۱۰ تیر ۱۳۹۴، ۱۲:۳۷
کد خبر: 81666880
T T
۰ نفر

قانون فراموش شده حفظ و گسترش باغات شهر تهران

۱۰ تیر ۱۳۹۴، ۱۲:۳۷
کد خبر: 81666880
قانون فراموش شده حفظ و گسترش باغات شهر تهران

تهران - ایرنا - برای حفظ و گسترش باغات شهرتهران كه امروز بیشتر جنبه تبلیغاتی و شعاری به خود گرفته، از سال های دور قانونی تصویب و اجرای آن تاكید شده اما عزم جدی برای اجرای آن دیده نمی شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا حفظ و گسترش باغات شهر تهران از جمله دغدغه ها و جملاتی است كه شهروندان هر روزه مانند آن را می شنوند؛ برخی شهروندان معتقدند كه بی قانونی در شهر حاكم است و باید با تصویب قوانین در این حوزه به وضعیت شهر رسیدگی شود، غافل از اینكه قانون به اندازه كافی دست مسوولان را برای بهتر شدن اوضاع شهر باز گذاشته است.
قانون هشت ماده ای حفظ و گسترش باغات شهر تهران كه سال 59 از سوی شورای انقلاب اسلامی به تصویب رسید، به نوعی تكلیف باغات را به خوبی روشن كرده است.
بر اساس ماده یك این قانون به منظور حفظ و گسترش فضای سبز و جلوگیری از قطع بی رویه درختان، قطع هر نوع درخت و یا نابود كردن آن به هر طریق در معابر، میادین، بزرگراه ها، پارك ها، بوستان ها باغات و نیز محل هایی كه به تشخیص شورای اسلامی شهر، باغ شناخته شوند در محدوده و حریم شهرها بدون اجازه شهرداری و رعایت ضوابط مربوط ممنوع است.
ضوابط و چگونگی اجرای این ماده در چارچوب آیین نامه مربوط با رعایت شرایط متنوع مناطق مختلف كشور توسط وزارت كشور با هماهنگی وزارت مسكن و شهرسازی، سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت جهاد كشاورزی و شهرداری تهران تهیه و به تصویب شورای عالی استان ها می رسد.
در تبصره یك این ماده نیز اصلاح و واكاری باغات در حریم شهرها به شكل جزیی و یا كلی مشمول این ماده نیست و طبق ضوابط مصوب وزارت جهاد كشاورزی انجام می شود.
ماده دو قانون حفظ و گسترش باغات نیز شهرداری ها را در محدوده قانونی و حریم شهرها مكلف كرده است ظرف مدت یك سال، شناسنامه ای شامل تعداد، نوع، محیط و سن تقریبی درختان محل های مشمول این قانون را تنظیم كنند و این شناسنامه هر پنج سال یكبار قابل تجدید و سند اجرای این قانون است.
در تبصره این ماده نیز شهرداری ها مكلف شده اند درختان معابر، میادین، بزرگراه ها و پارك ها را پس از تنظیم مشخصات آنان پلاك كوبی كنند.
محمد حسین بازگیر رییس اداره محیط زیست شهر تهران نبود اطلاعات دقیق و به روز از وضعیت فضای سبز شهر تهران را از جمله مشكلات در وضعیت كنونی فضای سبز این كلانشهر عنوان كرد.
وی گفت: وضعیت سرانه فضای سبز در بخشی از نقاط شهر تهران مناسب است و در برخی نقاط نیز مشكلات خاصی وجود دارد و با محدودیت هایی روبرو هستیم كه باید بطور جدی برای آن چاره اندیشی شود.
وی عنوان كرد: در دست داشتن اطلاعات دقیق از باغات و درختان، نهادهای مختلف از جمله محیط زیست را در عمل به وظایف قانونی یاری می كند.
بازگیر گفت: درختان علاوه بر اینكه به عنوان موجودات زنده قابل دفاع و حمایت هستند؛ برای حفظ خاك و كاهش آلودگی هوا نیز باید مورد توجه قرار گیرند.
ابوالفضل قناعتی عضو هیات رییسه شورای اسلامی شهر تهران نیز در این خصوص گفت: تاكنون بخشی از درختان در خارج از چارچوب مالكیت شخصی شناسنامه دار شده اند ولی درختان و باغات موجود در حریم شخصی افراد شناسایی نشده اند.
قناعتی ثبت نشدن بخشی از درختان و باغات شهر تهران را یك ایراد دانست و گفت: این موضوع موجب شده است تا اعضای شورای شهر پرونده هایی از تخریب باغات را در شورا مطرح و تذكرات خود در این زمینه را ارئه كنند.
محمد حقانی عضو كمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران نیز شناسنامه دار كردن باغات و پلاك كوبی درختان در معابر را سند قانونی برای پیگیری تخلف افراد خاطی در محاكم قضایی عنوان كرد.
وی گفت: قانون و آیین نامه اجرایی حفظ و گسترش باغات حدود چهل سال است كه مغفول مانده و باغات شهر تهران هنوز شناسایی نشده اند.
حقانی با بیان اینكه در حال حاضر آماری از درختان و باغات در دست نیست اظهار كرد: شهرداری فعالیت خود در این زمینه را آغاز كرده و امیدواریم تا پایان سال جاری این موضوع را عملیاتی كند.
علی محمدمختاری رییس سازمان پارك ها و فضای سبز شهرداری تهران نیز در خصوص شناسنامه دار كردن درختان گفت: درختان خیابان های بزرگ تهران و پارك های فرا منطقه ای شناسایی و پلاك كوبی شده اند.
وی با بیان اینكه بیش از دو هزار و 130 پارك منطقه ای و فرامنطقه ای در پایتخت وجود دارد افزود: شناسنامه باغات تهران نیز تهیه و در حال به روز رسانی است.
وی ادامه داد: لایحه ای نیز در این خصوص تنظیم و به شورای شهر تهران تقدیم شده است.
مختاری گفت: باغات با متراژ دو تا پنج هزار مترمربع و پنج تا 10هزار مترمربع و بالاتر تاكنون شناسایی شده اند و تهیه كد الكترونیكی درختان نیز از دو سال گذشته آغاز شده و باغات بیش از بیست منطقه شهرداری تهران شناسایی شده اند.
برغم تمامی این مطالب، شهروندان تهرانی روزانه در محلات مختلف شهر شاهد تخریب باغات هستند؛ كمتر شهروندی است كه در معابر محل زندگی خود درختانی با شناسنامه دیده باشد، شهروندان از ماده های قانون و حقوق خود در این زمینه بی خبرند و تنها به اظهار تاسف نسبت به از بین رفتن باغات اكتفا می كنند.
تهرام /7244/ 1625
۰ نفر