به گزارش ایرنا، حیدر ابراهیمی فر روز شنبه در نشست خبری به مناسبت روز جهانی بیابانزدایی و اطفای حریق مراتع و جنگل ها در اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز، افزود: از این تعداد پایگاه، 10 پایگاه اصلی و 22 پایگاه فرعی راه اندازی و تجهیز می شوند و نیروهای آموزش دیده كه قابلیت اطفای حریق در جنگل ها را دارند در این پایگاه ها سازماندهی می شوند.
وی با اشاره به اینكه هم اكنون پنج پایگاه در غرب و شمال كشور فعال هستند، اظهار داشت: حفاظت از جنگل ها جزو وظایف اصلی ما است و یكی از مشكلات اصلی درحوزه جنگل ها و مراتع پدیده آتش سوزی است كه هم عامل طبیعی وهم انسانی دارد.
ابراهیمی فر اظهار داشت: زمانی می توانیم در اطفا حریق و حفاظت از جنگل ها و مراتع موفق باشیم كه این پدیده به بحران تبدیل نشود، زیرا ممكن است با بحرانی شدن آن موفق به مهار آن نشویم و مدیریت ریسك در فعالیت های ما بسیار حائز اهمیت است.
وی متوسط هر آتش سوزی در عرصه ها را بالغ بر 10 هكتار دانست و گفت: یكی از مشكلات اساسی در چندسال اخیر تغییر اقلیم است كه منجر به گرم شدن زمین و ایجاد پدیده ریزگردها شده است و آتش سوزی مراتع و جنگل ها نیز همبستگی مستقیم با تغییر اقلیم دارد.
ابراهیمی فر، بی احتیاطی رهگذران، شكارچیان، دامداران و گردشگران را از مهمترین عوامل این آتش سوزی ها دانست كه با ایجاد یك آتش كوچك یك فاجعه را ایجاد می كنند و ممكن است كنترل آن روزها و یا هفته ها زمان ببرد.
وی آتش سوزی های ایجاد شده در این مناطق را به صورت سطحی، تاجی و زیرزمینی عنوان كرد و افزود: اغلب آتش سوزی ها در طبیعت (70 تا 80 درصد) به صورت سطحی بوده كه منجر به كف سوزی جنگل ها و علوفه مرتعی می شود و تا سال بعد از آن نیز احیاء می شوند.
معاون فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری كشور، عمده جنگل هایی را كه آتش سوزی در آن ها ایجاد می شود و به سختی نیز مهار می شوند را جنگل های سوزنی برگ دانست و بیان كرد: یكی از راه های كنترل این آتش سوزی ها استفاده از گونه های بومی و پهن برگ هاست.
وی آگاهی رسانی به مردم توسط رسانه ها در بحث پیشگیری از حریق را از دیگر عوامل كنترل این آتش سوزی ها برشمرد و گفت: تك تك آحاد جامعه باید موارد لازم كنترلی را رعایت كنند و این امر بایستی از داخل خانواده ها آغاز شود.
وی آتش سوزی را پدیده ای شناخته شده دانست كه برای مقابله با آن در جنگل ها و مراتع بحث پیشگیری، پیش آگاهی، كشف حریق و استفاده از گونه های مقاوم بومی صورت گیرد.
ابراهیمی فر مردم و عشایر را بهترین دیده بانان برای كنترل حریق و آگاهی رسانی به عوامل حفاظتی معرفی كرد و افزود: در سراسر كشور 300 تیم مردمی برای مهار آتش سوزی ها تشكیل شده و همچنین از ظرفیت دهیاری ها و شهرداری ها نیز در این میان استفاده می شود.
**استفاده از پهبادها و هواپیماهای تك و دوسرنشین برای مهار آتش
معاون فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری كشور در ادامه به كنترل و اطفا حریق در مناطق صعب العبور اشاره كرد و بیان داشت: 99 درصد اطفا حریق توسط نیروی انسانی انجام می شود ولی در مناطق صعب العبور برای كشف و مدیریت اطفا حریق از پهباد، هواپیماهای تك سرنشین و دوسرنشین و بالگرد استفاده می شود.
وی همچنین به نیروی انسانی فعال در عرصه های حفاظتی اشاره كرد و افزود: هم اكنون دو هزار نیروی رسمی، پیمانی و قراردادی و هزار نفر نیروی روزمزد در سازمان جنگل ها برای حفاظت از 135 میلیون هكتار عرصه های ملی فعالیت می كنند.
ابراهیمی فر تعداد نیروها نسبت به عرصه ها را بسیار كم دانست و اظهار داشت: به همین منظور آموزش های لازم كنترلی و حفاظتی به مجریان و بهره برداران شامل دامداران، كشاورزان، عشایر و تعاونی های جنگلی روستایی ارایه می شود.
وی گفت: در 10 درصد از حریق ها، وضعیت به حدی بحرانی می شود كه تمام قوای لشكری و كشوری و شهرداری ها به كمك سازمان جنگل ها و منابع طبیعی می آیند.
**25 نفر نیروی اطفا حریق برای حفاظت از عرصه های ملی در استان البرز فعال هستند
فرمانده یگان حفاظت اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز نیز در این نشست به فعال بودن چهار تیم اطفا حریق در شهرستان های استان البرز اشاره كرد و گفت: در كل 26 نفر نیروی اطفا حریق در این استان فعال هستند.
سرهنگ اردشیر جابری افزود: مناطق حفاظت شده طالقان و البرز جنوبی (جاده كرج- چالوس) از مناطق تمركز برای اطفا حریق هستند.
وی ادامه داد: با توجه به صعب العبور بودن این مناطق بایستی امكانات و تجهیزات و آمادگی نیروها در بالاترین میزان باشد.
جابری در ادامه به مانور اطفا حریقی كه پنج شنبه گذشته در مراتع روستای نوجان واقع در جاده چالوس انجام شد، اشاره كرد و بیان داشت: با انجام این مانور هماهنگی بین دستگاه های مربوطه مورد ارزیابی قرار گرفت و پس از اتمام آن نقاط ضعف و قوت كار در جلسه ای بررسی خواهد شد.
وی یادآور شد: به منظوراستفاده ازظرفیت ها استان های هم جوار در زمان وقوع بحران حریق در مراتع وجنگل ها، یگان حفاظت اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین نیز حضور داشتند.
استان البرز دارای حدود 517 هزار هكتار مساحت است كه از این میزان 370 هزار هكتار را اراضی مرتعی و 15 هزار هكتار را اراضی جنگلی طبیعی و دست كاشت تشكیل می دهد.ك/2
6156/1535
راه اندازی 32 پایگاه اطفا حریق عرصه های ملی/پهبادها درخدمت حفاظت از منابع طبیعی
۲۳ خرداد ۱۳۹۴، ۱۶:۳۴
کد خبر:
81644655
كرج- ایرنا- معاون فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری كشور از راه اندازی 32 پایگاه اطفای حریق در عرصه های ملی ملی سراسر كشور خبرداد.