به گزارش خبرنگار ايرنا، محمودرضا رحيمي شامگاه دوشنبه در آيين يادبود زنده ياد استاد حميد سمندريان كه با حضور شاگردان اين استاد و جمعي از پيشكسوتان تئاتر در فرهنگسراي سرو برگزار شد، افزود: تئاتر معيار تئاتر اصولي است كه استاد سمندريان براي تشكيل اين نوع تئاتر تلاش بسياري كرد.
وي اظهار كرد: استاد سمندريان تلاش مي كرد تا نسل هاي متفاوت در اجراي تئاتر در كنار هم باشند تا يك پروژه معيار در تئاتر شهر روي صحنه برود كه متاسفانه مديريت تئاتر كشور به آن توجهي نداشت.
وي گفت: تئاتر معيار، تئاتري است كه نسل هاي متفاوت در كنار هم كار مي كنند در اين تئاتر نسل جوان انرژي خود را به نسل باتجربه و پيشكسوت منتقل مي كنند و متقابلا اين افراد باتجربه در جريان كار نمايش و تئاتر، تكنيك هاي فني را به نسل جوان مي آموزند چه بسا كه اين ايده در آثار نمايشي سمندريان به خصوص نمايش «دايره گچي قفقازي» رخ مي داد.
رحيمي با اشاره به شهرت استاد سمندريان به پدر كارگرداني تئاتر مدرن ايران افزود: سمندريان پل ارتباطي نسل گذشته تئاتر به امروز بود و توانسته بود تئاتر گذشته را با نيازهاي امروزي منطبق كند.
رحيمي با بيان خاطراتي از همكاري خود با مرحوم استاد سمندريان گفت: انسان فرهنگي مرگ ندارد و ما بر حسب آنچه ياد گرفتيم مسير خود را ادامه مي دهيم و كار خو را به خوبي انجام دهيم.
وي بيان كرد: سمندريان عاشق آثار شكسپير بود و دوست داشت كه نمايش مكبث را به روي صحنه ببرد كه متاسفانه ممكن نشد.
وي تاسيس آموزشگاه تئاتر سمندريان در سال 73 را از ديگر اقدامات استاد سمندريان براي ارتقاي تئاتر كشور دانست و گفت: بسياري از بازيگران سرشناس تئاتر كشور دانش آموخته اين موسسه هستند.
ايرج راد مديرعامل خانه تئاتر نيز در اين آيين گفت: سمندريان با ايجاد گروه تئاتري پازارگاد آثار نمايشي بسياري را روي صحنه برد كه در زمان خود بسيار تاثيرگذار بود و با همكاري دكتر نامدار رشته تئاتر را در دانشكده هنرهاي زيبا پايه گذاري كرد.
وي با بيان ويژگي هاي شخصيتي استاد سمندريان افزود: سمندريان انساني بسيار صادق بود و تئاتر را بسيار دوست مي داشت و به آن بسيار احترام مي گذاشت.
راد بيان كرد: جايگاه سمندريان جايگاه ويژه خودش بود و وي با تمام شاگرداني كه تربيت كرد بازهم پس از مرگش در كنار ما هست و كار تئاتر انجام مي دهد.
همچنين در اين مراسم ميكائيل شهرستاني، پرويز پورحسيني، سعيد ذهني، هما جدي كار، جمال اجلالي به بيان خاطراتي از استاد حميد سمندريان پرداختند.
تجليل از شاگردان استاد سمندريان همچون ميكائيل شهرستاني، محمودرضا رحيمي، پرويز پورحسيني و جمال اجلالي از ديگر برنامه هاي آيين يادبود زنده ياد استاد حميد سمندريان بود.
استاد حميد سمندريان متولد 9 ارديبهشت ماه 1310 در تهران، فعاليت خود را در حوزه تئاتر حين تحصيل در دوره متوسطه آغاز كرد. او در كلاسهاي تئاتر و هنرپيشگي حسين خيرخواه، شباويز و نصرت كريمي شركت كرده كه زير نظر عبدالحسين نوشين اداره ميشد.
سمندريان همچنين ويولن مينواخت و از شاگردان محمود ذوالفنون، برادر بزرگتر جلال ذوالفنون بود.
وي پس از اتمام دوره دبيرستان راهي كشور آلمان شد و مهندسي شوفاژ سانترال را در دانشگاه صنعتي برلين گذراند اما بعد از آن وارد كنسرواتور عالي موسيقي و هنرهاي نمايشي هامبورگ شد، سمندريان تحصيلات خود را در آلمان ادامه داد و پس از اتمام تحصيلات و گذراندن دوره هاي تئاتر به صورت جدي و حرفه اي مشغول به كار مي شود.
سمندريان پس از اتمام دوره هاي نمايش به دعوت اداره هنرهاي نمايش دراماتيك به ايران باز مي گردد و همزمان در تلويزيون نيز شروع به ساخت چند تله تئاتر مي كند، وي در نيمه نخست دهه 70 نيز به پيشنهاد و دعوت دانشكده هنر و معماري دانشگاه تهران گروه نمايش اين دانشكده را راه اندازي مي كند و بعد از آن نيز با تاسيس كلاس هاي آزاد بازيگري و كارگرداني، دانش آموختگان زيادي را وارد عرصه حرفه اي هنر كرد.
حميد سمندريان 22 تيرماه 1391 در سن 81 سالگي درگذشت.
طبيب اجباري، مرده هاي بي كفن و دفن،بازي استريندبرگ، ازدواج آقاي مي سي سي پي، دايره گچي قفقازي،مرغ دريايي،ملاقات بانوي سالخورده از جمله آثاري است كه سمندريان كارگرداني كرده است.
تهرام/7245/ 1625
تهران-ايرنا- كارگردان نمايش «مركب خواني اركستر مردگان» گفت: ايجاد تئاتر معيار در كشور از آرزوهاي استاد سمندريان بود كه متاسفانه بدليل عدم استقبال مجموعه هاي مديريتي، محقق نشد.