۲ مرداد ۱۳۹۴، ۸:۰۸
کد خبر: 81692809
T T
۰ نفر
انتظار افزایش فروش مصالح ساختمانی با رونق بازار مسكن

تهران - ایرنا - ركود و كاهش شدید معاملات مسكن به خصوص واحدهای مسكونی بالای 100 متر و كاهش صدور پروانه های ساختمانی در حوزه ساخت و ساز، بازار خرید و فروش مصالح ساختمانی را نیز با ركود مواجه كرده است.

به گزارش ایرنا، مصرف مصالح ساختمانی بدون شك به حجم ساخت و سازها بستگی دارد به طوری كه هرچه حوزه ساخت ساز در كشور بیشتر رونق بگیرد، فروش مصالح ساختمانی برای تامین نیاز واحدهای اداری، تجاری و مسكونی نوساز نیز از رونق بیشتری برخوردار خواهد شد.

ایران یكی از بزرگترین كشورهای تولیدكننده مصالح ساختمانی و سیمان در منطقه است كه بخشی از آن به كشورهای همسایه صادر می شود، اما ركود حاكم بر بازار مسكن و كاهش ساخت و ساز به خصوص طی دو سال گذشته سبب شده هم اكنون بسیاری از كارخانه های تولید مصالح ساختمانی در كشور با ظرفیت كمتری كار كنند.

آمارها نشان می دهد كه قیمت سیمان، آهن آلات، گچ، آجر و ماسه به علت ركود معاملات مسكن در ماه های اخیر افزایش زیادی نداشته و هم اكنون بازار مصالح ساختمانی به علت نبود خریدار به اشباع رسیده است.

رئیس اتحادیه فروشندگان مصالح ساختمانی درخصوص دلایل كاهش ساخت و ساز، گفت: بازار خرید و فروش مصالح ساختمانی از مدت ها پیش با ركود زیادی مواجه شده به طوری كه فروش مصالح ساختمانی در سال 93 نسبت به سال 92 حدود 32 درصد كاهش داشته است.

اسماعیل كاظمی با بیان اینكه با كاهش 40 درصدی صدور پروانه های ساختمانی فروش مصالح ساختمانی نیز كاهش یافته، افزود: ركود روش مصالح ساختمانی سبب شده از حدود یك هزار و 20 عضو این اتحادیه تقریبا 370 عضو آن غیرفعال شوند.

وی اظهار داشت: در حال حاضر در حوزه مصالح ساختمانی از جمله گچ و آهك عرضه با تقاضا برابری می كند و با توجه به ركود بازار، رقابت تنگاتنگی بین واحدهای صنفی وجود دارد و زمانی كه عرضه كالا بر تقاضا غالب باشد متقاضی این اختیار را دارد كه بهترین كالا و محصول را انتخاب كند.

از طرفی آمارهای رسمی از روند كند شدن افزایش قیمت مصالح ساختمانی نسبت به گذشته حكایت دارد و این در حالی است كه یكی از فروشندگان محصولات ساختمانی درباره دلایل ثابت ماندن قیمت ها در این بخش، معتقد است: هرچند نرخ مصالح ساختمانی هنوز در مقایسه با سال گذشته تغییری نكرده اما طبق قانون هر ساله، قیمت‌ها به دلیل تغییر نرخ مالیات بر ارزش افزوده، یك درصد بیشتر می‌شود.

محمد آزاد ادامه می دهد؛ از آنجا كه به دلایل مختلفی همچون توقف صادرات مصالح به كشورهای دیگر از جمله عراق و كاهش ساخت و ساز در ایران، قیمت مصالح در چند سال اخیر نه تنها رشد نیافته بلكه با كاهش هم مواجه شده اگر روند ركود مسكن تداوم یابد، ممكن است در این سال كاهش بیشتری نیز پیدا كند.

وی كه رییس اتحادیه فروشندگان آهن، فولاد و فلزات كشور است، از كاهش 35 درصدی قیمت آهن‌آلات و افزایش قیمت سنگ در بازار مصالح ساختمانی خبر داد و گفت: بازار سال گذشته در ركود كامل به سر برد و این امر باعث شد بسیاری از فعالان این بخش ورشكست شده و بعضی نیز بازار را ترك كنند.

به گفته وی، به دلیل افت و خیزهایی كه در بازار مصالح ساختمانی وجود داشت، بعضی از تولیدكنندگان، آهن‌آلات خریداری شده را در انبارها نگهداری كردند تا در فرصتی مناسب آنها را به فروش برسانند اما این فرصت برای آنها فراهم نشد و آنها مجبور شدند محصول را با قیمتی كمتر از حد معمول بفروشند و این اتفاق به تولیدكنندگان ضربه اقتصادی بزرگی وارد كرد.

آزاد در خصوص تاثیر قیمت مواد اولیه در بازار مسكن افزود: اگر در بازار مواد اولیه تغییرات عمده‌ای ایجاد شود، در بازار مسكن نیز تغییرات آن تاثیرگذار خواهد بود، اما اگر تغییرات جزئی و در حد نوسانات روزانه و هفتگی باشد، هیچ‌گونه تحولی در بازار مسكن كشور ایجاد نخواهد شد.

آخرین آمار بانك مركزی برگرفته از سامانه ثبت معاملات املاك و مستغلات كشور در خصوص حجم معاملات واحدهای مسكونی شهر تهران حاكیست كه حجم معاملات در سه ماهه نخست سال جاری در مقایسه با دوره مشابه سال قبل كاهش 28.4 درصدی داشته و این نشان می دهد كه بازار خرید و و فروش مصالح ساختمانی نیز در كشور به بیش از 30 درصد رسیده است.

براساس این گزارش، در خرداد ماه سال 1394، متوسط قیمت خرید و فروش یك مترمربع بنای واحد مسكونی معامله شده از طریق بنگاه های معاملات ملكی شهر تهران 38.9 میلیون ریال بود كه نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب 0.2 و 3 درصد كاهش نشان می دهد.

بررسی تحولات قیمت و حجم معاملات بازار مسكن شهر تهران در خرداد ماه سال 1394 نیز گویای آن است كه متوسط قیمت یك مترمربع بنای واحدهای مسكونی معامله شده در شهر تهران نسبت به خرداد ماه سال قبل با كاهش 3 درصدی مواجه بوده است.

حسین گروسی عضو كمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با اشاره به كاهش 23 درصدی فروش مصالح ساختمانی، اظهار داشت: كاهش ساخت و ساز در فروش مصالح ساختمانی نقش بسزایی داشته به گونه‌ای كه رونق این بخش سبب فروش و عرضه بیشتر مصالح ساختمانی به بازار خواهد شد.

این نماینده مردم در مجلس تصریح كرد: دولت باید با فراهم آوردن اقدامات لازم در خصوص رونق ساخت و ساز اعم از اعطای تسهیلات به انبوه‌سازان موجبات رونق این بخش و فروش مصالح ساختمانی را در كشور فراهم كند.

این عضو كمیسیون صنایع ومعادن مجلس افزود: در ساخت و ساز بیش از 80 فرصت شغلی مستقیم و بالغ بر 500 تا 600 شغل غیر مستقیم ایجاد می‌شود كه این موضوع بیانگر اهمیت رونق ساخت و ساز در كشور است.

به هر حال به نظر می‌رسد بازار مصالح ساختمانی نیز از رونق خرید و فروش مسكن تاثیر خواهد پذیرفت، به طوری كه فعالان‌ این بازار چشم به خارج شدن بازار مسكن از خواب عمیق خود و به دنبال آن‌ ایجاد رونق در بازارمصالح ساختمانی كشور هستند.

حسین بختیاری یكی از فعالان بازار مصالح ساختمانی معتقد است: به دلیل ركود بازار مسكن، خرید و فروش مصالح ساختمانی آنچنان رونقی ندارد، اما نرخ مصوب فروش در نقاط مختلف نیز بنا به دلایل مختلف متفاوت است.

از طرفی مهرداد بائوج لاهوتی عضو كمیسیون عمران مجلس تصریح كرده است: در حال حاضر بسیاری از تولیدكنندگان مصالح ساختمانی كشور با 50 درصد ظرفیت كار می‌كنند و تقریباً نیمی از ظرفیت تولید این بخش خالی مانده، این در حالی است كه اگر ما ظرفیت تولید را تقویت كنیم، لزومی به واردات مصالح نیست و مشكلات بازار مصالح ساختمانی نیز حل می‌شود.

مروری بر اقدامات متولیان وزارت راه و شهرسازی در سال های گذشته بیانگر آن است دخالت های بی مورد دولت در حوزه ساخت و ساز با كمترین سرمایه گذاری در این بخش سبب شده بازار مسكن و به تبعیت از آن بازار خرید و فروش مصالح ساختمانی كشور همچنان در ركود باقی بماند.

این در حالی است كه با روی كار آمدن دولت یازدهم و ارایه طرح های مختلف توسط وزارت راه و شهرسازی در حوزه مسكن و ساخت و ساز، فعالان صنعت مصالح ساختمانی در انتظار رونق معاملات مسكن و بازار مصالح ساختمانی هستند.

بدون شك رونق ساخت و ساز در رونق بازار خرید و فروش مصالح ساختمانی نیز بسیار تاثیرگذار خواهد بود و تمام دست اندركاران بخش خصوصی و دولتی باید با تعامل و همكاری زمینه رونق حوزه ساخت و ساز و فروش مصالح ساختمانی در كشور را فراهم كنند.

اقتصام(5)1108**1558
۰ نفر