۹ خرداد ۱۳۹۴، ۸:۵۹
کد خبر: 81627398
T T
۰ نفر

ويروس بومي خراسان ، شمشير دولبه

۹ خرداد ۱۳۹۴، ۸:۵۹
کد خبر: 81627398
ويروس بومي خراسان ، شمشير دولبه

مشهد - ايرنا - كارشناسان بهداشتي ويروس انساني 'لنفوتروپيك سلول تي نوع يك' يا HTLV-1 را كه بومي خراسان رضوي معرفي شده به علت تشابه اسمي با ويروس ايدز يا HIV مانند شمشير دولبه مي دانند.

آنان معتقدند دادن اطلاعات زياد در باره ويروس بومي خراسان رضوي به دليل نگرش رايج در جامعه ممكن است باعث تشويش اذهان عمومي شود و عدم آموزش و ندادن اطلاعات نيز امكان گسترش و انتقال ويروس در جامعه را افزايش مي دهد.

ويروس انساني 'لنفوتروپيك سلول تي نوع يك' يا HTLV-1 كه اكنون بومي خراسان رضوي معرفي شده يك ويروس قديمي است كه از هزاران سال پيش بشر به آن مبتلا بوده و به دنبال رفت و آمدها اين ويروس به ايران نيز انتقال يافته است.

هم اكنون حدود 20 ميليون نفر در سراسر جهان ناقل اين ويروس هستند اما اين ويروس در برخي مناطق نظير جنوب ژاپن، كشورهاي حوزه كارائيب، آفريقاي نيمه ‌صحرايي، آمريكاي جنوبي، برخي جزاير قاره اقيانوسيه و شمال شرق ايران شيوع بيشتري دارد.

به گفته محققان وجود ويروس HTLV-1 در ايران براي نخستين بار در سال 1996 در يك شهروند مشهد تشخيص داده شد.

هم اكنون خراسان رضوي بومي ويروس HTLV-1 در كشور شناخته شده و شهرستان هاي نيشابور، مشهد و سبزوار به ترتيب بيشترين شيوع اين بيماري را دارند.

با اين حال اين ويروس در نقاط ديگر كشور مانند اروميه، چهارمحال و بختياري، بوشهر و اسلام آباد كرج نيز شيوع دارد.

كارشناسان معتقدند نامگذاري ويروس HTLV-1 به دليل شباهت با نام ويروس ايدز يا HIV بزرگترين مانع براي اجرا و گسترش برنامه هاي پيشگيري از انتقال اين ويروس در ايران به شمار مي رود.

از سوي ديگر پزشكان تاكيد دارند كه ويروس HTLV-1 با HIV فرق دارد و به هيچ عنوان باعث بيماري ايدز نمي ‌شود و خطر بيماري زايي آن همانند ساير ويروس ها است.

به عقيده آنان بيماري زايي ويروس بومي خراسان رضوي كمتر از سه درصد مي باشد اما انگ اين بيماري به دليل تشابه اسمي با ايدز همچنان افكار عمومي را تحت تاثير قرار داده است.



* 97 درصد مبتلايان هيچ عارضه و علائمي ندارند



دانشيار گروه ايمونولوژي دانشگاه علوم پزشكي مشهد گفت: ويروس HTLV-1 گسترش جهاني دارد و در ژاپن، كشورهاي آفريقايي، آمريكاي جنوبي و شمال شرقي ايران شيوع بيشتري داشته است.

دكتر هوشنگ رفعت پناه افزود: 25 درصد جمعيت جنوب كشور ژاپن ناقل ويروس HTLV-1 هستند.

وي اظهار كرد: استان خراسان رضوي بيشترين موارد ابتلا به ويروس HTLV-1 را در سطح كشور به خود اختصاص داده است و به همين دليل ويروس مزبور بومي اين استان معرفي شده است.

وي رفت و آمدها از طريق راه ابريشم و مهاجرت برده هايي كه از آفريقا به ايران مي آمدند را از علل احتمالي انتقال ويروس HTLV-1 به كشور عنوان كرد.

وي با بيان اينكه نيشابور بيشترين شيوع ويروس HTLV-1 را در استان خراسان رضوي دارد افزود: طبق بررسي هاي انجام شده بين سه تا پنج درصد جمعيت شهرستان نيشابور، 2.1 درصد جمعيت مشهد و 1.6 درصد جمعيت شهرستان سبزوار مبتلا به اين ويروس هستند.

دكتر رفعت پناه گفت: ابتلا به ويروس بومي خراسان رضوي تا 97 درصد موارد هيچ عارضه و علامتي نداشته و فقط بين يك تا سه درصد مبتلايان به عوارضي مانند علائم عصبي و سرطان خون مبتلا مي شوند.

وي روشهاي انتقال اين ويروس را از طريق تماس جنسي، خون و تزريق فراورده هاي خوني و انتقال از مادر به فرزند به ويژه از طريق شيردهي عنوان كرد.

وي تغيير نگرش نسبت به ويروس بومي خراسان رضوي را مورد تاكيد قرار داد و افزود: در 15 سال گذشته نامگذاري غلط براي اين ويروس صورت گرفت و اكنون بسياري بر اين باورند كه اين ويروس همان عامل بيماري ايدز است.

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي مشهد ادامه داد: اين موضوع بار رواني بسيار براي مبتلايان به دنبال داشته و از سوي ديگر برنامه هاي پيشگيري را به دليل تبعات مربوطه و تمايل مبتلايان نسبت به پنهان نگه داشتن بيماري با چالش هايي روبرو ساخته است.

دكتر رفت پناه خاطر نشان كرد: هم اكنون درمانگاه HTLV-1 در بيمارستان قائم (عج) مشهد داير است و چهارشنبه هر هفته به طور رايگان به مبتلايان و مراجعان خدمات مي دهد.

وي افزود: با توجه به اينكه بيماري زايي ويروس مزبور اندك است ازدواج با فرد ناقل منعي ندارد اما در صورت بچه دار شدن پس از زايمان نوزاد نبايد از شير مادر تغذيه كند.

وي گفت: در اين ارتباط پزشكان زنان و زايمان در دوران بارداري بررسي هاي لازم را انجام مي دهند و اگر مادر مبتلا به ويروس HTLV-1 باشد نسبت به خودداري از شيردهي وي تاكيد مي كنند.

به اعتقاد وي HTLV-1 ويروس نجيبي است به طوريكه برخلاف ويروس ايدز اغلب در دوران بارداري و زايمان از مادر به جنين منتقل نمي شود بلكه از طريق شيردهي انتقال مي يابد.



* تعداد ناقلين ويروس HTLV-1 در كشور دو ميليون نفر برآورد مي شود



معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي نيشابور نيز گفت: ويروس HTLV1 مخفف 'ويروس انساني لنفوتروپيك سلول تي نوع يك' است و به دليل اينكه سلولهاي لنفوسيت تي را درگير مي كند اين نام بر آن گذاشته شده است.

دكتر محمدرضا تقوي افزود: ويروس HTLV1 هيچ ارتباطي با ويروس HIV ندارد و واژه 'ايذر خراسان' كه برخي بر اين بيماري نهاده اند كاملا اشتباه است.

وي با بيان اينكه بيماري ناشي از ويروس مذكور ازجمله بيماريهاي منتقله از راه خون است كه در شمال شرق ايران شيوع دارد اظهار كرد: نيشابور و پس از آن مشهد هم اكنون بيشترين مبتلايان به ويروس HTLV1 را در كشور به خود اختصاص داده اند.

وي ميزان شيوع ويروس HTLV1 در كشور را طبق بررسي هاي انجام شده در حدود دو ميليون نفر عنوان كرد.

وي با بيان اينكه بيماري HTLV1 اولين بار در جهان در سال 1979 مطرح شد افزود: اين ويروس دوره كمون طولاني مدت بين 20 تا 40 سال دارد به طوريكه مبتلايان بدون هيچ علامتي سالها ناقل ويروس مزبور مي باشند.

اين متخصص بيماريهاي عفوني اظهار كرد: اين ويروس فقط در كمتر از پنج درصد ناقلان ايجاد بيماري كرده و با علائم عصبي و خوني ظاهر مي شود كه اكثر آنان در سنين سالمندي قرار دارند.

دكتر تقوي راههاي انتقال ويروس HTLV1 را شامل خون آلوده، ارتباطات جنسي محافظت نشده، انتقال از مادر آلوده به فرزند و همچنين از طريق شيردهي عنوان كرد.

به گفته وي اين بيماري از طريق تعريق، بزاق، ادرار، دست دادن، مراودات و هم خانه بودن منتقل نمي شود و مردم ضمن رعايت اصول و مراقبت هاي بهداشتي بايد از نگراني هاي بي مورد در اين زمينه پرهيز كنند.



* مبتلايان به ويروس HTLV1 بايد شناسايي شوند



كارشناس مسوول ويروس ايدز دانشگاه علوم پزشكي مشهد نيز در اين باره گفت: تغيير نگرش نسبت به بيماري HTLV-1 براي از بين بردن بار رواني مبتلايان و پيشگيري از انتقال اين بيماري در جامعه ضروري است.

دكتر علي حسين پور افزود: اين ويروس به اشتباه به عنوان ايدز خراسان معروف شده و از اين نظر مبتلايان به آن با مشكلات و صدمات روحي مختلف روبرو هستند.

وي اظهار كرد: اين در حالي است كه انگ زدن به بيماران ايدز نيز رويه اي اشتباه است و اين بيماران نيز بايد به جامعه برگردند و زندگي عادي خود را ادامه دهند.

وي با بيان اينكه برنامه هاي بهداشتي در زمينه ويروس HTLV-1 به صورت فعال انجام نمي شود افزود: در اين راستا وزارت بهداشت مسووليت برنامه ريزي و كنترل را به مسوولان خراسان رضوي سپرده است.

وي خاطر نشان كرد: با تخصيص اعتبار در اين زمينه و اجراي برنامه هاي مراقبتي مبتلايان به ويروس HTLV-1 شناسايي شده و براي آنان شناسنامه بهداشتي صادر خواهد شد.

به گفته وي آمار دقيق از مبتلايان به اين ويروس در خراسان رضوي وجود ندارد.

وي افزود: سردرگمي در دسترسي و دريافت اطلاعات از مشكلات مهمي است كه در اين زمينه وجود دارد زيرا بسياري از مبتلايان به خاطر اينكه تمايلي به شناخته شدن ندارند بيماري خود را مخفي مي كنند.

3027 / 6053