طبق گزارشات جهاني، هواي آلوده و گرد وغبار سالانه سه ميليون و 700 هزار نفر را به كام مرگ مي كشد و در ايران نيز به گفته مسوولان مربوطه، در هر ساعت، دو نفر در تهران به علت آلودگي هوا جان خود را از دست مي دهند.
به گزارش پايگاه اينترنتي «ولت»، هوا بويژه در آسيا چنان آلوده است كه ميليون ها نفر در اين منطقه قرباني آن شده و جان خود را از دست مي دهند؛ بطور مثال در هند هوا گاهي چنان غبارآلود است كه به سختي مي توان دست مقابل چشم را ديد و در ايران نيز آلودگي هوا در شهري مانند اهواز گاهي به بيش از 60 برابر حد مجاز مي رسد.
از سوي ديگر بايد به اين نكته توجه داشت كه آلودگي هوا در جوامع با جمعيت پير، بيشتر قرباني مي گيرد و جمعيت ايران نيز به سمت پير شدن پيش مي رود.
** خطر در هوا كمين كرده است
هر سال سه ميليون و 700 هزار نفر در سراسر جهان به علت آلودگي هوا و غلظت بالاي گرد وغبار در هوا جان خود را از دست مي دهند و از سوي ديگر گرد و غبار و ريزگردها خطر حمله هاي قلبي، سرطان و سكته را افزايش مي دهد؛ تحقيقات، رابطه آلودگي هوا با سرطان هاي ريه، خون و پوست را اثبات كرده اند.
البته در بين كشورهاي آسيايي، چين و هند بدترين شرايط را دارند؛ هر دو كشور لازم است كه آلاينده هاي خود را كاهش دهند زيرا يك مطالعه جديد نشان مي دهد كه ميزان مرگ وميرها به دليل آلودگي هوا در اين كشورها رو به افزايش است.
طبق مطالعات انجام شده، اگر ميزان گرد و غبار و ريزگردها در هند در همين وضعيت باقي بماند، ميزان مرگ و مير در اين كشور تا 21 درصد و در چين تا 23 درصد افزايش خواهد يافت.
اين پيش بيني ترسناك طي هفته اخير در مجله تخصصي علوم محيط زيست و تكنولوژي منتشر و به اين نكته نيز اشاره شده كه جمعيت هر دو كشور پير است.
به گفته متخصصان مربوطه، جمعيت در حال پير شدن است و بيماري هايي كه براثر آلودگي هوا بروز پيدا مي كنند، شديدتر ظاهر مي شوند.
حتي براي اينكه بتوان ميزان آلودگي هوا را در همين وضعيت نگاه داشت به تلاش هاي جدي نياز است؛ طبق تحقيقات، آلودگي هوا بايد 20 تا 30 درصد كاهش يابد؛ البته بايد در سطح جهاني به اين نكته نيز توجه داشت كه كشورهاي اروپايي نظير آلمان از گزند آلودگي هوا در امان نمانده اند.
دو كشور هند و چين براي اينكه ميزان موارد مرگ و مير خود را به نصف كاهش دهند بايد در مقايسه با سال 2010 ميلادي، ميزان آلايندگي هواي خود را تقريبا تا 70 درصد كاهش دهند.
اين تحقيقات بر اساس اندازه گيري هاي ماهواره اي از روي زمين طبق پنج بيماري شايع و كشنده كه بيماري هاي تنفسي ناشي از آلودگي هوا يكي از آنها به شمار مي رود، استخراج شده است.
هر چند سازمان جهاني بهداشت يك برنامه جهاني براي هواي پاك دارد اما دولت ها نيز بايد حداكثر تلاش خود را در اين زمينه انجام دهند.
گرچه چين و هند، استانداردهاي ذرات آلاينده هواي خود را سختگيرانه تر كرده اند اما طبق گزارشات سازماني جهاني بهداشت، اين دو كشور از استانداردها خيلي فاصله دارند.
هر دو كشور هزينه هاي زيست محيطي زيادي براي توسعه اقتصادي نفس گير خود مي پردازند؛ 13 شهر از 20 شهر آلاينده جهان در هند قرار دارد.
هاوارد فرامكين كارشناس بهداشت محيط از دانشگاه واشنگتن هشدار مي دهد كه تاثيرات آلودگي هوا از طريق ريزگردها بسيار بزرگتر از آنچه است كه مردم تصور مي كنند.
به گفته فرامكين، البته به رغم تمام اين مطالعات هنوز يك شانس بزرگ وجود دارد: امكان اينكه با هواي پاك از مرگ هاي زودرس جلوگيري كرد، خيلي زياد است، به ويژه در چين و هند كه ميزان آلاينده هاي هوا زياد است و بسياري از مردم در فضاي تنگ با استرس زندگي مي كنند.
طبق مطالعات جهاني اگر به اصول ارايه شده سازمان جهاني بهداشت در زمينه هواي پاك عمل شود، سالانه مي توان از دو ميليون و 100 مرگ زودرس ناشي از بيماري هاي تنفسي و آلودگي هوا پيشگيري كرد.
همچنين در كشورهاي غربي اگر ميزان آلاينده هاي گرد وغبار به يك چهارم كاهش يابد، هر سال مي توان از مرگ زودرس نيم ميليون نفر جلوگيري كرد.
اما بدترين موضوع در زمينه هواي آلوده و گرد و غبار اين است كه در گواهي فوت هيچكس نمي نويسند كه علت فوت آلودگي هوا بوده است.
اجتمام(5) ** 9185 ** 1071
تهران - ايرنا - هر سال سه ميليون و 700 هزار نفر در سراسر جهان به خاطر آلودگي هوا و غلظت بالاي گرد و غبار در آن، جان خود را از دست مي دهند.