۱۶ خرداد ۱۳۹۴، ۹:۴۱
کد خبر: 81635198
T T
۰ نفر
آغاز مبارزه بيولوژيكي با پروانه جوانه خوار بلوط در جنگل هاي مهاباد

مهاباد - ايرنا - رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري مهاباد از آغاز مبارزه بيولوژيكي عليه آفت پروانه جوانه خوار بلوط براي نخستين بار در جنگل هاي اين شهرستان خبر داد .

سيدكامل حسيني روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اين مبارزه با نصب بيش از 300 تله فرموني در سطح 30 هكتار از جنگل هاي اين شهرستان در روستاهاي كاولان و كوران آغاز شده است.

وي اضافه كرد: در اين روش مبارزه كه با شروع فصل گرما و تبديل شدن لارو آفت جوانه خوار به پروانه صورت مي گيرد، با استفاده از تله هاي فرموني، گونه نر اين پروانه ها پس از برخورد به تله از بين مي رود.

رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري مهاباد گفت: براي اين مبارزه بيولوژيكي كه با همكاري بخش خصوصي و به مدت يك هفته انجام مي شود در مجموع 35 ميليون ريال اعتبار پيش بيني شده است.

وي در خصوص دليل استفاده از اين نوع مبارزه در جنگل هاي اين شهرستان افزود: با توجه به تبديل شدن لارو ها به پروانه و وسعت كم كانون هاي بحران اين آفت در سطح جنگل هاي اين شهرستان در مقايسه با جنگل هاي سردشت و پيرانشهر تصميم گرفته شد تا از اين روش بيولوژيكي براي مبارزه با اين آفت استفاده شود.

حسيني اظهار كرد: در ارديبهشت ماه سال جاري براي نخستين بار كانون هاي بحران آفت كرم جوانه خوار بلوط در جنگل هاي سردشت و پيرانشهر با استفاده از هواپيما محلول پاشي شد.

آفت پروانه جوانه خوار بلوط (Tortrix viridana L) كه در چند دهه اخير، گونه هاي مختلف بلوط را به ويژه در جنگل هاي سردشت و پيرانشهر مورد حمله قرار داده است آفتي بسيار مخرب است كه باعث كاهش رويش چوب، زوال جنگل، تغيير در زادآوري و توالي شده يا حتي باعث مرگ و مير درختان مي شوند.

شرايط اقليمي، مخاطرات زيست محيطي از جمله ريزگردها، جنگل تراشي و عدم چاره جويي براي درمان اين آفت از عواملي است كه روز به روز سطح بيستري از اين جنگلها را در معرض آسيب اين بيماري مهلك قرار مي دهد.

جنگل هاي منطقه سردشت و پيرانشهر با بيش از 90 هزار هكتار جزو جنگلهاي منطقه زاگرس به شمار مي روند كه به لحاظ حفاظت از منابع آب و خاك، توليد محصولات فرعي، ذخاير ژنتيكي، مصارف درماني، قابليتهاي اكوتوريستي و ارزشهاي زيست محيطي داراي اهميت منحصر به فردي هستند.

لاروهاي پروانه خوار بلوط در اوايل فصل بهار، وارد جوانه هاي تازه باز شده بلوط شده و تغذيه خود را شروع مي كنند و در همين حال لاروهاي سن آخر نيز تغذيه خود را با خوردن برگهاي باز شده، كامل مي كنند كه ادامه اين روند درختان را در اواخر بهار كاملاً عاري از برگ مي كند.

از بين رفتن برگ هاي درخت در فصل رويش باعث مي شود تا درخت ابزار و وسيله توليد را از دست داده، ميزان فتوسنتز تقليل يافته و در نتيجه از ميزان رويش قطري و ارتفاع آن كاسته شود كه ادامه اين وضعيت در چند سال متوالي مي تواند به كاهش توليد چوب منتهي شده و جنگل را به سمت نابودي سوق دهد.

در شهرستان مهاباد بيش از 400 هكتار جنگل وجود دارد كه اين جنگل ها در مناطق بالا دست اين شهرستان و در همجوار جنگل هاي سردشت و پيرانشهر قرار دارند.

3020/6185/2093