۱۱ تیر ۱۳۹۴، ۱۴:۳۸
کد خبر: 81668449
T T
۰ نفر
گزارشي از آخرين تحولات مذاكرات هسته اي در «كوبورگ» وين

وين- ايرنا- مذاكرات سخت و فشرده ميان هيات هاي مذاكره كننده ايراني با طرف هاي غربي به اضافه روسيه و چين در هتل «كوبورگ» وين پايتخت اتريش همچنان جريان دارد و فشردگي كار خواب را از چشمان صدها عضو تيم هاي مذاكرات و همراهان آنان ربوده است.

به گزارش خبرنگاران اعزامي ايرنا به وين، در عين حال گمانه زني ها در مورد روند مذاكرات، موارد اختلافي و ارايه پيشنهادهاي اصلاحي جديد در بين هيات هاي ديپلماتيك، صاحبنظران و مفسران حاضر در وين و خبرنگاران و تصويربرداران مستقر در اين شهر ادامه دارد.
«مجيد تخت روانچي» عضو تيم مذاكره كننده ايران از فشردگي مذاكرات در روزهاي پاياني گفت و افزود: احتمال مي دهيم يكي دو موضوع كليدي اختلافي براي روزهاي اخر بماند تا وزيران درباره آن تصميم گيري كنند.
اين عضو تيم مذاكره كننده هسته اي ايران صبح امروز - پنجشنبه- در جمع خبرنگاران در وين گفت: روزهاي آخر مذاكرات است، اما به طور دقيق نمي دانيم چه روزي به اتمام مي رسد. اكنون در مرحله اي هستيم كه مذاكرات بسيار فشرده است.
معاون وزير امور خارجه ايران خاطرنشان كرد: از صبح زود جلسات شروع مي شود و تا انتهاي شب ادامه دارد. حتي بعد از پايان مذاكرات با طرف مقابل، جلسات داخلي ما در انتهاي شب شروع مي شود.
وي درباره سطح مذاكرات هم گفت: در بعضي موضوعات جلسات كارشناسي به اتمام رسيده و موضوعات به سطح معاونان آمده است كه در اين سطح در حال بحث هستيم. البته رسيدگي به بعضي موضوعات در سطح كارشناسي ادامه دارد.
روانچي، احتمال داد كه حل بعضي مسايل به جلسات وزيران بكشد و در روزهاي آخر به آن رسيدگي شود.
عضو تيم مذاكره كننده ايران، درباره زمان نشست وزراي ايران و گروه 1+5 گفت: روز آن مشخص نيست. فعلا مذاكرات دوجانبه خواهد بود. امروز جلسه ايران و 1+5 نيست.
در اين حال، «محمد جواد ظريف» وزير امور خارجه ايران، دقايقي پيش با حضور در جمع خبرنگاران در وين مذاكرات را « رو به جلو» توصيف كرد و در پاسخ به سوال خبرنگاران گفت كه قصد بازگشت به تهران را ندارد.
پيش ازاين گفته مي شد كه همزمان با بازگشت وزيران اروپايي به كشورهايشان، وزير امور خارجه ايران هم به تهران سفر م كند و بعد از دو روز به وين بازخواهد گشت. وي در پاسخ به خبرنگاران اين خبر را تكذيب كرد.
گزارش ها همچنين به نقل از وزارت خارجه آمريكا حاكي است: «جان كري» كه براي ادامه مذاكرات در وين حضور دارد در وين خواهد ماند و در مذاكرات مشاركت خواهد داشت.
سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا با تاييد اين خبر، افزود: تاريخ مشخص شده (16 تير) تنها تمديد كار بر روي پارامترها و توافقات برجام است و اين بدين معنا نيست كه مذاكرات لزوما تا آن تاريخ ادامه داشته باشد.
همچنين گفته مي شود كه آمريكايي ها از اصرار خود در مورد دسترسي به سايت هاي نظامي ايران دست برداشته و اعلام كرده اند: «مهم اين است كه سازمان بين المللي انرژي اتمي، دسترسي كافي براي تأييد پايبندي ايران به پارامترهاي مشخص شده در لوزان را داشته باشد».
ايران قبل از اين تصريح كرده بود:«هرگز دسترسي به سايت هاي نظامي را نمي پذيرد...ما هرگز به كسي اجازه بازرسي از سايت هاي نظامي را نمي دهيم زيرا اين كار ارتباطي با بازرسي هاي آژانس ندارد».
در اين حال، پايگاه اينترنتي شبكه خبري روسي «راشا تودي» در مقاله اي به بررسي روايت هاي رسانه اي پيرامون مذاكرات هسته اي و تحريف اطلاعات از سوي برخي خبرگزاري هاي غربي پرداخت و نوشت: رسانه هاي غربي آتش بيار معركه شده اند و به عنوان مثال، روزنامه نگاران حرف هاي زيادي براي مورد پرسش قرار دادن سفر «محمدجواد ظريف» وزير امور خارجه ايران، به تهران در جريان مذاكرات مطرح كردند.
به نظر مي رسد يكي از موضوعاتي كه توجه و حساسيت هاي ويژه اي را برانگيخته است. موضوع لغو تحريم ها و چگونگي و روند آن است. يك مقام ارشد مذاكرات در وين در اين باره گفت: روشن است كه يكي از هدف هاي اصلي ايران از اين مذاكرات، لغو تمام تحريم هاي بين المللي مرتبط با پرونده هسته اي جمهوري اسلامي است.
اين مقام غربي كه خواست نامش فاش نشود، توضيح داد: برداشتن تحريم ها كار يك روز نيست و ما انتظار چنين كاري را نداريم. آمريكا لازم است كه كارهايي مقدماتي را براي تغيير فرهنگ تحريم انجام دهد. آنها بايد به شركت ها و نهادهاي مالي اطلاع دهند و زمينه ها و هماهنگي هاي لازم را ايجاد كنند. ايران خواستار آن است كه به موازات اجراي تعهدات اين كشور، آمريكا نيز كار برداشتن تحريم ها را آغاز كند.
به گزارش ايرنا، در حالي كه فضاي مثبت و اميد بخشي بين تيم هاي مذاكره كننده ايراني و گروه پنج به علاوه يك - براي رسيدن به توافق جامع - حاكم است، اما برخي رسانه هاي غربي فعال در اين عرصه تلاش دارند وجود بحران و اختلافات عميق را القا كنند و اين گروه از رسانه ها آتش بيار معركه شده اند.
خبرنگاران ايراني معتقدند در پشت صحنه چنين سناريوهايي لابي هاي صهيونيستي و مخالفان جنگ طلب توافق هسته اي با ايران قرار دارند كه تلاش مي كنند بر روند مذاكرات و دستاوردهاي مثبت آن تاثير منفي بگذارند.
تحركات منفي و ايضايي محافل رسانه اي نزديك به صهيونيست ها در حالي است كه يك عضو هيات مذاكره كننده روسيه در مذاكرات ايران و گروه 1+5 از احتمال 99 درصدي عقد توافق جامع ميان ايران و طرف هاي مقابل خبر داده است.
روزنامه «كامرسانت» روسيه به نقل از مقام مذاكره كننده روس نوشت: ايران و آمريكا براي دستيابي به توافق جامع مصمم هستند. ايران و آمريكا بسياري از اختلافات خود را (در مساله هسته اي) كه قبلا حل نشدني به نظر مي رسيد، برطرف كرده اند.
اين روزنامه در عين حال به نقل از يك ديپلمات ديگر آشنا به مذاكرات ايران و گروه 1+5 نوشت: نبايد در مورد پيش بيني نتايج مذاكرات هسته اي عجله كرد و هنوز در برخي موارد مربوط به توافق جامع ابهام وجود دارد. با توجه به قرائن موجود سند توافق جامع امضا خواهد شد، اما براي برطرف كردن برخي مسايل به يك دور كامل مذاكرات در سطح وزيران امور خارجه نياز است.
وي خاطرنشان كرد: در روزهاي آينده به احتمال زياد نشست وزيران امور خارجه ايران و گروه 1+5 در وين برگزار خواهد شد.
مقام روس به نقل از «سرگئي لاوروف» وزير امور خارجه اين كشور خاطرنشان كرد: مذاكره كنندگان هسته اي مسايل فني مربوط به سند توافق را حل كرده اند و فقط موارد حاشيه اي در رابطه با تنظيم سند باقي مانده است.
وزير امور خارجه روسيه خاطرنشان كرده است كه از جمله برنامه زماني لغو تحريم هاي شوراي امنيت در مورد ايران و ساز و كار نظارت بر اجراي سند توافق جامع باقي مانده است.
در اين حال گمانه زني ها در مورد روند مذاكرات و موارد اختلافي باقيمانده همچنان ادامه دارد كه بعضا با اخبار و ادعاهاي ضد و نقيضي همراه است. . روزنامه ديلي تلگراف با اشاره به تمديد مذاكرات هسته اي گروه پنج به علاوه يك و ايران تا هفتم جولاي نوشت: ايران و آمريكا حداقل در ارتباط با سه موضوع مهم همچنان داراي اختلاف نظر هستند كه چگونگي و ميزان سرعت لغو تحريم هاي بين المللي عليه ايران از آن جمله است.
به نوشته ديلي تلگراف، يك مقام ارشد دولت آمريكا اين مذاكرات را 'بسيار بسيار سخت ' توصيف كرده و گفته است: هر كسي كه درگير در اين مذاكرات باشد متوجه اين مساله خواهد شد و رك و پوست كنده مسووليت سنگيني كه هم اكنون متوجه ماست را درك مي كند.
اين روزنامه نوشت: اما اين مقام خوشبين است كه حداقل يك سووال برجسته مرتبط با حقوق بازرسان بين المللي براي ورود به تاسيسات نظامي در ايران ، بتواند حل و فصل شود.
ديلي تلگراف افزود: اين مقام دولتي آمريكا مي گويد: مساله ابتدايي اين نيست كه ما بتوانيم به تمام مراكز نظامي دست پيدا كنيم، چون واشنگتن نيز به هيچ كس اجازه ورود به مراكز نظامي اش را نمي دهد. برخي از اسرار نظامي است كه هيچ كشوري نمي خواهد با بقيه به اشتراك بگذارد. اما در اين توافق و بر اساس پروتكل الحاقي ... اگر آژانس بين المللي انرژي هسته اي به اين نتيجه برسد كه نيازمند دسترسي است و دليلي نيز را براي آن داشته باشد، در آن صورت ما فرايندي را خواهيم داشت كه تضمين كننده اين دسترسي خواهد بود.
در حالي كه مذاكرات و رايزني هاي فشرده در وين ادامه دارد، «يوكيو آمانو» در تهران به سر مي برد و در اولين برنامه مذاكراتي خود قبل از ظهر پنجشنبه با «علي شمخاني» دبير شوراي امنيت ملي ايران در محل دبيرخانه شورا ديدار و گفت وگو كرد.
آژانس بين المللي انرژي اتمي روز گذشته -در آستانه سفر آمانو به تهران- با انتشار بيانيه اي، تسريع روند توافق و حل مسايل باقيمانده را هدف سفر مدير كل اين آژانس به تهران اعلام كرد و افزود: آمانو در سفر به تهران با «حسن روحاني» رييس جمهوري اسلامي ايران و ديگر مقام هاي ارشد ايراني ديدار و گفت وگو خواهد كرد.
بر اساس اين بيانيه، «اين سفر در راستاي تماس هاي پيوسته آژانس با ايران و كشورهاي 1+5 و زماني انجام مي شود كه دو طرف در مسير تدوين توافق جامع گام بر مي دارند».
بيانيه تاكيد مي كند: «انتظار مي رود گفت وگوهاي آمانو با مقام هاي ايراني، در راستاي همكاري ميان آژانس و جمهوري اسلامي ايران و طبق سند برجام صورت بگيرد و در آن به روش هاي تسريع در حل و فصل همه مسايل باقيمانده مربوط به برنامه هاي هسته اي ايران پرداخته شود.»
سفر آمانو به تهران با انتشار گزارش آژانس پيرامون فعاليت هاي هسته اي ايران همزمان شده است. اين گزارش از سوي صاحبنظران بين المللي نگاه مثبت تري در مقايسه با گزارش هاي پيشين آژانس در قبال فعاليت هاي هسته اي صلح آميز ايران دارد.
نشريه فرانسوي «لوموند» امروز -پنجشنبه- با درج اين نكته كه «گزارش آژانس در مورد ايران در بهترين زمان منتشر شده است»، نوشت: آخرين گزارش آژانس كه روز چهارشنبه و با محتواي پايبندي ايران به تعهداتش منتشر شد، در جريان مذاكرات ايران با گروه 1+5 در پايتخت اتريش، رضايتنامه اي از عملكرد را به دست ايران داد.
در اين گزارش آمده است: در جريان مذاكرات فشرده ديپلماتيك در وين، همانطور كه انتظار مي رفت گزارش آژانس كه نهاد نظارت بر منع اشاعه هسته اي محسوب مي شود، منتشر شد. اين در حالي است اعلام خبر سفر مديركل اين آژانس به تهران و ملاقات وي با مقامات اين كشور شگفتي ساز شد.
خبر اين سفر به سرعت به نشانه مثبتي از اراده به حل و فصل مسائل ميان ايران و آژانس بين المللي انرژي اتمي تلقي شد كه مسئول نظارت بر اجراي توافق احتمالي ميان ايران و گروه 1+5 خواهد بود.
يك ديپلمات غربي معتقد است: ايران به آنچه كه تعهد و توافق كرده بود، عمل كرده و اين گزارش بسيار مثبت است.
اول**1368**
۰ نفر