اين گزارش در شماره روز چهارشنبه سي و يكم تير 1394 هجري خورشيدي منتشر شد، مي افزايد: ٢٠ ميليون نفر از مردم يمن، يعني ٨٠ درصد از جمعيت اين كشور، به گفته آژانسهاي سازمان ملل نيازمند كمكهاي اضطراري هستند. كمبود آب آشاميدني، غذا، سوخت و دارو هر روز تعداد بيشتري را در معرض خطر مرگ قرار ميدهد. دليل اين بحران باورنكردني، كه چيزي از فيلمهاي هاليوودي كم ندارد، حملات هرروزه جنگندههاي ائتلاف عربي به رهبري عربستان سعودي است كه اواخر ماه مارس و با هدف تضعيف قدرت حوثيها آغاز شد. حوثيها هم براي حفظ مواضع خود از هيچ خشونتي دريغ نميكنند. روز دوشنبه و پس از درگيريهاي چندروزهاي كه درنهايت به كنترل كامل نيروهاي وفادار به «منصور هادي»، رئيسجمهور در تبعيد يمن، بر «عدن»، دومين شهر بزرگ يمن، منجر شد، شمار كشتهها به صد نفر رسيد؛ روزي كه رئيس يكي از گروههاي امدادرساني بينالمللي در يمن آن را بدترين روز از آغاز جنگ يمن خوانده است.
حوثيها بمباران منطقه «دارالسعد» در عدن را روز يكشنبه و در پي ازدستدادن كنترل بخشهايي از شهر عدن آغاز كردند. يكي از پزشكان بدون مرز مستقر در ژنو گفت براساس گزارش سازمان پزشكان بدون مرز، تلفات انساني روز دوشنبه به صد نفر رسيده است؛ يعني دو برابر تلفات گزارششده در روز يكشنبه. به گفته اين پزشك، اين بمبارانها ٢٠٠ زخمي هم در پي داشته است كه ٨٠ درصد آنها غيرنظاميان، ازجمله زنان باردار، افراد سالمند و كودكان بودهاند.
به گفته مقامات و شاهدان، بمباران دارالسعد پس از آن آغاز شد كه حوثيها كنترل بخشهاي زيادي از منطقه تواهي در عدن را از دست دادند. به گفته اين مقامات، نيروهاي ضدحوثي اكنون در ساختمانهاي اين منطقه بهدنبال حوثيهاي باقيمانده هستند كه برخي از آنها به كوههاي اطراف فرار كردهاند. آنطور كه شبهنظاميان محلي، موسوم به «مقاومت» محلي كه در حمايت عربستان هستند، گفتهاند «تواهي» آخرين منطقه از عدن بوده است كه حوثيها اختيار آن را در دست داشتند و با پسگرفتن اين منطقه اكنون همه عدن در كنترل آنهاست؛ خبري كه البته از سوي حوثيها تكذيب شده است. درگيريها، اما فراتر رفت و شبهنگام جنگندههاي ائتلاف عربي به رهبري عربستان مواضع حوثيها در شمال عدن را بمباران كردند كه به كشتهشدن دستِكم ٥٥ نفر منجر شد. با پسگرفتن اين شهر، كه اهميتي استراتژيك دارد، حالا دولت در تبعيد يمن خود را مهياي بازگشت به قدرت ميكند. در اولين گام «راجح بادي»، سخنگوي دولت در تبعيد يمن، روز دوشنبه اعلام كرد «نايف البكري» بهعنوان استاندار جديد عدن معرفي شده است. بكري پيشتر معاون استاندار سابق بوده است و چند ماه قبل، پس از شدتگرفتن درگيريها بههمراه اعضاي دولت به عربستان سعودي فرار كرد. بكري اولين نفري نيست كه به عدن بازگشته است؛ در روزهاي اخير وزراي راه، كشور و بهداشت هم به اين شهر بازگشتهاند. خبري كه معلوم نيست به بحران دامن خواهد زد يا آن را اندكي كمتر خواهد كرد. روشن است درد و رنج اين روزهاي مردم يمن، اگرچه در كوتاهزماني فراگير شده است، اما در كوتاهمدت به پايان نميرسد. درگيريهاي مسلحانه بزرگترين مانع سازمانهاي امدادرساني سازمانملل و نهادهاي خصوصي براي رسيدن به يمنيهاي آسيبديده بوده است، اما محاصره تحميلشده از سوي عربستان در امتداد خط ساحلي هم مانع ديگري براي كمكرساندن به افراد نيازمند است؛ هرچند روز گذشته خبرها از ورود اولين كشتي حامل كمكهاي انساندوستانه سازمانملل به بندر عدن، پس از چهار ماه وقفه حكايت داشت.
*منبع: روزنامه شرق
**گروه اطلاع رساني**2002**9131
تهران- ايرنا- روزنامه شرق در صفحه جهان نوشت: صد كشته در يك روز؛ اين آمار شايد براي آنها كه اخبار خاورميانه را رصد ميكنند، شوكآور نباشد؛ اما از حجم هولناك فاجعه كم نميكند. مردم يمن، فقيرترين كشور جهان عرب يا از گرسنگي و تشنگي ميميرند يا زير بمبارانهاي بيامان طرفهاي قدرتطلب درگيري.