۳۰ تیر ۱۳۹۴، ۱۵:۲۳
کد خبر: 81690023
T T
۰ نفر

تغذيه صحيح عامل موثر در پيشگيري از سرطان

۳۰ تیر ۱۳۹۴، ۱۵:۲۳
کد خبر: 81690023
تغذيه صحيح عامل موثر در پيشگيري از سرطان

اهواز - ايرنا - عضو انجمن علمي غذا و تغذيه حامي سلامت ايران با اشاره به اينكه سرطان در اثر رشد و تكثير غير طبيعي سلولهاي بدن ايجاد مي شود گفت: تغذيه صحيح در پيشگيري و درمان انواع سرطان نقش مهمي ايفا مي كند.

فاطمه شيراني سه شنبه در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: رژيم غذايي حداقل در 35 درصد از كل موارد سرطان و 50 درصد از انواع سرطان در زنان تاثير گذار است و پس از دخانيات، مهمترين عامل قابل اصلاح در پيشگيري از سرطان مي باشد.

وي افزود: برخي مواد شيميايي، نگهدارنده ها، افزودني ها و سموم در مواد غذايي، مصرف بالاي غذاهاي فرآينده شده، دريافت بالاي نمك و منابع نيتريت و نيترات، مصرف زياد گوشت قرمز و چربي هاي اشباع همراه با دريافت ناكافي ميوه و سبزيجات، سبك غلط زندگي، فعاليت فيزيكي ناكافي و كم تجربگي مي تواند خطر ابتلا به انواع سرطان را افزايش دهد.

شيراني ادامه داد: مطالعات نشان مي دهد شيوع انواع سرطان در گياهخواران كمتر است و در عين حال ابتلا به سرطان در افرادي كه ميوه و سبزي زياد مصرف مي كنند تقريبا نصف ساير افراد است.

اين كارشناس ارشد تغذيه تصريح كرد: در حقيقت مصرف كافي ميوه و سبزي به طور قطع در كاهش خطر سرطان نقش دارد.

وي گفت: بر اساس اعلام سازمان جهاني بهداشت، مصرف حداقل پنج واحد (حدود 400 گرم) ميوه و سبزي در روز از بروز بيماري هاي مزن و انواع سرطان جلوگيري مي كند.

شيراني اضافه كرد: ميوه و سبزي سرشار از آنتي اكسيدان ها و مواد ضدسرطان مانند ويتامين A و C، بتا كاروتن، اسيد فوليك، فيبر غذايي، كاروتنوئيدها، فلاونوئيدها، استرول هاي گياهي و فنوليك اسيد مي باشد.

عضو انجمن علمي غذا و تغذيه حامي سلامت ايران اظهار كرد: اين مواد مغذي باعث كاهش آسيب هاي ناشي از اكسيداسيون چربي و راديكال هاي آزاد در بدن مي شود.

وي تاكيد كرد: بنابراين مصرف پنج واحد از ميوه و سبزي به عنوان يك پيام بهداشتي مهم در كنترل سرطان مطرح است.

شيراني ادامه داد: فهرست كامل مواد غذايي ضد سرطان شامل انواع ميوه و سبزي هاي سبز تيره، زرد و نارنجي مانند هويج، مركبات، گوجه فرنگي، انگور قرمز، سير و پياز، زيتون، حبوبات، غلات كامل، سبوس گندم و خانواده كلم مي باشد.

اين كارشناس ارشد تغذيه افزود: مويز و كشمش حاوي سطح بالايي از ايزوفلاوونوئيدها هستند و بايد به عنوان مواد ضدسرطان در رژيم غذايي گنجانده شوند.

وي گفت: انواع مغزها (گردو، فندق، بادام و پسته)، غذاهاي دريايي و انواع ماهي منابع غني از سلنيوم مي باشد كه نقش آنتي اكسيداني در بدن ايفا مي كنند.

شيراني اظهار كرد: دريافت كافي كلسيم، ويتامين دي و لاكتوز مانند مصرف شير كم چرب خطر برخي سرطان ها از جمله سرطان كلون (روده بزرگ) را كاهش مي دهد.

عضو انجمن علمي غذا و تغذيه حامي سلامت ايران تصريح كرد: فيبر غذايي يا همان ديواره سلولزي گياهان در سبزي، ميوه، غلات كامل و حبوبات وجود دارد و فيبر با افزايش سرعت انتقال مواد از روده بزرگ باعث تماس كمتر ديواره روده با مواد سرطان زا مي شود و در عين حال با جذب آب و افزايش حجم مدفوع، دفع مواد زايد را از بدن تسهيل كرده و خطر انواع سرطان را كاهش مي دهد.

وي اضافه كرد: مصرف كلم و گل كلم باعث تخريب مواد سرطان زا در بدن مي شود.

شيراني ادامه داد: مطالعات نشان مي دهد مصرف چاي سبز، سير، پياز، انگور و مركبات باعث كاهش بدخيمي ها در سلول هاي بدن مي شود.

اين كارشناس ارشد تغذيه در خصوص عوامل تغذيه اي كه خطر بروز سرطان را افزايش مي دهد گفت: اضافه وزن و چاقي يكي از عوامل خطرساز سرطان مي باشد و توصيه مي شود وزن مناسب بدن در طول زندگي حفظ شود و در صورت اضافه وزن از طريق مشورت با متخصص تغذيه، رژيم غذايي براي كاهش وزن استفاده شود.

وي اظهار كرد: مصرف غذاهاي پرچرب مانند روغن جامد، انواع لبنيات پرچرب، دنبه، چربي گوشت قرمز، سس مايونز و كره خطر سرطان دستگاه گوارش، سينه و كليه را افزايش مي دهد.

شيراني افزود: گوشتهاي فرآيند شده مانند انواع سوسيس و كالباس به علت وجود نيترات و نمك زياد مي تواند خطر انواع سرطان از جمله معده را افزايش دهد.

عضو انجمن علمي غذا و تغذيه حامي سلامت ايران ادامه داد: سرخ كردن مواد غذايي در حرارت بالاي 180 درجه سانتي گراد مي تواند باعث توليد مواد سرطان زاي آكريلاميد به ويژه در سيب زميني سرخ شده مي شود.

وي خاطرنشان كرد: بنابراين غذاهاي نيمه سوخته مانند كباب و جوجه كباب سوخته، چيپس، نان، پياز داغ، ته ديگ و سيب زميني سوخته را مصرف نكنيد.

شيراني گفت: كباب كردن گوشت و حرارت شديد به مواد غذايي باعث توليد آمين‌هاي هتروسيكليك در پخت گوشت مي شود و خطر سرطان دستگاه گوارش را افزايش مي دهد.

اين كارشناس ارشد تغذيه اظهار كرد: بر اساس توصيه هاي انجمن سرطان آمريكا، حفظ وزن بدن از محدوده نرمال، فعاليت فيزيكي مرتب در طول زندگي، استفاده از يك رژيم غذايي متعادل و متنوع و كاهش مصرف مواد غذايي پرچرب و نوشيدني هاي پركالري خطر بروز سرطان را كاهش مي دهد.

3004/6064