۲۳ تیر ۱۳۹۴، ۱۰:۰۴
کد خبر: 81682348
T T
۰ نفر

زندگي با نشاط حلقه گمشده دنياي مدرن

۲۳ تیر ۱۳۹۴، ۱۰:۰۴
کد خبر: 81682348
زندگي با نشاط حلقه گمشده دنياي مدرن

كرج-ايرنا- پيشرفت هاي سريع فناوري درعصركنوني به رغم مزاياي فراوان، مشكلات زيادي را براي انسان ها به وجود آورده است به گونه اي كه انسان امروزي نمي داند براي جستجوي زندگي با نشاط به كدام سمت حركت ببرد.

به گزارش ايرنا، افزايش ميزان افسردگي، پايين آمدن سن خودكشي، افزايش ميزان طلاق ، بزهكاري و مشكلات روحي و اجتماعي واقعيت هاي انكار ناپذيري هستند كه نشان مي دهد كه نشاط در جوامع كنوني سير نزولي دارد.

انسان امروزي در جوامع مختلف نشاط و شادابي را در كسب ثروت، تحصيل و دستيابي به رفاه مي بيند حال آنكه عواملي مانند محيط ، وراثت ، رابطه شادماني و ميزان سلامت ، رضايت از زندگي،عزت نفس، عملكرد شغلي و تحصيلي، مرگ زودرس، سيستم ايمني بدن و بيماريها ازعوامل تاثير گذار برزندگي با نشاط است.

روانشناسان ، شادي و نشاط را به ميزان احساسات مثبت منهاي احساسات منفي يا داشتن احساس خوشي، رضايت از زندگي و نداشتن اضطراب و افسردگي تعريف مي كنند.

براساس نظريه هاي روانشناسي، تكيه بر اصول ديني و مذهبي، همسر خوب و شخصيت سه عامل بسيار مهم و موثر در ايجاد شادي و نشاط هستند.

يكي از سوال هاي اساسي اين است كه كدام افراد شادترند؟ يا عوامل موثر بر شادي كدامند؟

ناصر حاجيان مطلق روانپزشك و استاد دانشگاه در زمينه شادي و عوامل موثر بر آن مي گويد: پژوهش هاي انجام گرفته در7 محور رمز داشتن نشاط درهر خانواده را نشان مي دهد.

اين محورها عبارتند از:

1- ثروت : ثروت و شادماني رابطه كاملا مستقيمي ندارند يعني اينكه لوازم مادي زندگي و ثروت در حد برآورده كردن نيازهاي اساسي افراد در شادماني موثر است و بالاتر از اين حد صرفا افزايش سرمايه اقتصادي است كه شادماني نمي آفريند.

2- تحصيلات: رابطه بين تحصيلات و شادي مثل رابطه بين ثروت و شادي است يعني نمي توان گفت هرچه تحصيلات بالاتر باشد ، شادماني فرد در اجتماع و خانواده بيشتر است.

3- فعاليت هاي اوقات فراغت: اين فعاليت ها معمولا از روي علاقه فردي همانند تماشاي تلويزيون، گوش دادن به راديو و موسيقي، مطالعه كردن ، ورزش ، رفتن به مسافرت، خريد و... انجام مي شود كه هر كدام موجب افزايش شادي مي شود.

4- كار: شادماني افرادي كه كار مي كنند از افراد بيكار بيشتر است در واقع بيكاري و ترس از بيكاري از جمله علل مهم ناشادي افراد است.

5- جنسيت: شادماني در زنان و مردان متفاوت است، ظرافت روحي بانوان بالاست، حالات روحي زنان بسيار سريع تغييرمي كند، گاهي شادند و گاهي غمگين، اما مردان چه شاد باشند و چه ناشاد تغييرات روحي درآنان كند تر است.

6- سلامت جسماني: برخي بيماريها منجر به كاهش فعاليت و شادماني مي شوند.

7- وضعيت تاهل: افراد متاهل شادتر از افراد مجرد يا مطلقه اند.

حاجيان مطلق افزود: خانواده اولين، مهمترين و پر بركت ترين نهاد اجتماعي در تاريخ فرهنگ و تمدن انساني است كه در فرهنگ اسلامي همانند دژي استوار و نهادي مقدس است كه بيشترين مسوليت را در رشد و تحول ، تربيت و تعالي و سعادت وجود انسان را بر عهده دارد كه اعضاي آن با تعامل ، همفكري و همراهي مي توانند در شكل گيري يك زندگي شاد در اين كانون نقش آفريني كنند.

وي از خانواده به عنوان كانون محبت، آرامش و شادي آفرين ياد كرد و يادآور شد: در نظام الهي و فرهنگ قرآني هدف اصلي از تشكيل خانواده رسيدن به آرامش روان ، آسايش خاطر ، پيمودن طريق رشد ، نيل به كمال انساني و تقرب به ذات حق است.

اين روانپزشك ادامه داد: همه اعضاي خانواده بايد براي ايجاد و تقويت يك كانون شاد خانوادگي از احساسات منفي مانند خشم ، افكار مزاحم و نگران كننده ، تنهايي ، تنفر، اضطراب و غمگيني دوري كنند.

وي، ريشه قهر و طلاق عاطفي را در فرزندان و مادر يك خانواده ناشي از گم شدن شادي در كانون خانواده دانست و افزود: كم رنگ شدن روح شادي در فضاي خانواده ها زنگ خطري است كه پيشگيري از آن نياز به آموزش دارد.

حاجيان مطلق گفت: بايد افراد جامعه را با مهارت هاي زندگي از جمله راه هاي داشتن زندگي شاد آشنا كرد.

علي اسدي روانشناس مي گويد براي اينكه كانون خانواده با نشاط شود بايد به 10 مهارت شاد بودن از نگاه روانشناسان توجه ويژه كرد.

وي، لذت بردن از چبزهاي بسيار ساده ، ساختن بهترين حالت از شرايط و اوضاع خود، نگران نشدن از انتقادها چون همه را نمي شود از خود راضي و خشنود كرد پس اجازه ندهيد انتقادها شما را نگران كنند را از جمله مهارت هاي شاد بودن ذكر كرد.

اسدي، انجام دادن كارهاي شادي آفرين و لذتبخش معنوي، تعيين معيارهاي زندگي توسط خود فرد و پرهيز از خيالبافي بيهوده از ديگر بسترهاي نشاط آفرين نام برد.

وي گفت: از آنجايي كه نفرت و حسادت روح را غصه دار مي كند، انسان ها بايد سعي كنند از حسادت و نفرت دور بمانند زيرا اين حس، انرژي انسان را تحت تاثير قرار داده و احساس شادي در فرد كاهش پيدا مي كند.

اين روانشناس داشتن علايق و دلبستگي هاي زياد از جمله سفرهاي خانوادگي، كنار گذاشتن علت يابي و كالبد شكافي بيش از حد در مورد اشتباهات فردي در زندگي و مشغول كردن خود به كارهاي موثررا در كاهش مشكلات روحي تاثيرگذار دانست.

وي از شخصيت به عنوان يكي از مهم ترين عوامل موثر بر شادي انسان از نگاه روانشناسان ياد كرد و افزود: انسان از نظر تيپ شخصيتي به دو دسته برونگرا و درونگرا تقسيم مي شود كه معمولا افرادي كه برون گرا هستند آرامش بيشتري دارند و از زندگي لذت مي برند و شاد هستند.

گزارش از: مهين مالمير

2819/ 6155