به گزارش روابط عمومي دانشگاه زنجان، اين عضو هيات علمي دانشگاه زنجان با اعلام اين خبر گفت: اين نانوميسل از مواد اوليه تجاري و به كمك روشي ساده و كم هزينه توليد شده و نتايج اين تحقيقات در مقياس آزمايشگاهي رضايت بخش بوده است.
دكتر سيد جمال طباطبايي افزود: سيس پلاتين يكي از متداولترين داروهاي مورد استفاده در درمان سرطان است، اين دارو براي درمان سرطان پيشرفته بيضه، سرطان پيشرفته تخمدان، مثانه، سر و گردن و ريه كاربرد دارد.
وي يادآورشد: با توجه به محدوديتهاي پيش رو در كاربرد كلينيكي سيس پلاتين، در اين تحقيقات، يك سيستم دارورساني نانوميسلي طراحي و ساخته شد.
طباطبايي در خصوص مشكلات استفاده از سيس پلاتين، گفت: معضلات كاربرد سيس پلاتين و مشتقات ديگر اين خانواده (مانند اگزالي و كربو پلاتين)، شامل حلاليت بسيار پايين در محيطهاي بيولوژيكي، عوارض جانبي گسترده و عملكرد به طور كامل غير گزينشي در مواجهه با سلولهاي نرمال و سرطاني است و هدف ما در اين طرح، رفع اين محدوديتها با استفاده از سيستم نانو دارورساني هوشمند بوده است.
عضو هيات علمي دانشگاه زنجان گفت: در اين پژوهش از يك روش سنتزي به نسبت آسان براي ساخت نانوميسل پليمري، با استفاده از مواد اوليهاي كه همگي به صورت تجاري موجودند، استفاده شده است.
به گفته طباطبايي، نانوميسل طراحي شده به محرك گلوتاتيون، از عوامل احياكننده موجود در سيتوپلاسم سلولهاي سرطاني، حساس است لذا به دليل وجود اختلاف غلظت بزرگ براي عوامل احياكننده موجود در سيتوپلاسم سلولهاي سرطاني نسبت به پلاسماي خون، اين نانو حامل دارو را به طور كامل به صورت گزينشي در سلولهاي سرطاني آزاد خواهد كرد.
وي افزود: با طراحي اين نانوداروي جديد ميتوان از اثرات سو دارو بر بافتهاي نرمال بدن به ميزان زيادي جلوگيري به عمل آورد و از طرفي براي اينكه سامانه نانو داروي تهيه شده بتواند در حداقل زمان ممكن در بافت توموري و متعاقب آن در سلولهاي سرطاني تجمع يابد، از ليگاند هدايت كننده اختصاصي سلولهاي سرطاني، يعني فوليك اسيد در سطح نانو دارو استفاده شده است.
عضو هيات علمي دانشگاه زنجان گفت: نتايج حاصل براي اين نانوميسلهاي چند عاملي بسيار اميدوار كننده بود و پيش بيني ميشود با انجام تحقيقات بيشتر در شرايط درون تني و تكميل تحقيقات در فازهاي مختلف، بتوان به آينده اين نانوداروي ضد توموري اميدوار بود، لذا با كاربرد اين نسل جديد حاملها در شيمي درماني، بسياري از عوارض جانبي داروهاي ضد توموري برطرف شده و در عين حال اثر بخشي داروهاي مورد استفاده به صورت قابل توجهي افزايش يابد.
اين محقق در توضيح دقيق تر نتايج كسب شده عنوان كرد: پيش داروي طراحي شده از اتصال كووالانسي دارو به بلاك كوپليمر دوگانه دوست، قابليت بسيار بالايي در تشكيل نانوميسلهاي پليمري با ريخت (مورفولوژي) كروي و اندازه ذرات حدود 20 نانومتر در محيط بافر فسفات سالين از خود نشان داد.
وي افزود: مطالعات رهاسازي دارو در شرايط شبيه سازي شده برون تني حاكي از اين بود كه اين نانو دارو تحت شرايط فيزيولوژيكي نرمال به طور كامل پايدار بوده و سرعت رهاسازي دارو در اين شرايط بسيار پايين است و اين در حالي است كه اين نانودارو نسبت به شرايط سلولهاي توموري بسيار حساس بوده و اين عكس العمل هوشمندانه نسبت به سطح غلظت گلوتاتيون منجر به آزاد سازي دارو به صورت گزينشي در سيتوپلاسم سلولهاي سرطاني ميشود.
طباطبايي ادامه داد: همچنين مطالعات فلوسيتومتري و ميكروسكوپ فلورسانت نشان داده كه حاملهاي عاملدار شده با فوليك اسيد از ميزان نفوذ سلولي بسيار بالايي برخوردارند.
دكتر طباطبايي رمضاني عضو هيات علمي دانشگاه زنجان دكتر ناصر صفري و دكتر محمد رضا نبيد، اعضاي هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي، دكتر حسن نيك نژاد، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، و دكتر وحيد اماني، پژوهشگر فرا دكتراي دانشگاه شهيد بهشتي، در انجام اين طرح همكاري داشتهاند.
نتايج اين تحقيقات در مجلهي POLYMER CHEMISTRY (جلد 6 ، شماره 15، سال 2015، صفحات 2844 تا 2853) منتشر شده است.
3001/6085
نانوميسلهاي كارآمد در درمان سرطان توسط اساتيد دانشگاه زنجان طراحي شد
۲۰ خرداد ۱۳۹۴، ۱۰:۲۸
کد خبر:
81640668
زنجان - ايرنا - پژوهشگر دانشگاه زنجان با همكاري محققان دانشگاه شهيد بهشتي، نانوميسلهايي را براي حمل داروي ضدسرطان به بافت تومور طراحي كرد.