۱۰ تیر ۱۳۹۴، ۱۰:۳۷
کد خبر: 81666593
T T
۰ نفر
پدخندق، تابلوی شجاعت دلاورمردان كهگیلویه وبویراحمد

یاسوج -ایرنا- عملیات پد خندق مظلومیت عاشورایی و غربت نینوایی بود با جلوه هایی از یك رزم حماسی عاشقانه و صحنه های غم بار اما غرورآفرین از رشادت، شهادت و اسارت.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حماسه دژ و پدخندق یكی از روزهای سرخ فام دفاع مقدس بویژه برای رزمندگان كهگیلویه وبویراحمدی است كه از آن به عنوان تابلوی ایستادگی و ولایت مداری دلاورمردان شجاع ایران اسلامی یاد می شود.

در عملیات پدخندق 78 دلاور مرد كهگیلویه و بویراحمد شهید و 87 نفر مجروح و اسیر شدند كه البته با احتساب شهدای روزهای قبل ، 124نفر از رزمندگان استان در این منطقه شهید شدند.

در صبحدم چهارم تیر 1367شمسی در منطقه عمومی هورالعظیم از جبهه های جنوب ، دشمن بعثی در جزیره مجنون دست به حمله ای سنگین زد و مقاومت گروهی اندك از غیور مردان دیار سردار آریوبرزن مقابل دشمن حماسه ای از پیروزی خون برشمشیر را به یادگار گذاشت .

یكی از بسیجیان این حماسه دراین باره می گوید: حدود ساعت سه و نیم بامداد بود كه تك دشمن آغاز شد و ما جزو گردان شهدای پشتیبان پدخندق بودیم و هر لحظه بر دامنه آتش بی امان دشمن افزوده می شد.

این جانباز و آزاده سرافراز عملیات پدخندق افزود: در برخی عملیات های دیگر نظیر كربلای پنج و آزادسازی مهران حضور شركت داشتم اما حجم آتش دشمن در تك پدخندق شرایط خاصی داشت.

وی با بیان اینكه حمله دشمن كاملا غافلگیرانه و از پشت سر بود و نیروهای تیپ های مجاور عقب نشینی كرده بودند،افزود: جاده بین خندق با پشت جبهه قطع شد و دلاورمردان پدخندق در زیر باران آتش دشمن و در بن بست دژ با هجوم دشمن مواجه شده بودند.

این مجروح عملیات پدخندق افزود: بسیاری از نیروهای گردان شهدای پشتیبانی پدخندق بر اثر حجم آتش دشمن شهید و مجروح و برخی نیز ناگریز به عقب نشینی شده بودند.

وی بیان كرد: تا نزدیك عصر مبارزه كردیم و زمانی كه دیگر اسیر شدیم عراقی ها تعداد پرشماری اسیر را بر یك قایق سواركردند كه حدود چند دقیقه بعد درحالی كه قایق ظرفیت آن همه اسیر را نداشت واژگون شد و دو نفر از برادرانی كه مجروح بودند در عمق آب شهید شدند و دیگر افراد به زحمت خود را نجات دادند.

یدالله فاطمی گفت : پس از حدود سه ساعت دوباره برقایق دیگری سوار و به پشت جبهه دشمن انتقال و بعد به الاماره عراق اعزام شدیم درحالی كه با شرایط روحی نامناسب، زخم مجروحیت، داغ شهادت همسنگران و كتك كاری شقاوت پیشگان مواجه بودیم شرایطی كه باهیچ زیانی قابل وصف نیست.

فاطمی آن زمان دارای 17سال سن و سابقه حدود 11ماه حضور در جبهه بود و پس از دو ماه از حضور در جبهه درحالی كه خانواده منتظر برگشت این رزمنده بود، اسیر شد.

رزمنده شجاع دیروز میادین جنگ ، آزاده پدخندق و فرماندار امروز دولت تدبیر و امید از دیگر افتخارآفرینان و آزادگان عملیات پد خندق است كه می گوید: حماسه پدخندق خود یك جنگ تمام عیار، و نهایت مظلومیت و ایثارگری دیگری بود كه با هیچ زبانی وقلمی قابل بیان نیست.

محمد مرادی می گوید: به عنوان بی سیم چی گروهان انجام وظیفه می كردم و كمی بعد از گذشت تك دشمن ارتباط ما با دوستان عقبه جبهه قطع شد و همه به دفاع و مبارزه روی آوردیم .

وی اظهارداشت: در مقابل ما دشمن مجهز با تمامی سلاحهای مدرن و آتش گسترده و این طرف رزمندگان دلاوری بود كه باكمبود تجهیزات دفاعی مواجه بودند اما برای شكست دشمن تا آخرین قطره خون سنگ تمام گذاشتند.

این رزمنده عضو گروهان قاسم افزود: رزم محدود نیروهای ما كه در پیشانی نبرد آن منطقه بود در واقع دشمن را با آن همه سلاحهایی كه داشت زمین گیر كرد اگر چه فرماندهان دلاوری را از دست دادیم .

این بسیجی دلاور با بیان اینكه فرمانده گروهان قاسم شهید جانحمد كریمی و جانشین آن یل دلاور عملیات های مختلف ابراهیم نویدی جزو اولین شهدا بودند، تصریح كرد: جدال های تن به تن، پرتاب های سنگ و كلوخ رزمندگان صحنه هایی است كه همواره برایم آزار دهنده و در عین حال فراموش نشدنی است.

وی گفت: در هنگام عصر كه كاملا دژ سقوط كرده بود و بسیاری از رزمندگان شهید و مجروح شده بودندبا همراه دو رزمنده دیگر خود را به آب زدیم كه در مسیر یكی از رزمندگان بر اثر اصابت گلوله مجروح شد.

مرادی بیان كرد :وقتی بازحمت زیاد به چند قایق عراقی ها در گوشه آب رسیدیم شكسته بودند اما دو عدد جلیقه نجات از تن عراقی ها به هلاكت رسیده كندیم و از این طریق خود را به نیزارهای هور رساندیم و پس از طی مسافت طولانی در كمین عراقی ها اسیر شدیم .

مشاور امور ایثارگران استاندار كهگیلویه وبویراحمد و از رزمندگان دژ خندق نیز می گوید: روحیه ایثار و دلاوری رزمندگان از یك طرف آن روح عرفانی و آرمانی آنها كه به درك بالایی از یك معرفت خاص رسیده بودند، برایم فراموش نشدنی است.

محمود داربام می گوید: وقتی از تشكیلات تیپ 48استان به لحاظ یك دلخوری از دوستان جدا شده بودم، شهید اله خاص پرگانی به دنبالم آمد و گفت: سید به ما محلق شو ، وقتی از او نپذیرفتم با اصرار گفت این در خواست را درحالی مطرح می كنم كه فردا جناره ام را تحویل خواهی گرفت.

این آزاد دلاور پدخندق افزود: وقتی روز بعد به دژیانی قرارگاه رسیدم و سراغ فرمانده شجاع شهید پرگانی را گرفتم جنازه اش را كه بروی موتورسیكلتش افتاده بود نشانم دادند.او جزو بچه های اطلاعات عملیات بود و چه دقیق زمان شهادتش را پیش گویی كرده بود.

یك رزمنده كم سن سال پدخندق و خبرنگار روزنامه ابتكارجنوب نیز می گوید: چگونه می شود خاطره تلخ آن حادثه خونین با آن همه ایثار، مظلومیت، غربت و مهجوریت رزمندگان و شهدا را بیان كنم، جنگی سخت و آرمانی اما نابرابر كه تداعی یك عاشورای خونین و غربت بار بود.

حسن وكیلی كه با 15سال سن در آن عملیات شركت داشت می گوید : عملیات پدخندق از رویدادهای منحصربفرد جنگ بود و تابلویی از ایثار و حماسه آفرینی غیور مردان كهگیلویه وبویراحمدی در دفاع مقدس است كه هرگز فراموش نخواهد شد.

فرمانده گردان یارسول از تیپ 48 فتح كهگیلویه وبویراحمد از پدخنق به عنوان كربلای خونین جبهه های جنوب یاد كرد و افزود: اوج ایثار، شجاعت، ولایت مداری رزمندگان این استان در این عملیات تجلی یافت.

سردار سید شكرالله واهبی افزود: رزمندگان تیپ 48فتح در این عملیات تاسرحد جان مبارزه كردند و برگ زرینی به كارنامه سلحشوری دلاورمردان ایران زمین و كهگیلویه وبویراحمد افزودند.

معاون سیاسی امنیتی استاندار كهگیلویه وبویراحمد از عملیات پد خندق به عنوان یك حماسه كم نظیر و نماد ایستادگی و ولایت مداری رزمندگان این استان در هشت سال دفاع مقدس یاد كرد.

فتاح محمدی با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای حماسه غرور آفرین پد خندق و نقش برجسته رزمندگان كهگیلویه وبویراحمد در این حماسه گفت: ثبت و ضبط این حماسه غروآفرین گامی درجهت ارج نهادن به رشادت رزمندگان استان استان در دفاع مقدس است.

این آزاده سرافراز مستند سازی این حماسه برای ترویج ارزشهای دفاع مقدس در بین نسل آینده از راهبردهای مهم انتقال فرهنگ استقامت و شهادت را مورد تاكید قرار داد.

استانداركهگیلویه وبویراحمد نیز می گوید: حماسه پد خندق یك نقطه عطف در دوران دفاع مقدس است و نباید از یاد و خاطره جامعه حذف شود.

سید موسی خادمی اظهار كرد: سریال و مستند 520 دقیقه ای حماسه پدخندق پایان یافته و پس از طی مراحل نهایی از تلویزیون پخش خواهد شد و برای ساخت تله فیلم آن یك میلیارد ریال اعتبار اختصاص یافته است.

مدیركل بیناد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس كهگیلویه وبویراحمد عملیات پدخندق را از افتخارات رزمندگان حماسه آفرین این استان برشمرد.

سرهنگ امرالله درفش افزود: این حماسه به عنوان یكی از وقایع غرورآفرین دفاع مقدس و مردم كهگیلویه وبویراحمد است و برای مستندسازی علاوه برساخت یك فیلم و تله فیلم یك میدان نامگذاری شده باعنوان مقاومت و نامگذاری یك خیابان نیز در حال پیگیری است.

عملیات پد خندق یكی از عملیات های دوران دفاع مقدس بود كه در آن رزمندگان استان كهگیلویه و بویراحمد در چهارم تیرماه سال 1367 در جزیره مجنون به مدت 14 ساعت تا آخرین گلوله خود در مقابل دشمن مقاومت كردند.

عملیات پد خندق با 127 شهید توسط رزمندگان دلیر و شجاع استان كهگیلویه و بویراحمد انجام شد و یكی از پرافتخارترین عملیات هایی بود كه در آن، رزمندگان سلحشور این استان با رشادت، ازخودگذشتگی و دلاوری های خود مانع از الحاق تیپ ششم دشمن به دیگر نیروهای آن شدند.

در طول دفاع مقدس 33 هزار نفر از كهگیلویه و بویراحمد به جبهه های جنگ اعزام شدند كه 13 هزار نفر آنها جانباز، یك هزار و 800 نفر آنان شهید و 310 نفر آنان اسیر شدند.

56 نفر از این تعداد شهید زیر 15 سال سن داشتند كه ازنظر شرعی حتی به سن تكلیف هم نرسیده بودند.

از میان شهدای استان 300 نفر سرباز، 270 نفر پاسدار و یك هزار و 230 شهید نیز بسیجی بودند.

كوچكترین شهید كهگیلویه و بویراحمد 12 ساله و پیرترین آنان 67 ساله بود.

بیش از 99 درصد شهدای كهگیلویه و بویراحمد در خط مقدم جبهه شهید شدند كه 600 نفر آنان دانش آموز و 78 نفر دانشجو بودند.

دو خانواده در این استان سه تن از فرزندانشان و 23 خانواده نیز دو تن از عزیزانشان را در این جنگ تقدیم انقلاب اسلامی و میهن كردند.

روستاهای قاسم آباد جلیل و ده برافتاب در شهرستان بویراحمد بیشترین شهید را از میان روستاهای كهگیلویه و بویراحمد تقدیم انقلاب اسلامی كردند.

روستای قاسم آباد جلیل تنها روستایی در ایران بود كه خود یك گردان رزمی در جبهه های جنگ داشت.

كهگیلویه و بویراحمد در سال 1365 بیش از 411 هزار نفر جمعیت داشت كه اعزام 33 هزار نفر نشان می دهد بیش از هشت درصد مردم به جبهه ها اعزام شدند.

جنگ عراق با ایران طولانی ترین جنگ متعارف در قرن بیستم و دومین جنگ طولانی این قرن پس از جنگ ویتنام بود كه نزدیك به هشت سال به طول انجامید.

جنگ به صورت رسمی در 31 شهریور 1359 با حمله ارتش صدام به ایران آغاز شد و پس از حدود هشت سال در مرداد 1367 با قبول آتش بس از سوی دو طرف پایان یافت.

مظفر عدالت نسب

6162 /1662
۰ نفر