۲۷ خرداد ۱۳۹۴، ۱۶:۰۳
کد خبر: 81650504
T T
۰ نفر

اشياي عتيقه قيمتي به ارزش يك عمر

۲۷ خرداد ۱۳۹۴، ۱۶:۰۳
کد خبر: 81650504
اشياي عتيقه قيمتي به ارزش يك عمر

اصفهان- ايرنا- روزنامه اصفهان زيبا در شماره روز چهارشنبه 27 خرداد 93 در صفحه بورس و بازار گزارشي از روند آرام و پيوسته بازار اشياي عتيقه قيمتي داشت.

اين روزنامه با تيتر 'اشياي عتيقه قيمتي به ارزش يك عمر' نوشت: براي هر كسي ممكن است پيش آيد كه با كالايي رو برو شده باشد كه گفته شود عتيقه است. عده زيادي هم هستند كه علاقه زيادي به جمع آوري عتيقه جات دارند.

علاقه به جمع آوري كالا و اشياي عتيقه مي تواند از چندين منظر مورد توجه قرار گيرد. عده اي دوست دارند كه در خانه خود از اشياي عتيقه براي تظاهر و خودنمايي استفاده كنند، عده اي نيز اين كار را تنها از روي علاقه و حس جمع آوري كلكسيون انجام مي دهند. عده اي نيز با توجه به نقدينگي كه در دست دارند دوست دارند پول خود را به جنس با ارزشي تبديل كنند كه هر سال به قيمت آن افزوده شود.

عده ديگري نيز به جمع آوري عتيقه جات مي پردازند تا از خريد و فروش آنها كسب درآمد كنند. اصفهان نيز از دوران هاي قديم همواره مورد توجه علاقه مندان داخلي و خارجي براي خريد و جمع آوري عتيقه بوده است به صورتي كه در ميدان امام (ره) بخش قابل توجهي از بازار قيصريه و همچنين مغازه هاي اطراف ميدان به اين كار اختصاص داده شده است و با گردشي در اين مغازه ها مي توان با كالاهاي قديمي و دست ساز مواجه شد.

اما با تمام اين اوصاف دنياي مجازي هم از اين مقوله دور نبوده است و با جستجوي مختصر در اينترنت مي توانيد با انواع كالاها و اشياي عتيقه رو به رو شويد كه اكثر آنها درون خانواده ها از نسلي به نسل ديگر منتقل شده است.

براي همين وقتي شيء قديمي و با ارزشي به كسي ارث رسيده و او علاقه اي به آن نداشته باشد، با گذاشتن آگهي فروش هم كسب درآمد مي كند و هم اينكه اين شيء را به كساني كه دوستدار عتيقه هستند، مي بخشد.



**قانون در مورد اين اشيا چه مي گويد؟



در بحث عتيقه كالاهاي مجاز و غيرمجاز داريم. كالاهاي مجاز مربوط به اشياي فرهنگي و هنري چند صد ساله اخير(تقريبا از صفويه به بعد) است، اما اشياي قبل از صفوي اشياي باستاني كشور محسوب مي شوند و جزو اشياي غيرمجاز طبقه بندي مي شوند و طبق قوانين موجود آثار ملي قلمداد مي شوند و مربوط به شخص نخواهند بود.

آن بخش از اشيايي كه جزو مجموعه داري است اشياي مجاز هستند كه معمولا براي قرن معاصر و يكي، دو قرن قبل هستند.

مجموعه دار، اشياي امروزي را هم جمع مي كند چون به محض اينكه زمان از آن بگذرد، هر كدام از اين اشيا به آثار قديمي و عتيقه مي پيوندند مثل تمبر كه در مقطعي از زمان چاپ مي شود، ولي بعد متوقف ميشود يا مثل اسكناس يا هر نوشته و دست نوشته اي كه متعلق به تاريخ خودشان هستند. طبق قانون، خريد و فروش اشياي عتيقه اي كه باستاني و ملي هستند؛ يعني مربوط به «پيش از صفويان» هستند جرم تلقي مي شود اما از طرفي هيچ راهكار قانوني براي جلوگيري از خروج اين اشيا از كشور وجود ندارد.



**دامنه وسيع قيمت عتيقه جات



همانطور كه قيمت هر كالايي را بازار تعيين مي كند، قيمت اشياي عتيقه را هم ميزان تقاضا تعيين مي كند و معمولا يك بازار رقابتي خود به خود به وجود مي آيد. براي بعضي از اشيا مثل تمبر و اسكناس قيمت ساليانه در نظر گرفته مي شود، گروهي مي نشينند و اين قيمتها را تعيين مي كنند و آن را به صورت كتاب هايي چاپ مي كنند؛ يعني براي اشيايي مثل تمبر، اسكناس، كارت پستال و... كتابهايي مي نويسند كه اين اشيا را قيمت گذاري كند.

ولي معمولا قيمتي كه خريد و فروش مي شود، زير اين قيمتي است كه در كتابها تعيين شده چون اغلب اين اشيا به صورت كلكسيوني هستند و اشياي كلكسيوني خيلي كمتر از آن قيمتي كه در كتابها آورده شده فروخته مي شوند.

در بازار لوازم قديمي و عتيقه اصفهان مي توان با انواع و اقسام اشيا با قيمت هاي بسيار متفاوت رو برو بود.

براي مثال يكي از اين مغازه ها مجسمه هاي كوچكي با قيمت پنجاه هزار تومان براي فروش گذاشته است كه مي گويد مربوط به بيش از 40 سال قبل است. از ديگر اشيايي كه به تعداد زياد در اين مغازه ها وجود دارد مي توان از سماور و اتوي زغالي، دوربين هاي چشمي، ظروف چيني ، مسي و برنجي، ساعت، راديو و تابلو ها نام برد. از اشياي گران هم مي توان از سماور هاي بزرگ نام برد كه گاهي به اندازه قد يك انسان ارتفاع دارد و قيمت11ميليون توماني هم براي آن گذاشته شده است. البته اين نهايت قيمت نيست، بلكه سماور زغالي ديگري كه روكش طلا دارد حدود 50 ميليون تومان قيمت گذاري شده است.

در دسته ديگر هم سكه و اسكناس جاي دارد. سكه ها اكثرا مربوط به دوران هاي گذشته است، اما در بخش اسكناس، دسته هاي اسكناس نو بيشتر خريد و فروش مي شود.



**خريدي كه نياز به تخصص دارد



با توجه به اينكه در ايران رشته تخصصي اشياي عتيقه نداريم، مي توان گفت تحصيلات دانشگاهي و آكادميك در اين زمينه به ميزان كافي وجود ندارد و رشته هاي باستان شناسي و موزه داري هم گرچه مرتبط هستند، اما تخصصي نيستند.بايد اين نكته را هم در نظر گرفت كه اشياي عتيقه بسيار متنوع اند به طوري كه در مجموعه داري 400 نوع اشيا وجود دارد و هيچ كس نميتواند در همه زمينه ها خبره شود، بنابراين بعضي ها فقط در زمينه خاصي مثل خط، كتب خطي يا اسناد تاريخي يا عكس هاي تاريخي، شيشه و بلور به صورت موردي تخصص و تجربه كسب كرده اند. در نتيجه اگر مي خواهيد در اين زمينه خريد كنيد حتما از نظر افراد خبره استفاده كنيد.

7141/ 6508