۳۰ تیر ۱۳۹۴، ۱۵:۰۴
کد خبر: 81689975
T T
۰ نفر
استفاده از نوعي پليمر به عنوان عامل كنترل كننده اندازه‌ نانوذرات

تهران - ايرنا - محققان كشورمان براي دستيابي به نانو ذرات اكسيد روي با اندازه‌ يكنواخت، اقدام به بررسي استفاده از نوعي پليمر در فرايند ساخت كردند.

به گزارش ايرنا از معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، روش مورد استفاده در توليد نانوذرات ساده، با راندمان بالا و بدون نياز به امكانات و تجهيزات پيچيده است كه اين مطالعات در مقياس آزمايشگاهي صورت گرفته است.

نانوذرات اكسيد روي در حوزه‌هاي متفاوتي از جمله كاربردهاي فتوكاتاليستي در صنايع تصفيه‌ آب و هوا، ساخت وسايل الكترونيكي مانند پيزوالكتريك‌ها، ساخت رنگدانه‌هاي پايدار و حسگرهاي شيميايي كاربرد دارند و استفاده از آن‌ها در ساخت نانوحامل‌ها در مبحث دارو رساني هدفمند و نيز تهيه مواد آرايشي و بهداشتي، مانند كرم‌هاي ضد آفتاب به عنوان لايه محافظ اشعه ماوراي بنفش (UV) نيز امري رايج است.

به طور كلي، ساخت نانوذرات يك فرايند پيچيده است و طيف گسترده‌اي از متغيرهاي مختلف مي‌توانند خواص محصول نهايي را تحت تأثير قرار دهند.

در ساخت نانوذرات اكسيد روي نيز به دست آوردن نانوذراتي پراكنده و توانايي كنترل ساختار آن‌ها اهميت ويژه‌اي دارد كه اين اهداف را مي‌توان با استفاده از يك پوشش مناسب و يا يك عامل تثبيت كننده در فرايند توليد به دست آورد.

به گفته‌ دكتر مجيد درّودي، در اين كار تحقيقاتي سعي شده است تا يك پليمر جديد، به عنوان كنترل كننده اندازه ذرات در سنتز نانوذرات اكسيد روي مورد آزمايش و بررسي قرار گيرد.

در واقع طي مطالعات آزمايشگاهي اقدام به سنتز، شناسايي و بررسي سميت سلولي نانوذرات اكسيد روي در بستر پلي اتيلن ايمين (PEI) شده است و به كمك اين نتايج مي‌توان در راستاي معرفي روش‌هايي آسان و مؤثر در سنتز كاربردي نانوذرات گام برداشت.

درّودي افزود: در سنتز اين نانوذرات از روش ساده‌ سل- ژل (Sol-Gel) استفاده شده و به كمك آن نانوذرات اكسيد روي در اندازه‌هاي متفاوت تهيه شد كه از مزاياي اين روش مي‌توان به تهيه نانوذرات با اندازه‌ يكنواخت و راندمان بالا، عدم استفاده از وسايل، تجهيزات و شرايط خاص فيزيكي و محيط‌هاي پيچيده‌ي شيميايي اشاره كرد.

وي پيش بيني كرد كه اين روش براي بسياري از نانوذرات اكسيدي ديگر نيز به كار رود.

پليمر مورد استفاده در اين مطالعات، پلي اتيلن ايمين است كه يك پليمر آميني با ساختاري شاخه‌اي و منشعب محسوب مي شود و نقش كنترل كننده‌ اندازه نانوذرات را داشته است.

ساختار اين نانوذرات با استفاده از روش‌هاي مختلف از جمله TEM ، PXRD، FTIR و روش‌هاي DTA / TGA مشخصه يابي شد.

همچنين با انجام آزمون سميت سلولي بر روي رده سلولي عصبي (Neuro2A)، مشاهده شد كه نانوذرات اكسيد روي سنتز شده در اين پروژه كه ميانگين ابعاد آنها 25 نانومتر است، تا حدود 6/25 ميكروگرم بر ميلي ليتر، فاقد سميت سلولي هستند از اينرو مي توان از اين نانوذرات در انجام تحقيقات كاربردي پزشكي بهره برد.

اين تحقيقات حاصل تلاش‌هاي دكتر مجيد درّودي، دكتر رضا كاظمي اسكوئي، اعضاي هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي مشهد، سيد جمال علوي، دانشجوي دكتراي شيمي دانشگاه فردوسي مشهد و پروفسور ورما از كشور هندوستان است.

نتايج اين كار در مجله‌ Ceramics International (جلد 41، شماره 8، سال 2015) منتشر شده است.

علمي**1055**1440
۰ نفر