۷ تیر ۱۳۹۴، ۹:۳۹
کد خبر: 81662183
T T
۰ نفر
كاوش باستان شناسان ايراني و فرانسوي در محوطه پارينه سنگي ميرك سمنان

تهران - ايرنا - سرپرست هيات كاوش در محوطه ميرك سمنان گفت: دومين فصل از طرح 5 ساله بررسي هاي پارينه سنگي شمال كوير مركزي با كاوش در اين محل با هدف بازسازي اقليمي، رسوب شناسي، تدوين نحوه شكل گيري محوطه و ارائه گاهنگاري قطعي آغاز شد.

به گزارش روز يكشنبه گروه فرهنگي ايرنا، حامد وحدتي نسب تصريح كرد: اين كاوش با همكاري متخصصين مركز ملي علوم كشور فرانسه شروع شده است.

دانشيار گروه باستان شناسي دانشگاه تربيت مدرس افزود: قرار است در اين فصل از طرح 5 ساله بررسي هاي پارينه سنگي شمال كوير مركزي، با انجام گمانه زني در محوطه ميرك به زواياي تاريك اين بخش از جغرافياي ايران در ادوار پارينه سنگي نوري تازه تابيده شود.

وحدتي نسب تصريح كرد محوطه هاي ميرك و دلازيان كه به نام تپه هاي ميرك و دلازيان نيز خوانده شده اند، نخستين بار در جريان بررسي هاي باستان شناختي استان سمنان در سال 1364 خورشيدي شناسايي و معرفي شدند.

به گفته وحدتي نسب، صرف نظر از شكل تپه ها مهمترين ويژگي اين دو محوطه وجود پراكنش بسيار گسترده و دست افزارهاي سنگي بر روي سطح محوطه بود كه مورد توجه هيأت بررسي كننده قرار گرفت و با دعوت از مرحوم عنايت ا... اميرلو تصميم به مطالعه دست افزارهاي سنگي گرفته شد.

سرپرست هيأت كاوش در محوطه ميرك افزود: با فوت نابهنگام اميرلو، اهميت ميرك و دلازيان از نقطه نظر باستان شناسي پارينه سنگي مغفول ماند و تنها با گمانه زني در يكي از تپه هاي دلازيان سازه اي منتسب به دوره ماد به دست آمد.

اين باستان شناس اظهار داشت: در سال 1387 براي نخستين بار نمونه برداري تصادفي و روستايي از سطح محوطه دلازيان انجام گرفت و نتايج اين پژوهش مقدماتي در كنگره باستان شناسي خاورميانه كهن در دانشگاه ساپيانزاي رم ارائه شد.

براساس گزارش ميراث فرهنگي ، وي افزود: متعاقبا در سال 1388 با صدور مجوز بررسي كامل اين منطقه جغرافيايي، تيم كاوش به مدت يك ماه به شناسايي، نمونه برداري روشمند و طبقه بندي آثار به دست آمده از ميرك و دلازيان پرداختند.

به گفته وي، نتايج حاصل از اين فعاليت ميداني كه در قالب چندين مقاله، سخنراني و پايان نامه به چاپ رسيده حاكي از آن است كه ميرك به لحاظ نوع و پراكنش دست افزارها و همچنين ابعاد محوطه در زمره يكي از بزرگترين محوطه هاي روباز پارينه سنگي در ايران و چه بسا خاورميانه است.

وحدتي نسب با اشاره به اينكه تخمين هاي ابتدايي حاكي از وجود بالغ بر صدها هزار قطعه سنگ بر روي سطح است تصريح كرد : از منظر گاهنگاري و با توجه به حضور شاخصهاي ادوار مختلف پارينه سنگي، ميرك داراي بيشترين استقرار از دوران پارينه سنگي مياني (حدود 250 هزار تا 40 هزار سال پيش) و همچنين پارينه سنگي جديد (حدود 40 هزار تا 18 هزار سال پيش) بوده است .

به گفته سرپرست هيأت كاوش در محوطه ميرك دلازيان نيز بيشتر منتسب به ادوار پارينه سنگي جديد و فراپارينه سنگي است.

وحدتي نسب خاطر نشان ساخت كه در ادامه طرح بررسي هاي پارينه سنگي شمال كوير مركزي، گروه در سال 1392 موفق به ارايه گزارش محوطه روباز عظيم ديگري بنام صوفي آباد در جنوب سرخه شد كه به لحاظ ابعاد و تنوع با ميرك برابري مي كرد.

به گفته او، به دنبال كاوش هاي گذشته در تابستان 1393 گروه براي آزمودن فرضيه استقرارهاي پارينه سنگي در حاشيه درياچه هاي كهن به جنوب دامغان و محدوده كوير چاه جم عزيمت كرد.

اين باستان شناس، حاصل 3 هفته كار ميداني قبلي در محوطه را كشف محوطه پارينه سنگي چاه جم اعلام كرد كه 9 كيلومتر وسعت دارد و مجموعه متنوعي از سرپيكانهاي مربوط به پارينه سنگي مياني را در بر داشته است.

كاوش اين فصل در محوطه ميرك سمنان كه با مجوز رييس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري از 5تيرماه شروع شده تا 23همين ماه ادامه دارد.

فراهنگ **7537**1601**