۲۴ خرداد ۱۳۹۴، ۹:۴۹
کد خبر: 81645269
T T
۰ نفر
استفاده از نانوساختارها،گامي در راستاي افزايش برداشت نفت از مخازن كشور

تهران- ايرنا- پژوهشگران دانشگاه اصفهان با همكاري محققان پژوهشگاه صنعت نفت به بررسي اثرات استفاده از نوعي نانوساختار به منظور افزايش ميزان برداشت نفت از مخازن نفتي كشور پرداختند.

به گزارش گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، تلاش اين پژوهشگران ارايه راهكاري نوين است كه علاوه بر افزايش برداشت، گامي در راستاي كاهش هزينه‌هاي اين فرايند نيز بردارد.

رهاسازي چاه‌ها و ميدان‌هاي نفتي، كه شامل مقادير قابل توجهي از نفت هستند، يك مشكل در حال رشد در حوزه‌ انرژي است. از اين رو لازم است با اعمال روش‌هاي كارآمد، در راستاي ازدياد برداشت نفت از مخازن تلاش شود.

با پيشرفت‌هاي روزافزون فناوري نانو در صنايع بالادستي نفت، به كاربرد نانوذرات با اندازه، شكل و خواص سطحي مطلوب، به عنوان يك افزودني مؤثر و كارآمد در روش‌هاي مختلف ازدياد برداشت نفت توجه ويژه اي شده است.

در اين راستا، محققان دانشگاه اصفهان در تلاش هستند تا با انجام طرحي در قالب پايان نامه‌ دانشجويي مبتني بر نياز صنعت، براي رفع اين مشكل اقدام كنند.

حميده رادنيا مجري اين طرح پژوهشي، در مورد لزوم اين پژوهش‌ گفت: افزايش برداشت نفت از مخازن نفتي موجود، يكي از اولويت‌ها‌ي اصلي صنعت نفت كشور است از همين رو، علاوه بر فعاليت‌هاي ميداني رايج، توسعه‌ مطالعات و انجام فعاليت‌هاي تحقيقاتي، به منظور بهبود يا ايجاد روش‌هاي جديد ازدياد برداشت امري ضروري و اجتناب ناپذير است.

وي افزود: يكي از راه‌هاي افزايش برداشت، توليد مواد جديد با خواص ويژه و منحصر به فرد است كه بتواند كشش سطحي آب و نفت را كاهش دهد و همزمان سبب افزايش ويسكوزيته‌ آب تزريقي به مخازن شود.

رادنيا با بيان اينكه هدف اصلي در اين طرح بررسي عملكرد نوعي نانوساختار، پايدارسازي امولسيون‌ها و كاربرد آن در فرايندهاي ازدياد برداشت نفت است، خاطرنشان كرد: منبع توليد اين نانوماده بسيار ارزان قيمت است.

به گفته اين محقق، با وجودي كه از ذرات جامد به عنوان پايداركننده امولسيون، به طور گسترده در صنايع غذايي، دارويي و آرايشي استفاده مي‌شود، اما به ندرت براي اهداف برداشت نفت مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

رادنيا افزود: پايداركننده‌هاي جامد، ذرات جامد كلوئيدي داراي اندازه ميكروني هستند و به سادگي در حفره‌هاي سنگ‌ها به دام مي‌افتند. بنابراين پخش امولسيون‌هاي پايدار شده با آنها براي فواصل زياد امكان‌پذير نيست و استفاده از نانوذرات جامد مي تواند راه حلي مناسب براي رفع اين مشكل باشد.

اين طرح پژوهشي در قالب پايان نامه دكتراي حميده رادنيا با همكاري دكتر عليرضا سليماني نظر و دكتر عليمراد رشيدي و به سفارش بخش بالادستي صنعت نفت در حال انجام است.

ستاد ويژه توسعه فناوري نانو به پايان‌نامه‌هاي تحصيلات تكميلي كه براي رفع نياز، توسعه يا ارتقاي محصولات صنايع يا شركت‌هاي فناوري نانو، تعريف و انجام مي‌شوند، حمايت‌هاي تشويقي ويژه پرداخت مي‌كند.

علمي(1)**1354**1834
۰ نفر