محمود زمانی قمی روز یكشنبه در نشست كارگروه كاهش آلودگی هوای اراك افزود: محیط زیست در برخورد های قانونی با واحدهای صنعتی آلاینده نباید به هیچ عنوان كوتاه بیاید و حمایت های لازم از این نهاد برای عمل به تكالیف قانونی انجام خواهد شد.
وی بیان كرد: در بحث شناسایی و مهار منابع آلودگی در استان مركزی به ویژه در اراك نباید سر سوزنی كوتاه آمد و در انجام این ماموریت مهم با هیچ كسی تعارف نداریم.
استاندار استان مركزی ادامه داد: در حوزه كاهش آلودگی هوای اراك از گذشته مصوباتی وجود دارد كه متاسفانه اجرایی نشده و یا روال انجام آن كند است كه در این خصوص محیط زیست تكلیف مهمی برعهده دارد و باید با دسته بندی موضوعات در اسرع وقت راهبردهای كارامدی را اجرایی كند.
زمانی قمی گفت: كندی و تعلل در اجرایی شدن مصوبات قانونی زیست محیطی بیانگر ضعف و سستی در تصمیم سازی و اجرا است و از این پس تمامی دستگاه های اجرایی و حوزه صنعت موظف هستند از اموری كه محیط زیست تعیین و تكلیف می كند بدون چون و چرا پیروی كنند.
وی عنوان كرد: كوره های آجرپزی كه از سوخت مازوت استفاده می كنند بدون هیچ تذكری باید مهر و موم شوند.
استاندار استان مركزی اضافه كرد: با وجود كتابچه قطور مستندات آلایندگی ایرالكو هنوز در برخی تصمیمات این بخش كندی وجود دارد كه دیگر ادامه این روند جایز نبوده و از این پس هیچ فردو یا جریانی نمی تواند در تصمیمات این بخش اثرگذاری كند و برنامه ها در اصلاح مشكلات زیست محیطی و انتقال واحدهای آلاینده ایرالكو به شعاع مناسب شهری باید طبق مستندات و زمان بندی و با قاطعیت دنبال شود.
زمانی قمی بیان كرد: باید هر چه سریعتر كارگروهی در استان مركزی برای نظارت بر روند ساخت كارخانه آند سازی تشكیل شود و پیشرفت این طرح را به صورت هفتگی ارایه دهد چرا كه این مهم از اولویت های برنامه های زیست محیطی و از مطالبات به حق مردم است.
وی گفت: دولت در اولویت های ترسیم شده زیست محیطی مصمم است و به هیچ وجه بهانه و وقت كشی از سوی صاحبان این صنعت جایز نیست.
استاندار استان مركزی افزود: توسعه صنعت به عنوان راهبرد پایه جزو وظایف دولت است و از صنایع استان و اراك كه به وظایف اجتماعی خود به نحو مطلوب عمل كرده اند تشكر می شود و از این واحدها باید حمایت بیشتری شود.
زمانی قمی بیان كرد: صنایع آلاینده استان باید مشكلات خود را بپذیرند و برای حل آن گام بردارند و اگر در این خصوص ممانعت و یا تعللی باشد از ابزارهای قانونی و بازدارنده استفاده خواهد شد.
وی اظهار كرد: دغدغه های مسوولان ارشد بهداشت و درمان استان در خصوص آلودگی هوا بسیار محترم است و حفظ و ارتقای سلامت نیروی انسانی به عنوان ركن توسعه پایدار در راس برنامه های دولتمردان بوده و صنعت منهای سلامت عین ضرر است.
وی گفت: بحث یكهزارم درآمد كارخانه ها و واحدهای صنعتی و ابهام های موجود این قانون به سازمان محیط زیست كشور اعلام می شود و در نشست آینده اگر اقدامی در این خصوص صورت گرفته برای تصمیم سازی منطقه ای ارایه خواهد شد.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان مركزی در این نشست گفت: از ابتدای امسال تاكنون كلانشهر اراك 70 روز سالم و هفت روز ناسالم داشته است.
حسینعلی ابراهیمی كارنامی افزود: 70 روز سالم امسال به معنای پاك بودن نیست و باید در سایه ارتقای آگاهی زیست محیطی و اقدام مهار آلایندگی به سمتی حركت كنیم كه مردم اراك هوای پاك استنشاق كنند.
وی بیان كرد: بیشتر آلایندگی كلانشهر اراك مربوط به گرد و غبار و ریزگردها بوده و كاهش آلودگی در این شهر یك عزم جدی و تصمیم های كارشناسی هدفمند را در سطوح مختلف طلب می كند.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان مركزی ادامه داد: محیط زیست موافق توسعه است اما با توسعه ای كه آستانه تحمل مردم را از بین ببرد و تهدید برای سلامت زیستی و اكولوژیك محسوب شود،برخورد می كند.
ابراهیمی كارنامی عنوان كرد: روی سلامت مردم بسیار حساس هستیم و با كسی مسامحه نمی كنیم.
وی بیان كرد: برق چهار ایستگاه سنجش كیفیت هوای این شهر قطع است كه این مساله برای كلانشهری كه در لیست مناطق آلاینده كشور قرار گرفته ، قابل قبول نیست.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان مركزی افزود: محیط زیست خود را در رویارویی با تولید و صنعت نمی داند بلكه مناسبات تولید باید با مطالعات زیست محیطی رقم بخورد و با توجه به تكلیف قانونی محیط زیست در حراست از ارزش های زیستی هر كانون آلایندگی در دایره برخورد محیط زیست قرار می گیرد.
مدیر عامل و عضو هیات مدیره شركت آلومینیوم ایران(ایرالكو) در این نشست گفت: مقرر شده دیگ های جدید ضلع شمالی خط سه این شركت تا 31 شهریور ماه امسال وارد مدار شود و اقدام های لازم برای اخروج دیگ های قدیمی و ز رده خارج كه از 25 دی ماه سال گذشته آغاز شده در حال اجرا است.
حمید رضا بادكوبه ای افزود: 75 دیگ ضلع جنوبی این شركت با هزینه ای بالغ بر 750 میلیارد ریال اجرا شده و پس از اتمام خطوط ضلع شمالی خط سه، اقدام های زیربنایی برای از رده خارج كردن خطوط چهار در دستور كار قرار می گیرد.
وی بیان كرد: پیمانكار پروژه واحد آند سازی این شركت نیز مشخص شده و تاخیر ساخت این كارخانه به دلیل تغییر ظرفیت از 60 هزار تن به 100 هزار تن و تغییر نقشه ها بوده است.
مدیرعامل و عضو هیات مدیره شركت آلومینیوم ایران ادامه داد: پیشرفت فیزیكی این طرح تا پایان اردیبهشت ماه امسال 43 درصد و پیشرفت مالی پروژه 33 درصد بوده است.
رییس دانشگاه علوم پزشكی اراك در این نشست گفت: اراك یكی از هشت شهر آلوده كشور است و تجهیز تخصصی حوزه محیط زیست برای ارزیابی دقیق و كارشناسی شاخص های آلایندگی و ردیابی آن در حوزه سلامت باید به صورت جدی دنبال شود.
دكتر حسن طاهر احمدی افزود: میزان گرد و غبار موجود در اراك از 19 روز در سال 86 به 264روز در سال 93 رسیده است.
وی بیان كرد: دامنه آسیب آلودگی صنایع بر سلامت مردم نباید فراموش شود و برای وجود 40 هزار خودروی فرسوده در این شهر باید چاره اندیشی اساسی كرد.
رییس دانشگاه علوم پزشكی اراك ادامه داد: بر اساس كار تحقیقاتی انجام شده، یكی از اصلی ترین مشكلات مرگ و میر كودكان زیر پنج سال و ناهنجاری های مادرزادی شهر اراك به دلیل مشكلات تنفسی و مولفه های مرتبط با آلودگی هوای این شهر است كه نیاز به توسعه امور تحقیقی تخصصی دارد.
دكتر طاهر احمدی گفت: بین آلودگی هوای اراك و ناهنجارهای مادرزادی رابطه وجود دارد و هر كسی این قضیه را منكر شود رفع مسوولیت كرده است.
وی اظهار كرد: صنایع آلاینده و منابع متحرك آلودگی به صورت مستقیم و غیرمستیم در این راستا مسوول هستند و اقدامات سختگیرانه در اصلاح جدی و فوری مشكلات در این بخش ها برای شهر اراك اجتناب ناپذیر است.
رییس دانشگاه علوم پزشكی اراك اضافه كرد: بر اساس قانون واحدهای صنعتی باید یكهزارم درآمد خود را محیط زیست و رفع آلودگی ها هزینه كنند كه تاكنون هیچ اقدامی صورت نگرفته است.
دكتر طاهر احمدی بیان كرد: سهم درآمد سالانه یكهزارم شركت نفت در این استان به 400 میلیارد ریال، پتروشیمی 370 میلیارد ریال و ایرالكو 250 میلیارد ریال می رسد.
وی تاكید كرد: این واحدها باید سهم خود را مطابق قانون برای رفع آلودگی و تقویت زیرساخت های بهداشتی و درمانی هزینه كنند كه تاكنون یك ریال نیز پرداخت نشده است.
فرماندار اراك، ضمن تایید نظرات رییس دانشگاه علوم پزشكی اراك گفت: كاهش آلودگی هوای اراك نیازمند نگاه علمی، دقیق و قاطع دارد.
دكتر حسین بختیاری افزود: واحدهای صنعتی آلاینده برای رفع آلودگی های شیمیایی باید مردانه وار وارد كار شوند.
وی گفت: مسوولان باید در زمان تصدی به گونه ای اقدام كنند كه بعد از مسوولیت با افتخار درشهر قدم بگذارند و شرمنده مردم نباشند.
فرماندار شهرستان اراك ادامه داد: زد و بند برای شانه خالی كردن از مسوولیت های اجتماعی و زیست محیطی توسط هیچ مقام و صاحب صنعتی پذیرفته نیست و باید با صداقت و جدیت و اقدام های برنامه ای هدفمند به عنوان یك شهروند مسوول در این عرصه گام برداشت.
دكتر بختیاری اظهار كرد: بحث آلودگی های شیمیایی صنایع آلاینده باید كاهش یابد و این امر شدنی است و كلید حل آن از پذیرش مشكل آغاز می شود.
وی عنوان كرد: یكی دیگر از مسایل آلوده كننده شهر اراك بحث گرد و غبار كویر میقان و ریزگردهای فرامنطقه ای است كه این مهم دغدغه دولت است و نیاز به مساعدت دستگاه های اجرایی در مدیریت مصرف آب ، الگوی كشت و رفتارهای مسوولانه زیستی دارد.
فرماندار اراك اضافه كرد: عوارض آلودگی سه واحد صنعتی شازند، (پالایشگاه، پتروشیمی و نیروگاه) سالانه بیش از دو هزار میلیارد ریال است و 70 درصد این عوارض به شازند، 20 درصد به اراك و 10 درصد به خنداب پرداخت می شود.
دكتر بختیاری عنوان كرد: بادهایی كه از غرب به شرق می وزد آلودگی این واحدها را وارد اراك می كند و سهم اراك از آلودگی این واحدها 86 درصد، شازند 12 درصد و خنداب دو درصد است.
وی گفت: انتظار است برابر آلودگی واقعی این عوارض تقسیم شود زیرا این تقسیم بندی بر اساس فشار نماینده قبلی شهرستان شازند تحمیلی نباشد.
نایب رییس و عضو هیات مدیره شبكه تشكل های زیست محیطی استان مركزی در این نشست گفت: بیشتر صنایع این استان و شهر اراك به تعهدات خود عمل كرده اند كه این مهم جای تقدیر دارد.
حمید اخوان افزود: تنها چند واحد صنعتی بزرگ هستند كه به تعهدات خود عمل نكرده و همچنان بر این شهر برچسب آلودگی هوا زده اند كه انتظار است برابر قانون مشمول هیچ تخفیف و پذیرش اجتماعی نباشند.
وی بیان كرد: از استاندار مركزی انتظار داریم به صنایع آلاینده به هیچ عنوان مهلت وقت گذرانی ندهد و جلوی تولید آند در حوزه محدوده مسكونی اراك را بگیرد.
در این نشست در خصوص مسایل مربوط به كاهش آلودگی هوای كلانشهر اراك بحث و تبادل نظر و مقرر شد كارگروهی برای نظارت بر روند ساخت كارخانه آند تشكیل شود.
كلانشهر اراك به عنوان یكی از هشت شهر آلوده كشور است.ك/2
3005/6013/
استاندار مركزی: مدیریت آلودگی هوای اراك نباید در حاشیه قرار بگیرد
۱۷ خرداد ۱۳۹۴، ۱۳:۰۶
کد خبر:
81636892
اراك-ایرنا- استاندار استان مركزی گفت: مدیریت آلودگی هوای كلانشهر اراك اولویت سیاست های اجرایی است و نباید در حاشیه هیچ مساله ای قرار بگیرد.