این پایگاه خبری به نقل از روزنامه آمریكایی نیویورك تایمز با اشاره به جایگاه شاهزاده محمد بن سلمان و انتصاب سریع وی به سمت جانشینی ولیعهد عربستان افزود: برخی دیپلمات های غربی كه دوست ندارند نامشان برده شود تا موجب ناراحتی محمد بن سلمان نشوند، از نفوذ بیش از حد و روزافزون این شاهزاده وحشت دارند و معتقدند كه او شخصی عجول است كه ناگهانی به تصمیمات مطالعه نشده و بیخردانه دست می زند.
این خبر به نقل از یكی از نزدیكان شاهزاده متعب فرمانده گارد ملی عربستان نوشت كه دیپلمات های غربی احتمال می دهند كه محمد بن سلمان بزودی متعب بن عبدالله را در چارچوب همین اقدامات عجولانه، از سمت خود بركنار كند.
دستور كاری ملك سلمان شاه عربستان پس از روی كارآمدنش بیشتر به كودتا در سلسله شاهی این كشور شبیه بود تا تغییر. وی بلافاصله پس از روی كارآمدنش، صفحهای را در پایگاه اجتماعی توییتر با عنوان 'خادم الحرمین الشریفین' راهاندازی كرد و اولین پیام خود را در آن قرار داد. وی از خداوند خواست كه او را برای خدمت به ملت و تحقق آرزوهای آنها یاری كند. وی همچنین در اقدامی بیسابقه قبل از اینكه جنازه شاه سابق به خاك سپرده شود، مجموعه دستورات شاهی را صادر و فرزندش محمد را به عنوان وزیر دفاع و رییس دفتر شاهی و برادرزادهاش محمد بن نایف را به عنوان ولیعهد و وزیر كشور تعیین و خالد التویجری را نیز از ریاست دیوان شاهی و گارد پادشاهی بركنار كرد.
شاهزاده متعب بن عبدالله از سال 2013 رییس گارد ملی عربستان شده است، وی با روی كار آمدن 'جریان سدیری' به قدرت با چالشهای متعددی مواجه شده است، دستورهای جدید ملك سلمان نیز پیامهایی خطرناك و روشنی برای جریان رقیب و سایر شاخههای خاندان سعودی است مبنی بر اینكه شاه جدید از تمامی قدرت خود كه اساسنامه خاندان شاهی به وی داده، استفاده خواهد كرد و اختیارات مطلق در عزل و نصب هایش خواهد داشت.
پایگاه خبری صعده پرس افزود: آمریكایی ها معتقدند كه محمد بن نایف بیشترین شانس را برای رسیدن به مقام شاهی در عربستان دارد، چون او ارتباطات مستحكمی با تصمیم سازان در واشنگتن دارد و از زمان حضور پدرش در مناصب سیاسی عربستان، توافق نامههای امنیتی با آمریكا امضا كرده كه از جمله آنها چهار توافق نامه راهبردی بود كه در سال 2007 امضا شد و به آمریكا اجازه نفوذ بی سابقه در عربستان سعودی را داد. این روند باعث شد عربستان به صورت تقریباً كامل تحت تسلط آمریكا قرار بگیرد و نظام نظارتی و پیگیری این كشور ، آزادی های فردی اتباع عربستان را نقض كند.
متعب بن عبدالله وزیر گارد ملی عربستان كه حتی قبل از مرگ پدرش برای نشستن بر تخت شاهی با برداشتن گام های برنامه ریزی شده، آماده می شد، اكنون روزگار سختی را سپری می كند.
متعب نه تنها از تخت شاهی بسیار دور شده، بلكه یكی پس از دیگری مناصبی كه او را به این تخت می رساند، از متعب گرفته می شود تا راه برای پسرعمویش محمد بن سلمان هموارتر شود. محمد بن سلمانی كه امروز قدرت را در آل سعود قبضه كرده است.
همه برنامه های متعب كه با هماهنگی پدرش و خالد التویجری رییس پیشین دیوان شاهی سعودی ها طراحی شده بود، نقش بر آب شده و فرزند شاه سابق از دولت كودتاگر كنونی با دریافت ضربه هایی سخت و دردناك، در حال حذف شدن است.
گارد ملی عربستان كه به «ارتش سفید» معروف و اكنون در دست شاهزاده متعب قرار دارد، از زمان تاسیس تا به امروز یكی از ستونهای امنیتی عربستان بوده و مسوولیت حفظ امنیت خاندان شاهی، امنیت اماكن مقدس و تأمین امنیت زیرساختهای نفتی و گازی این كشور را برعهده دارد. از این رو میتوان گفت كه از ارتش این كشور نیز آمادهتر و قویتر است.
شاهزاده متعب كه اكنون به یكی از مخالفان شاه آل سعود تبدیل شده ، از شركت در مراسم بیعت با محمد بن نایف به عنوان ولیعهد و محمد بن سلمان به عنوان جانشین ولیعهد كه با حضور صدها شاهزاده خانواده آل سعود در كاخ سلطنتی در ریاض برگزار شده بود، خودداری كرد تا با این اقدام نارضایتی خود را از تغییرات اعمال شده توسط عمویش اعلام كند.
او امید داشت بر اساس تلاشهای پدرش و خالد التویجری كه پیش از این رییس دیوان شاهی سعودی بود، به جای محمد بن نایف و محمد بن سلمان باشد، اما اكنون تمام تلاشهای پدرش را برباد رفته میبیند و با انتخاب شدن محمد بن سلمان به عنوان جانشین ولیعهد، عملا دیگر شانسی برای رسیدن به صندلی شاهی ندارد.
صعده پرس اضافه كرد: منصب جدیدی كه عبدالله بن عبدالعزیز قبل از مرگش پایه گذاری كرد یعنی جانشینی ولیعهد، تا راه را برای شاهزاده متعب برای رسیدن به تخت شاهی هموار كند، اكنون همین منصب بلای زندگی سیاسی او شده و نتیجه عكس داده است.
كارشناسان آمریكایی نظر می دهند كه ملك سلمان در ادامه تغییرات كودتا مابانه خود به این تغییرات بسنده نخواهد كرد و با انحلال فرماندهی گارد ملی و ادغام آن در وزارت دفاع در روزهای آینده، شرایط را به گونه ای دیگر تغییر خواهد داد كه نشان از بروز كودتای سوم دارد.
برخی رسانه های عربی اعلام كرده اند كه ملك سلمان 80 ساله به بیماری های متعددی از جمله آلزایمر ( فراموشی) مبتلا است و حتی نام برخی فرزندان خود را نیز به یاد نمی آورد و محمد بن سلمان فرزند وی كه به سمت جانشینی ولیعهد منصوب شده، عملا همه امور را در دست دارد و او بود كه جنگ علیه یمن را كلید زد.
با شعله ور شدن آتش تجاوز علیه یمن، اختلاف ها و تضادهای بین متعب و محمد بن سلمان بیشتر آشكار و ترس و نگرانی در میان خاندان آل سعود گسترش یافته است .
منابع آگاه عرب حاشیه جنوبی خلیج فارس فاش كردند كه متعب بن عبدالله با اعلام جنگ علیه یمن موافق نبوده و آن را یك ماجراجویی توصیف كرده و گفته است، محمد بن سلمان خام و جوان و مدعی قدرت در همه امور به تنهایی و بدون محاسبات و ارزیابی پیامدهای آن، آل سعود را به لبه پرتگاه سقوط می برد.
استارتفور كه یك مركز مطالعات در آمریكا است نیز در تحلیل های خود بر تصمیم شاه سعودی برای انحلال گارد ملی و فراهم كردن شرایط برای محمد بن سلمان به منظور قبضه قدرت امنیتی تاكید و خاطرنشان كرده كه متعب بن عبدالله بزرگترن مانع و خطر برای پسر ملك سلمان است و او چاره ای ندارد و باید به گونه ای شر این تهدید را كم كند.
به نظر می رسد آل سعودی در شرف اتخاذ تصمیم های ماجراجویانه قرار دارد كه ممكن است به فروپاشی این خاندان در عربستان منجر شود و رویای سعودی ها در ادامه سلسله شاهی و بلكه اصل شاهی هرگز تعبیر نشود.
**خاورم**1653**1651
تهران - ایرنا - پایگاه خبری صعده پرس یمن روز دوشنبه به نقل از یك روزنامه آمریكایی نوشت: محمد بن سلمان جانشین ولیعهد عربستان بهتر است شاهزاده متعب بن عبدالله را از منصب فرماندهی گارد ملی این كشور بركنار كند .