۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۱۴:۴۸
کد خبر: 81602801
T T
۰ نفر
هيچ آمار متقني براي صادرات خدمات فني و مهندسي خراسان رضوي وجود ندارد

مشهد – ايرنا – رئيس انجمن خدمات فني و مهندسي خراسان رضوي گفت: به رغم اينكه اين استان را داراي ظرفيت هاي بالقوه در توليد و صدور خدمات فني و مهندسي اعلام مي كنند اما هيچ آمار متقني در اين خصوص وجود ندارد.

محسن خندان دل روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: به دليل وجود موانع متعدد در صدور خدمات فني و مهندسي، گروه بزرگي از فعالان توليدي و صادراتي در اين بخش ترجيح مي دهند در سكوت فعاليت خود را انجام دهند.

وي گفت: خدمات فني و مهندسي به حوزه اي از خدمات، انتقال دانش فني، توليد دانش، ارائه گواهينامه، توليد برند و در حقيقت امتيازات معنوي و مبتني بر دانش يك خدمت فني و مهندسي گفته مي شود كه اين نوع خدمات در فناوري بهره برداري از محصولات نفتي، گاز، پتروشيمي، صنايع غذايي و ... تبلور يافته است.

وي افزود: خدمات فني و مهندسي در خراسان رضوي در بخش طراحي و ساخت، ساخت راه و سد، آموزش و استاندارد، مفاهيم تخصصي كاربردي در آزمايشگاه ها و دانش صنايع غذايي مورد استناد قرار مي گيرد.

وي اظهار كرد: آمارهايي كه از صدور خدمات فني و مهندسي از طريق گمرك يا بازارچه هاي مرزي منتشر مي شود دور از واقعيت است زيرا سهم خدمات فني و مهندسي از مواد اوليه يك محصول در هيچ زماني تفكيك نمي شود و تنها آن محصول به عنوان يك كالاي تك صادر مي گردد.

رئيس انجمن خدمات فني و مهندسي خراسان رضوي گفت: از سوي ديگر ميزان صدور خدمات فني و مهندسي را هرگز نمي توان از آمار گمرك استخراج كرد زيرا انتقال دانش فني و مهندسي توسط يك ابزار كوچك مانند فلش مموري يا با ارسال ايميل اينترنتي، شبكه هاي مجازي يا حتي پيامك براحتي به هر نقطه از دنيا انجام مي گيرد.

وي افزود: مواد اوليه و خدمات فني و مهندسي دو بخش اصلي يك پروژه يا محصول را تشكيل مي دهند كه در هيچ زماني سهم مواد اوليه يا خدمات فني و مهندسي از توليد يك محصول يا اجراي پروژه مشخص نمي شود.

وي بيان كرد: عمده آمار مربوط به صدور خدمات فني و مهندسي در خراسان رضوي به محصولات پتروشيمي بازمي گردد در صورتي كه 35 درصد از يك محصول پتروشيمي مربوط به خدمات فني و مهندسي و 75 درصد از آن مربوط به مواد اوليه است.

رئيس انجمن خدمات فني و مهندسي خراسان رضوي گفت: در مجموع تعريف جامع و مشخصي از خدمات فني و مهندسي در استان نداريم كه ميزان صادرات آن در سال مشخص گردد.

خندان دل اظهار كرد: خدمات فني و مهندسي مبتني بر دانش است و هرگز با صدور كالاي فيزيكي نمي توان به ارائه آمار مطمئن از ارسال دانش خدمات فني و مهندسي دست يافت.

وي بيان كرد: وقتي هدفگذاري سرانه 500 دلار صادرات براي استان خراسان رضوي تعيين مي شود براي رسيدن به سهم 30 درصدي بخش خدمات فني و مهندسي از اين سرانه بايد بخش خدمات فني و مهندسي از كالا يا محصول صادراتي تفكيك و واحدهاي فعال در اين حوزه و ميزان واقعي صادرات آن مشخص گردد.

وي اظهار كرد: در خراسان رضوي تشكلهاي متعددي با بخش خدمات فني و مهندسي ارتباط دارند كه شامل كميته صدور خدمات فني و مهندسي، كميسيون صادرات خدمات فني و مهندسي، اتاق بازرگاني، اتحاديه صادركنندگان خدمات فني و مهندسي و انجمن تحقيق و توسعه مي شوند و هر كدام آمار متفاوتي از صادرات اين نوع خدمات ارائه مي دهند.

وي افزود: دليل ديگري كه تاكنون موفق به ارائه آمار مشخص از صدور خدمات فني و مهندسي يا تعداد واقعي واحدهاي فعال در اين زمينه در خراسان رضوي نشديم به دليل وجود تشكل هاي متعدد در حوزه خدمات فني و مهندسي با ارائه آمارهاي متفاوت از سوي آنهاست.

وي عدم صدور ضمانت نامه هاي بانكي براي ورود در مناقصات خارجي، رفع موانع انتقال پول براي صادركنندگان، فقدان صدور جوايز صادراتي براي ايجاد انگيزه در صادركنندگان، تامين منابع مالي ارائه دهندگان خدمات فني و مهندسي را از عوامل اصلي نبود آمار متقن در صادرات خدمات فني و مهندسي از خراسان رضوي برشمرد.

رئيس انجمن خدمات فني و مهندسي خراسان رضوي اعطاي جوايز صادراتي را عامل مهمي در ارائه آمار متقن از صادرات خدمات فني و مهندسي دانست و گفت: سالها قبل با اعطاي جوايز صادراتي با درصدهاي متفاوت صادركننده اين خدمات ناگزير به ارائه آمارهاي موثق مربوط به صادرات مي شد.

وي بيان كرد: به واسطه گرفتن جوايز صادراتي واحدهاي فعال در حوزه صادرات امكان دستيابي به ميزان دقيق صادرات خدمات فني و مهندسي در خراسان رضوي ميسر مي شد.

وي ادامه داد: با قطع صدور جوايز صادراتي و ضمانت نامه بانكي به توليدكنندگان، ارتباط واحدهاي صدور خدمات فني و مهندسي با دستگاه هاي اجرايي مرتبط قطع شد و بانكها نيز به اين بهانه كه نمي توانند دانش فني را به عنوان يك وثيقه براي پرداخت تسهيلات بپذيرند، حمايت مالي خود از اين واحدها را برداشتند.

وي با بيان اينكه تغييرات متعدد در قوانين و صدور بخشنامه هاي خلق الساعه صادركننده را دچار مشكلات متعددي نمود، افزود: به دليل مشكلات برون مرزي در بخش انتقال پول از كشوري ديگر به واحدهاي صادركننده فني و مهندسي هيچ بانكي در اين زمينه متعهد به انتقال پول نشد،

وي افزود: عمده هزينه ها در توليد خدمات فني و مهندسي مربوط به دستمزد نيروي انساني است كه نرخ ارزاني ندارند و زمان زيادي به توليد يك دانش فني اختصاص مي دهند لذا براي تامين هزينه هاي مربوط به دستمزد، تامين تجهيزات و زمان طولاني براي حصول نتيجه بانكها بايد حمايت هاي مالي مطلوب با نرخ سود مناسب از سوي بانكها انجام گيرد.

خندان دل اظهار كرد: براي تامين منابع مالي ارائه دهندگان خدمات فني و مهندسي بايد فعاليت صندوق هاي ضمانتي بويژه صندوق هاي بيمه اي افزايش يابد.

وي عمده مقصد صادراتي صادركنندگان خدمات فني و مهندسي را عراق، كشورهاي حوزه خليج فارس و آسياي ميانه عنوان و بيان كرد: اين كشورها به خدمات فني و مهندسي ايران نياز مبرم دارند كه بايد از اين فرصت براي توليد ارزش افزوده بهره كافي برد.

به گفته وي براي رسيدن به سهم 30 درصدي در سرانه 500 دلار صادرات خراسان رضوي پايش مستمر فرآيند صدور خدمات فني و مهندسي ضروري است كه اين مهم فقط با جلب اعتماد فعالان اين حوزه ميسر مي شود.

وي افزود: جلب اعتماد واحدهاي صادركننده خدمات فني و مهندسي با برقراري مجدد دادن جوايز صادراتي، تغيير در قانون صندوق هاي بيمه اي، صدور ضمانت نامه هاي بانكي، ارائه تسهيلات مالياتي ميسر مي شود.

وي بيان كرد: مسوولان بارها گفته اند كه بخش صادرات از دادن ماليات معاف است در حالي كه عملا چنين چيزي اتفاق نمي افتد و دهها ادله و برهان براي گرفتن ماليات از صادركنندگان مطرح مي شود.

وي تصويب برنامه هاي كوتاه مدت يا شبه برنامه هاي ميان مدت براي حمايت واقعي از بخش خصوصي را ضروري دانست و گفت: تدوين برنامه ها بايد توسط بخش خصوصي انجام گيرد زيرا بدنه دولت حداقل هر چهار سال تغيير مي كند لذا بايد يك برنامه كوتاه مدت با نظر بخش خصوصي براي اقتصاد و صادرات تدوين شود.

رئيس انجمن خدمات فني و مهندسي خراسان رضوي تاكيد كرد: رسانه ها بايد مطالبه بخش خصوصي به منظور حضور پررنگ در تصميم سازيها و بررسي ميزان واقعي صادرات را از دولت مطرح كنند

خندان دل اظهار كرد: حوزه خدمات فني و مهندسي داراي ارزش افزوده بسيار بالا و بيشترين سهم در صادرات خراسان رضوي است، از سوي ديگر ايده هاي نو بسيار، خلاقانه و بديع در حوزه دانش فني وجود دارد كه بايد مورد حمايت قرار گيرند.

وي بهبود روابط سياسي با ساير كشورها را يك گام بلند در مسير بهبود صادرات خدمات فني و مهندسي ذكر كرد و افزود: اگر تنها يك بانك خارجي در كشورمان شعبه داشته باشد تمام مسائل مربوط به صدور ضمانت نامه ها و بيمه ها برطرف مي شود.

انجمن خدمات فني و مهندسي خراسان رضوي داراي 623 عضو حقوقي است اما با توجه به گستردگي فوق العاده جامعه مهندسي شمار اعضاي حقيقي آن بسيار بالاست.

7489/1211