۲ خرداد ۱۳۹۴، ۱۱:۴۴
کد خبر: 81618428
T T
۰ نفر
نقش موثر عشاير سيستان و بلوچستان در اقتصاد مقاومتي

زاهدان - ايرنا -حضور فعال و نقش موثر عشاير سيستان و بلوچستان در كار توليد و اشتغال و كمك به اقتصاد مقاومتي در جامعه اسلامي و ايراني غيرقابل انكار و ستودني است.

جامعه عشايري سيستان و بلوچستان با وجود داشتن نقش فعال و موثر در كار توليد و اشتغال و مرزداري در مقايسه با ساير عشاير كشور از زندگي سخت و دشواري برخوردارند و رنجشان چند برابر عشاير كوچ رو است اما همه اينها در ميان محبت و مهرباني آنان گم شده است.



عشاير مرزدار سيستان و بلوچستان با وجود تحمل سختي هاي فراوان ارزش و جايگاه و اصالت شان را بخوبي حفظ كرده و از كيان كشور و مرزها بخوبي صيانت و پاسداري كرده اند.



رييس سازمان امور عشايري كشور در وصف عشاير سيستان و بلوچستان گفت: نجابت از ويژگي هاي مهم عشاير سيستان و بلوچستان است.



برگزاري نخستين گردهمايي عشاير سيستان و بلوچستان با حضور رييس سازمان امور عشايري كشور و استاندار و مسوولان استان و شركت جمع زيادي از عشاير بهانه اي شد تا پاي درد دل شماري از عشاير بنشينيم.



ساده و كم توقع اما مهربان و صميمي به گرمي در جمع شان دعوت مان كردند، هر يك چاي و شيريني تعارف مي كرد و اصرار بر خوردن آن داشت اگر امتناع مي كرديم دلخور مي شدند اما اخم نمي كردند، لبخندشان دلنشين بود.



با وجودي كه خود را معرفي كرده و هدفمان را طرح مسائل و مشكلاتشان اعلام كرديم اما بطور جمعي گفتند خدا را شكر وضع مان رو به راه است و مشكلي نداريم.



دقايقي به خوش و بش گذشت تا رفته رفته گرمتر و صميمي تر شده و لب به سخن گشودند.



وقتي آن همه مشكل و سختي زندگي را شنيدم، گفتم چگونه است كه اين همه مشكل داريد اما باز هم مي گوييد مشكلي نداريم؟



يكي از عشاير خونگرم سيستاني گفت: ما مردم سيستان و بلوچستان شكرگزار نعمات خداوند و نظام اسلامي هستيم و در موقعيتي كه دشمنان با تحريم و انواع توطئه ها و هجمه ها ملت و نظام ما را در تنگنا قرار داده اند ديگر جايي براي گلايه و شكايت نمي ماند، همه بايد براي رسيدن به هدف و رساندن كشور به خودكفايي مشكلات را تحمل كنيم.



يكي از عشاير غيور بلوچ نيز گفت: هر چقدر سختي و مشكل هم داشته باشيم بازهم به رهبر عزيز و مسوولان نظام و دولت قول مي دهيم كه تا پاي جان از كيان ميهن و امنيت ملت دفاع مي كنيم و به عنوان مرزدار سينه هاي خود را سپر تيرهاي دشمن مي كنيم تا آسيبي به مردم ما نرسد.



بي خود نيست كه دشمنان ايران اسلامي وحدت اين مردم را هدف قرار داده اند زيرا آنان به خوبي اين همه محبت و عشق و علاقه مردم به ميهن و نظام شان را درك كرده اند و مي خواهند با دسيسه هاي گوناگون آنان را از يكديگر جدا كنند اما زهي خيال باطل....



عباس جوان بخش از عشاير حوزه سيستان معتقد است: مشكلات هميشه وجود داشته و اهميت زيادي به آن نمي دهيم اما براي رسيدن به خودكفايي و توسعه لازم است برخي موانع برطرف شود.



وي افزود: وجود مشكلاتي در مسير تامين خوراك دام و علوفه، نبود بازار مناسب فروش محصولات دامي و فراورده هاي گوشتي، دسترسي نامناسب به آب آشاميدني و وجود مشكل در زمينه ارائه تسهيلات بانكي سبب وارد آمدن فشار زيادي به جامعه عشايري شده است.



وي با اشاره به اينكه عشاير حوزه سيستان داراي 300 هزار راس دام سبك، 9 هزار راس گاو و 14 هزار و 500 نفر شتر هستند بيان كرد: نبود مجوزهاي حمل و نقل در مباحث كوچ و مانع تراشي هاي متعدد در مسير كوچ از سوي ادارات منابع طبيعي و دامپزشكي مهمترين دغدغه عشاير محسوب مي شود.



به گفته وي عشاير حوزه سيستان براي گذران زندگي مجبور به كوچ در مناطق جنوب خراسان و نقاط بلوچستان هستند.



دادمحمد بامري از عشاير حوزه دلگان نيز اهميت رسيدگي به نيازهاي آب آشاميدني دام و انسان و نيز حمايت در بخشهاي كشاورزي و دامي و اجراي طرحهاي اسكان عشاير را متذكر شد.



كريم بخش كردي از عشاير خاش نيز اظهار داشت: سياه چادر نماد زندگي، اصالت و فرهنگ غني مردم بلوچ و بويژه جامعه عشايري منطقه محسوب مي شود.



وي افزود:سياه چادر در بلوچستان بعنوان مسكن عالي و نقش اتاق پذيرايي، خواب، نشيمن، آشپزخانه و غيره را ايفا مي كند.



وي ادامه داد: نجابت و سخت كوشي در كنار درك و فهم عشاير از وجود مشكلات كشور و جامعه سبب شده كه اين قشر دلسوز و پرتلاش جامعه ما براي پيگيري امور خود كمتر به مسوولان مراجعه كنند.



فرماندار شهرستان خاش نيز گفت: افزون بر 4800 خانوار عشايري با جمعيت بيش از 25 هزار نفر در اين منطقه سكونت دارند.



محمداكبر چاكرزهي اظهار داشت: اين قشر از جامعه با كمبود منابع آبي، كمبود علوفه، ضعف در تامين آب آشاميدني، كمبود آرد مصرفي جهت پخت نان و غيره رو به رو هستند.



نخستين گردهمايي عشاير سيستان و بلوچستان با هدف آشنايي با مشكلات، كمبودها و نارسايي هاي اين قشر با حضور معاون وزير جهاد كشاورزي و رييس سازمان امور عشايري كشور، استاندار و شماري از مديران استاني و محلي و نيز عشاير در دره گل تفتان خاش برگزار شد.



در اين گردهمايي مشكلات تامين آب آشاميدني مصرفي انسان و دام، فروش محصولات، مشكلات كوچ، سهميه آرد و غيره مورد بررسي قرار گرفت.



معاون وزير جهاد كشاورزي و رييس سازمان امور عشايري كشور در اين همايش بيان كرد: در دولت تدبير و اميد برنامه هاي مهمي براي تامين نيازهاي عشاير در اولويت قرار گرفته و براي نخستين بار شوراي عشاير با هدف رسيدگي به امور اين قشر تشكيل و در برنامه ششم توسعه نيز كارگروه ساماندهي عشاير گنجانده شده است.



كرمعلي قندالي افزود: نجابت از ويژگي هاي مهم عشاير سيستان و بلوچستان است.



وي حمايت از توليد، پرواربندي دام هاي عشاير، كمك به افزابش توليد، اشتغال و درآمد در كنار حمايت از بيمه هاي دامي و اجتماعي روستاييان و عشاير را از برنامه هاي مهم دولت برشمرد.



استاندار سيستان و بلوچستان نيز بيان كرد: دولت امسال براي كمك به تامين نيازهاي عشاير و ارائه خدمات به اين قشر زحتمكش افزون بر يكصد ميليارد ريال پيش بيني كرده كه بصورت صد در صد از سوي استان و سازمان عشاير كشور تخصيص مي يابد.



علي اوسط هاشمي افزود: با توجه به اينكه هم اكنون استان ما از 900 هزار دام سبك بهره مي برد، تلاش داريم اين رقم را به ميزان دو برابر برسانيم.



وي اظهار داشت: هر سياه چادر يك كارگاه توليدي است و دولت نيز برنامه دارد بخشي از گوشت مورد نياز كشور را از طريق سيستان و بلوچستان تامين كند.



استاندار گفت: براي بهره گرفتن از ظرفيت بهار زيباي منطقه بايد برنامه ريزي شود و توليد دام استان بايد جهش يابد.



مدير كل امور عشايري سيستان و بلوچستان نيز در اين همايش گفت: هم اكنون كار آبرساني سيار به 147 منطقه عشايري استان با 13 دستگاه تانكر انجام مي شود كه با توجه به وسعت منطقه و جمعيت بالاي عشاير به حداقل ده دستگاه تانكر ديگر نياز است.



حميد طوقي با اشاره به اينكه قوت اصلي عشاير را نان تشكيل مي دهد، سهميه آرد دريافتي اين قشر را 1300 تن در ماه ذكر كرد و گفت: با افزوده شدن 105 تن ديگر كمبود مرتفع مي شود.



وي بر لزوم مستقرشدن امكانات بهداشتي در مناطق عشايري تاكيد كرد و افزود: بايد مساله مهم سوادآموزي نيز در مكان هاي عشايري مورد توجه ويژه قرار گيرد.



اين مسوول نرخ باسوادي عشاير سيستان و بلوچستان را 44 درصد عنوان كرد كه اين ميزان در مردان 50 درصد و در زنان 37 درصد است.



طوقي اظهار داشت: براي افزايش توليد محصولات عشاير در زمينه دامي و تامين علوفه به بيش از 20 ميليارد ريال اعتبار نياز است.



افزون بر 18 هزار خانوار عشايري در سيستان و بلوچستان با جمعيتي معادل بر يكصد هزار نفر ساكن هستند كه چهار درصد جمعيت كل استان و هشت درصد جمعيت روستايي را تشكيل مي دهند.



عشاير استان داراي 900 هزار راس دام بوده كه 21 هزار راس دام سنگين و 872 هزار راس دام سبك و بقيه شتر هستند.



عشاير منطقه نقش مهمي در تامين گوشت استان دارند بطوري كه اين افراد سالانه بطور متوسط 3400 تن گوشت قرمز توليد و به بازار مصرف عرضه مي كنند.



7310 / 6081