كاردستي و كلاژ هم به همين شكل است. تمامي اين فعاليتها بر محور كتاب و كتابخواني طراحي شده و هدف آن، ترغيب شركتكنندگان به مطالعه است.
اين مربي هنري كانون دربارهي استقبال از اين بخش ميگويد: فضاي كارگاهها هم كمي دورتر از غرفههاي اصلي است، ولي در همين دو روز اول، راضي بودهايم. در روز دوم نيز استقبال خوب است.
وي افزود: دراين كارگاه نوجوانان دبيرستاني هم به راحتي وارد كارگاههاي هنري شدند، نشستند، نقاشي كردند، نمايش خلاق و سفال كار كرده و از فعاليتها استفاده كردند. از حضور اين نوجوانان بسيار خوشحال شديم.
رستمي با اشاره به استقبال والدين، ميافزايد: بعضي از والدين ميآيند و با آرامش صبوري مي كنند تا كودكشان از فعاليتها استفاده كنند، برخي هم خودشان در كارگاهها فعاليت ميكنند، مخصوصا در زمينهي سفال و نقاشي.
در حاشيه اين كارگاه همچنين نشستهاي ديدار با نويسندگان و اهالي قلم نيز برگزار ميشود كه هرروز دو نويسنده و هنرمند ساعاتي را ميهمان خانوادهها و مخاطبانشان هستند.
محمدرضا شمس و عباس تربن، دو نويسندهاي بودند كه در روز دوم نمايشگاه درغرفهي كانون حضور داشتند.
** آشنايي كودكان با فعاليت تئاتر كاغذي
در كارگاه هنري و ادبي كانون در نمايشگاه كودكان و نوجوانان با فعاليت تئاتر كاغذي و نحوه اجراي آن آشنا ميشوند. مربيان هنري و ادبي كانون با برگزاري كارگاه تئاتر كاغذي، كودكان و نوجوانان بازديد كننده را با اين هنر آشنا مي كنند.
در فعاليت تئاتر كاغذي، كودكان داستان يا متني را انتخاب مي كنند و بعد با توجه به متن داستان، شروع به كشيدن شخصيتها، با استفاده از مداد رنگي يا پاستل و... بر روي مقوا كرده و سپس با استفاده از اين تصاوير شروع به اجراي نمايش مي كنند.
در اين فعاليت كودكان با يك كارتن كه از قبل آماده شده است تصاوير را به صورت ريلي در آن قرار داده و به اجراي نمايش ميپردازند.
اين فعاليت از نظر ساخت پيچيدگي ندارد و به راحتي ميتوان در هر مكاني با استفاده از اين فعاليت به اجراي نمايش بپردازند و در قالب آن در عين حال به صورت غير مستقيم پيامهاي تربيتي و آموزشي را به كودكان و نوجوانان منتقل كنند.
** مربيان كانون به خانوادهها مشاوره كتاب ميدهند
مربيان كانون پرورش فكري به بازديدكنندگان سالن كودك و نوجوان نمايشگاه كتاب، مشاوره كتاب ارايه ميدهند.
مجتبي دانشور، مسوول اجرايي غرفههاي كانون در نمايشگاه كتاب با اشاره به تفاوت مهم اين دوره نسبت به دورههاي قبل، گفت: تفاوت ويژه نمايشگاه كتاب امسال براي كانون پرورش فكري حضور مربيان فرهنگي مراكز استان تهران در غرفههاي كانون است. اين مربيان به بازديدكنندگان مشاوره ارايه ميدهند.
به گفته مديرمركز آفرينشهاي فرهنگيهنري كانون پرورش فكري، در شوراي سياستگذاري كانون تصميم گرفته شد تا تفاوت حضور را با تفاوت عرضهي محصول ايجاد و آن را از شكل فروشگاهي صرف خارج كنيم.
وي در تشريح اين حضور گفت: مربيان ما ساليان سال است در مراكز كانون با همين كتابها با بچهها كار ميكنند، بازخورد كتابها را ميدانند، تقاضاي بچهها را ميدانند و ميتوانند ارتباط خوبي در اين زمينه برقرار كنند. اينها از بهترين مربيان ما در مراكز تهران هستند.
دانشور درباره اهداف اين طرح گفت: ميخواستيم فضاي نمايشگاه كتاب و فرصت 11 روزه براي ارتباط كانون با مخاطبانش صرفا به عرضهي كتاب و محصولات ديگر محدود نشود، بلكه فرهنگسازي كنيم و به كودكان و خانوادهها مشاوره بدهيم.
مدير مركز آفرينش هاي فرهنگي هنري كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان در توضيح اين فعاليت ادامه داد: روزانه 10 نفر از مربيان را در بخشهاي مختلف براساس گروههاي سني، نوع كتابها و محصولات مختلف مستقر ميكنيم. خانوادههايي كه به غرفهي كانون ميآيند، طي گفتوگوي كوتاهي نيازهايشان را در حوزهي كتاب و سرگرمي مطرح ميكنند تا مربيان محصول مناسب را به آنها معرفي كنند.
او بار ديگر تاكيد دارد كه هدف، تنها فروش نيست: ممكن است خانوادهاي بيايد، مربيان هم وقت بگذارند و مشاوره بدهند، ولي چيزي نخرند. با اينحال، اين خانواده با محصولات كانون آشنا ميشوند و انتخاب كتاب را براساس گروه سني و ويژگيهاي شخصيتي ياد ميگيرند. در نتيجه خانوادهها به سمت انتخاب كتاب با آگاهي كامل هدايت ميشوند. چراكه تعدد عناوين كتاب و ناشران شايد خريداران و خانوادهها را كمي گيج كند كه كدام كتاب مناسب است.
مدير غرفههاي كانون در نمايشگاه كتاب، از بازخورد خوب اين طرح خبر داد و گفت: استقبال خانوادهها از گروه مشاوران و مربيان فرهنگي ما خيلي خوب بوده است، خودشان مراجعه ميكنند، گپوگفت ميكنند و با جمعبندي و نتيجهي خوبي غرفه را ترك ميكنند.
هرچند وي تاكيد كرد كه اگر فضاي بزرگتري در اين نمايشگاه داشتيم ميتوانستيم فعاليتهاي جنبي فرهنگي و هنري براي كودكان در غرفه مستقر كنيم كه به دليل كمبود فضا مجبور شديم اين فعاليتها را به سالن جنبي منتقل كنيم.
**ادبيات مذكر در نمايشگاه كتاب عرضه شد
كتاب «ادبيات مذكر»، حاصل پژوهش و بررسي موضوع تبعيض جنسيتي و بازتاب نقش زن در ادبيات داستاني براي كودكان و نوجوانان ايران از سوي انتشارات كانون پرورش فكري منتشر شد.
اين اثر كه همزمان با نمايشگاه كتاب تهران عرضه و رونمايي شده، 102 كتاب از 19 نويسندهي معاصر ايراني فعال در ادبيات داستاني كودكان و نوجوانان را بررسي ميكند.
معصومه انصاريان، نويسنده و منتقد، اين پژوهش را طي پنجسال انجام داده و هماينك از سوي كانون به بازار كتاب عرضه شده است.
اين پژوهشگر، بعد از مقدمهاي كلي دربارهي تعريف و اهداف پژوهش و نحوهي انتخاب نمونههاي مورد بررسي، در فصل اول تعاريف و رويكردهاي مختلف فمنيسم در جهان را گزارش كرده است. در فصل دوم، آثار داستاني 19 نويسندهي ادبيات كودك و نوجوان را بررسي كرده است: جعفر ابراهيمي (شاهد)، طاهره ايبد، محمدرضا بايرامي، محمود برآبادي، فرهاد حسنزاده، علياشرف درويشيان، رضا رهگذر (محمدرضا سرشار)، شهرام شفيعي، افسانه شعباننژاد، سوسن طاقديس، فريدون عموزاده خليلي، داوود غفارزادگان، حسين فتاحي، مينو كريمزاده، مژگان كلهر، هوشنگ مرادي كرماني، مهدي ميركيايي، عبدالمجيد نجفي، محمدرضا يوسفي.
فصل سوم نيز به جمعبندي بحث اختصاص دارد.
**شهرام شفيعي با بچهها در نمايشگاه كتاب
شهرام شفيعي، رماننويس و طنزپرداز عصر شنبه ميهمان غرفه كانون در بخش جنبي ويژه فعاليتهاي فرهنگيهنري كودكان در نمايشگاه كتاب خواهد بود.
در ايام برگزاري بيستوهشتمين نمايشگاه كتاب تهران، كانون در بخش غرفههاي جنبي سالن كودك و نوجوان، همهروزه ويژهبرنامههاي هنري مانند سفالگري، نقاشي و نمايش خلاق با هدف ترويج مطالعه برگزار ميكند، ضمن آنكه هرروز يك نويسنده و هنرمند ميهمان اين سالن خواهد بود.
به گفتهي زينب صباغ، مربي فرهنگي كانون كه مسووليت ادارهي اين نشستها را به عهده دارد، در اين جلسات نويسندهها و هنرمنداني كه حضور دارند، به سوالات خانوادهها و بچهها در زمينههاي مربوط به نوشتن، كتاب و مطالعه و مسايل مربوط به هنر پاسخ ميدهند.
در اين نشستها ابتدا آثار و پيشينهي هر نويسنده معرفي ميشود و در ادامه، حاضران ميتوانند سوالات خود را دربارهي آثار نويسنده مطرح كنند.
از سوي ديگر، كودكان و نوجوانان علاقهمند ميتوانند نوشتهها و آثار ادبي خود را با اين نويسندگان در ميان بگذارند و از راهنمايي آنان استفاده كنند.
كانون امسال با حضور بخش جنبي سالن كودك و نوجوان، كلاسها و كارگاههاي هنري متنوعي با محوريت موضوع كتاب و مطالعه برگزار ميكند كه همهروزه ميزبان خانوادهها و بچههاست.
كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان امسال در چند غرفه از جمله سالن كودك و نوجوان، بخش جنبي، شبستان و غرفهي كتابهاي آموزشي در نمايشگاه كتاب حضور دارد.بيست و هشتمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران تا 26 ارديبهشت ماه پذيراي عموم مردم است .
فراهنگ **1883**1601**
تهران - مربيان كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان در حاشيه بيستوهشتمين نمايشگاه كتاب تهران بچههاي بازديدكننده را با انجام فعاليتهاي فرهنگي و هنري به كتابخواني و مطالعه ترغيب ميكنند.