به گزارش ايرنا از دانشگاه علوم پزشكي ايران، بايد سحري نسبت به دو وعده افطار و شام، وعده اصلي را تشكيل دهد به ويژه در افراد با فعاليت بدني و فكري زياد مانند دانش آموزان، ورزشكاران و كارگران حائز اهميت است.
روزه بي سحري باعث تجزيه ناقص چربي ها، تشكيل اجسام كتوني و در نتيجه بوي بد دهان، سردرد و دردهاي عضلاني، كاهش كارايي روزانه و احساس ناخوشي و بدحالي فرد مي شود. همچنين منجر به افت قند خون (كاهش يادگيري، بي حوصلگي و خستگي) و در نهايت تمايل به خوردن غذاهاي شيرين و چرب و چاقي خواهد شد.
روزه داران بايد در فاصله خوردن افطار تا سحر از غذاهاي متنوع كه شامل 5 گروه اصلي مواد غذايي (نان و غلات، گوشت و تخم مرغ و حبوبات، شير ولبنيات، ميوه ها و سبزي ها) باشد، استفاده نمايند.
توصيه مي شود براي جلوگيري از يبوست و سنگ كليه ، آب و مايعات فراوان (حداقل 8 ليوان)، مواد غذايي پرفيبر ، مغذي و نسبتاً كم كالري با هضم آرام و سيري كنندگي بالا و حاوي ويتامين ها و مواد معدني استفاده نمايند.
مصرف غذاهاي آماده بيرون (فست فودها) مثل انواع ساندويچ ها، پيتزا و الويه آماده را كنار گذاشته و اساساً تا حد امكان از مصرف غذاهاي سرخ شده خودداري شود.
روزه داران از خوردن زولبيا و باميه، باقلوا و حلواي پر شكر و چرب اجتناب كنند و از نوشيدني هاي كافئين دار (چاي، قهوه و كولا) كه ادرار را زياد كرده و ايجاد كم آبي و احساس تشنگي مي كنند خودداري شود.
سوپ حاوي غلات سبوس دار (برنج، جو و جودوسر)، سيب زميني، حبوبات (عدس و لوبيا)، ميوه ها و سبزيجات كه حاوي كربوهيدرات پيچيده مي باشند و مدت زمان بيشتري در دستگاه گوارش باقي مانده و ديرتر ايجاد احساس گرسنگي مي نمايند غذاي مناسبي هنگام سحر مي باشد.
نوشيدن قهوه و چاي پررنگ در وعده سحر به علت تشديد تشنگي در طول روز توصيه نمي شود. از خوردن غذاهاي خشك (كوكوها، كتلت و كباب ها) و پرادويه كه موجب ترش كردن و ورم معده مي شوند و همچنين از مصرف سس مايونز، خامه، سوسيس و كالباس در هنگام سحري خودداري شود.
براي كاهش تشنگي از ليموترش، ماست، سبزي خوردن و ميوه هاي تازه استفاده شود.
بلافاصله بعد از صرف سحري دراز نكشند زيرا اين امر موجب برگشت غذا از معده به مري و ناراحتي گوارشي مي گردد. خوردن خرما و كشمش موجب كنترل اشتها شده و از بيش خواري به هنگام افطار ممانعت مي كند.
افطار بهتر است با آب ولرم و خرما (غني از فيبر، پتاسيم و منيزيم) باز شود. خوردن شير گرم و مقداري نان به همراه پنير و سبزي، سوپ يا آش رقيق (بدون روغن) بهترين غذا براي افطار است. كشمش، عسل (داراي قند طبيعي)، فرني، شير برنج و حليم در آغاز افطار مناسب هستند.
هيچ گاه افطار را با آب و غذاهاي سرد آغاز نكنيد. مصرف مايعات فراوان در فاصله افطار تا سحر توصيه مي شود ولي نبايد همراه افطار و سحر مايعات فراوان نوشيد تا از ورم معده جلوگيري شود.
در ماه رمضان امسال كه مصادف با فصل تابستان است و طول شب كوتاه ، بهتر است روزه داران كمي پس از صرف يك افطار سبك اقدام به صرف شام كنند و تا پيش از خوابيدن 2 ليوان چاي كم رنگ، يك ليوان شير و حداقل 2 عدد ميوه (خصوصاً سيب با پوست) نيز ميل كنند. برنج، خورشت كم چرب، سالاد و ماست تركيب مناسبي براي شام روزه داران محسوب مي شود.
به نوجوانان و دانش آموزان روزه دار توصيه مي شود وعده شام حداقل با فاصله 2 ساعت حداكثر 3 ساعت پس از افطار صرف شود زيرا حجم معده در اين سنين كمتر از بزرگسالان است.
مصرف يك ليوان شير در هنگام افطار و سحر، و مصرف يك پياله ماست در موقع شام و سحر به كودكان و نوجوانان روزه دار توصيه مي شود. هرچند بخش عمده انرژي دانش آموزان بايد از نان و غلات تامين شود اما مصرف انواع منابع پروتئيني (گوشت قرمز، سفيد، ماهي و لبنيات) ضروري است و در صورت عدم رعايت رژيم صحيح دچار كوتاه قدي، لاغري، كم خوني و سردردهاي مزمن مي شوند.
به بيماران توصيه مي شود با نظر پزشك معالج خود تصميم به روزه داري بگيرند و بدون مشورت اقدام نكنند.
عزيزان روزه داري كه قصد اهداي خون در اين ماه عزيز را دارند براي جلوگيري از وضعيت بي حالي پس از اهداي خون ، بايد روز قبل و بعد از اهداي خون در فاصله افطار تا سحر، مايعات زياد به خصوص نوشيدني هاي شيرين مانند شربت مصرف كنند تا حجم خون آن ها متعادل شود.
خوردن آهسته غذا و جويدن كامل آن و نيز دست كشيدن از غذا پيش از سير شدن كامل از اصول مهم غذا خوردن در ماه مبارك رمضان به حساب مي آيند.
علمي(1) ** 1201 **1599
تهران - ايرنا - روزه داران اصول تغذيه صحيح را در اين هنگام رعايت كنند و هيچ گاه وعده سحري را حذف نكنند . روزه داران بايد همانند ساير اوقات سال سه وعده غذايي شامل افطار، شام و سحري داشته باشند و نياز به حذف هيچ يك از وعده ها نيست.