اين گزارش كه در روز شنبه سوم مرداد 1394 هجري خورشيدي به قلم بيتا مهدوي انتشار يافته ، مي افزايد: با شروع فصل تابستان افراد بسياري براي تفريح و خنك شدن به استخرهاي شنا و پاركهاي آبي ميروند و اين در حالي است كه برخي از استخرهاي شنا ميتواند محل بسيار مناسبي براي انتقال بيماريهاي پوستي و عفوني باشد.
كارشناسان معتقدند،اهميت بهداشت آب استخرهاي شنا در رابطه با كيفيت ميكروبي و شيميايي آب است، چون در يك مدت زمان محدود عده قابل توجهي از افراد، همزمان از استخر استفاده ميكنند از اين رو استخرهاي شنا هميشه با مسائل و خطرات بهداشتي همراه هستند.
آنان همچنين ميگويند، چنانچه آب استخر كاملا سالم هم باشد، ورود حتي مقادير جزئي باكتريهاي پاتوژن توسط شناگران، احتمال ابتلا به بعضي از بيماريهاي عفوني را به همراه دارد.
طبق بررسيهاي انجام شده، بيشترين بيماريهاي ناشي از شنا در استخرهاي عمومي، عبارت است از بيماريهاي پوستي، به ويژه انواع حساسيتهاي پوستي و عفونتهاي قارچي، ناراحتي معده و به ويژه زخم معده و ناراحتيهاي گوش و بخصوص عفونت قسمت مياني گوش كه در استخرهاي آلوده منتقل ميشوند. بر اساس نظر متخصصان، استفاده از ضدعفونيكنندههاي مناسب و رعايت بهداشت توسط شناگران، مهمترين عامل در رفع آلودگي استخرها است.
آموزش رفتارهاي بهداشتي به شناگران
دكتر هوشنگ آرامش در مورد آلودگي استخرهاي شنا به گزارشگر روزنامه اطلاعات ميگويد: آب استخرها اگر چه به مصرف شرب نميرسند، اما درصورت تماس با بدن انسان يا بلع اتفاقي، موجب انتقال بيماري به انسان ميشود و بخصوص در مواردي كه آب داراي باقيمانده مواد گندزداي فعال مانند كلر به مقدار كافي نباشد، اين خطر افزايش مييابد.
وي با بيان اين مطلب كه ميكروبهاي بدن شناگران ميتواند آب استخر را آلوده كند، ميافزايد: بيماريهاي ناشي از آب استخرهاي شنا توسط ميكروبهايي مانند كريپتو، ژيارديا،اي كلاي (اشرشياكلي) و شيگلا ايجاد ميشوند كه با بلعيدن تصادفي آب آلوده به مدفوع، بين افراد پخش ميشوند.
در استخرهاي عمومي، افراد بسياري شنا ميكنند و اگر كسي مبتلا به اسهال باشد و آب را آلوده كند، قورت دادن اين آب، افراد ديگر را مبتلا ميسازد.
اين پزشك عمومي در پاسخ به اين پرسش كه آيا كلر موجود در آب استخر ميتواند ميكروبها را از ميان ببرد، ياد آوري ميكند: كلر نميتواند فورا اثر كند و مدتي طول ميكشد تا ميكروبها را بكشد و اين در حالي است كه برخي ميكروبها مثل «كريپتو» در مقابل كلر مقاوم هستند و چند روز در استخر زنده ميمانند، به همين دليل است كه بهترين استخرها هم ممكن است باعث انتقال بيماريها شود.
مواد شيميايي مورد استفاده درتصفيه آب استخر و مواد آزاد شده از شناگرهامانند باقيمانده مواد پاك كننده، مواد آرايشي، ترشحات بدن شناگران، عرق و ادرار از جمله مواردي است كه خطرات ناشي از موادشيميايي را بهدنبال دارد و از اينرو آموزش رفتارهاي بهداشتي شنا كردن در ميان افراد، براي هر مكان تفريحي آبي ضروري است.
بيماريهاي شايع در استخرها
دكتر آرامش در مورد بيماريهاي شايع در استخرها ميگويد: برخي از بيماريها از طريق تماس و يا بلعيدن آب آلوده ايجاد ميشود كه از جمله آنها ميتوان به حصبه، اسهال، هپاتيت عفوني و بيماريهاي معده و رودهاي، كونژنكتيويت (التهاب غشاء شفاف و نازك روي قسمتهاي قدامي سفيدي چشم و سطح داخلي پلكها) تراخم، لپتوسپيروز (يكي از گسترش يافتهترين بيماريهاي مشترك انسان و حيوانات)، بيماريهاي قارچي و عفونتهاي پوستي، شيستوزوميازيس (يكي از شايعترين بيماريهاي انگلي)، ژيارديازيس (عامل ايجاد اسهال عفوني)، خارش پاي شناگر، بيماريهاي دستگاه فوقاني تنفسي نظير عفونت سينوسها، گلودرد عفونتي، عفونت گوش مياني، التهاب مكرر پوششهاي مخاطي چشمها، گوشها و گلو اشاره كرد.
وي ميافزايد: كودكان بيشتر آب را آلوده ميكنند و از اين رو بايد ياد بگيرند در آب مدفوع نكنند، زيرا اگر اين آب آلوده توسط فرد ديگري به طور تصادفي در حين شنا بلعيده شود، او را بيمار خواهد كرد.
وي ياد آوري ميكند: ورود مواد شيميايي موجود در لوازم آرايشي، باكتريها و حتي موهاي رهاشده در سطح آب و زمين استخرها، ميتوانند عامل ايجاد بسياري از بيماريها و حساسيتهاي پوستي شوند.
اين پزشك عمومي با اشاره به اين مطلب كه افراد به هنگام شنا بهتر است از عينكها، دماغ گيرو گوش گيراستفاده كنند، ميگويد: افراد بزرگسال يا كودكان بايد قبل از ورود به آب استخر، سوراخهاي بيني خود را بهوسيله دماغگير بپوشانند.
متاسفانه از آنجا كه ترس از آلودگي در آب برخي استخرها وجود دارد و آب برخي از آنها را هم با مواد نامناسبي مانند مواد سفيدكننده، ضدعفوني ميكنند، ورود اين مواد يا آلودگيهاي احتمالي به مجاري تنفسي از طريق بيني، ميتواند مشكلات تنفسي براي افراد ايجاد كند و از اين رو، استفاده از دماغگير براي تمامي افراد و بخصوص بچهها و كساني كه مشكلات تنفسي دارند، ضروري و مفيد است.
وي ميافزايد: كساني كه عفونت گوش دارند، نبايد به استخربروند و در اين حالت استفاده از گوشگير به هنگام شنا كار بيهودهاي است، چون اگر پرده گوش سالم و بدون هرگونه عفونتي باشد، نيازي به مراقبت با هيچ وسيلهاي نخواهد داشت و اگر پرده گوش دچار پارگي باشد، شنا ممنوع است.
شناگران به هر شكلي كه گوشها را پيش از ورود به داخل آب بپوشانند بازهم نميتوانند صددرصد از ورود آب به داخل گوش پيشگيري كنند زيرا ورود آب به گوشي كه پردهاش پاره شده يا آسيب ديده است، نتيجهاي به جز عفونت گوش نخواهد داشت. شناگر اگر هم پرده گوش سالم داشته باشد اما عفونت قارچي گوش داشته باشد، از نظر بهداشتي و اخلاقي نبايد تا بهبود كامل به استخر برود، زيرا آلودگي را در سطح استخر منتشر ميكند از اين رو بهتر است شنا گران گوشهايشان را پس از شنا خشك كنند، استفاده از دستمال و گوشپاككن در اين موارد راه مناسبي نيست و خشك كردن گوش با باد ملايم سشوار، يكي از بهترين روشها است.
استخر و بيماريهاي پوست و مو
دكتر شيرين احمدي ـ متخصص بيماريهاي پوست و مو در پاسخ به اين پرسش كه چه كساني نبايد استخر بروند، به گزارشگر روزنامه اطلاعات ميگويد: افراد مبتلا به بيماريهاي پوستي براي پيشگيري از انتشار بيماري يا تسريع روند درمان و بدتر نشدن اوضاع بيماريشان، تا بهبود كامل بايد قيد رفتن به استخرهاي شنا را بزنند.
وي با اشاره به اين مطلب كه عفونتهاي باكتريايي و قارچي شايعترين بيماريهاي پوستي است كه ممكن است در استخرها براي مراجعين ايجاد شود، ميافزايد: افرادي كه مبتلا به اگزما و خشكي پوست هستند، استعداد بيشتري براي ابتلا به ناراحتيهاي عفوني و قارچي پوست دارند و از اين رو بايد دقت كنند كه به بيماريهاي ياد شده مبتلا نشوند.
اين متخصص پوست و مودر مورد تغييرات پوست ومو ياد آوري ميكند: اولين خطري كه به هنگام استفاده از استخرهاي آلوده متوجه شناگران ميشود، آسيبهايي است كه در پوست و موي افراد ظاهر ميشود.
افرادي كه به طور مرتب به استخر ميروند، به دليل اين كه موي سر و پوست آنان به طور مداوم با كلر در تماس است، صدمه ميبيند و موجب از ميان رفتن رطوبت طبيعي پوست و مو ميشود كه در نتيجه خشكي مو و پوست را به دنبال دارد و اين خشكي باعث شكستن، گره خوردن، بدحالتي، بد شانه شدن موها و از دست رفتن شفافيت و جلاي طبيعي پوست و مو ميشود. در اين حالت موها حالت زيبا و شاداب خود را از دست ميدهند و ظاهري تيره و مرده پيدا ميكنند.
وي با بيان اين مطلب كه با دوش گرفتن و شستوشوي موها و بدن براي از ميان بردن كلري كه باقيمانده است، اگر بدون توجه به نكات بهداشتي انجام گيرد، زيان بيشتري متوجه موها و پوست بدن ميشود ميگويد: شناگران پس از هر بار شنا در استخر بايد موهايشان را با شامپوي مناسب و ملايم شستوشو دهند و چون موي همه افراد از نظر نوع و وجود چربي، خشكي، شوره و ضخامت يكسان نيست، نميتوان شامپوي خاصي را به همة افراد توصيه كرد. در هرحال يك بار شستوشو با شامپوي مناسب كافي است و نبايد در اين كار وسواس به خرج داد و موها را بيش از يك بار شست. آبكشي موها بايد كامل و به دقت صورت گيرد، به طوري كه هيچ باقيماندهاي از كلر و شامپو در موها برجاي نماند. بعد از شستن با شامپو هم بايد از يك حالتدهنده استفاده كرد، چرا كه باعث رسوب يك لايه نازك و نامرئي بر روي مو ميشود و از طرف ديگر از خشك شدن و از دست رفتن رطوبت و شفافيت آن، پيشگيري ميكند.
خشكي پوست شناگران
دكتر احمدي در مورد خشكي پوست شنا گران ياد آوري ميكند: خشكي پوست در شناگران بسيار شايع است و علتش هم حل شدن و از بين رفتن تدريجي چربي محافظ پوست است.
اين امر موجب كاهش رطوبت لايه شاخي پوست و سبب ايجاد خشكي، پوستهپوسته شدن و خارش پوست ميشود. اين وضعيت با دوشهاي داغ و طولاني كه شناگران به انجام آن شهرت دارند و نيز با نشستن طولانيمدت در جكوزيهاي گرم، بدتر ميشود. براي رفع اين مشكل ميتوان با كاهش مدت دوش گرفتن و در واقع، با استفاده از يك دوش سريع با آب ولرم، از خشكي بيش از حد پوست جلوگيري و از صابونهاي ملايمتر استفاده كرد.
همچنين بايد بلافاصله پس از خشك كردن بدن با حوله، از يك نرمكننده روغني استفاده كنيد. وازلين ساده يا روغن معدني نيز از مرطوبكنندههاي خوب و ارزانقيمت است و تجويز داروهاي تركيبي حاوي كورتون، اگر خشكي پوست به اگزما و حساسيت تبديل شود، ضرورت پيدا ميكند.
اين متخصص پوست و مو ياد آوري ميكند: انتخاب استخرهاي مطمئن و تحت نظارت مراكز بهداشتي، از جمله راههاي پيشگيري از ابتلا به بيماريهاي پوستي در افراد است. همچنين حمام رفتن و نرم كردن پوست، به خصوص در كساني كه پوستي خشك دارند و خشك و تميز كردن لباسهاي نمناكي كه براي رفتن به استخرها استفاده ميشود، از جمله بهترين كارها در اين زمينه است.
دكتر احمدي با اشاره به اين مطلب كه ميزان كُلري كه براي گندزدايي استخرها استفاده ميشود، بسيار بالا و محرك پوست است ميگويد: با توجه به انتقادهاي شديد افراد در اين مورد، مسئولان استخرها بايد نسبت به اين امر توجه كافي داشته باشند و از كلر و يا گندزداها درست و به اندازه استفاده كنند. تحريك، سوزش و كم شدن چربي پوست، ايجاد حساسيت در پوست، اگزما و ناراحتيهاي چشمي، مهمترين بيماريهاي پوستي است كه با افزايش ميزان كلر در آب استخر، براي افراد ايجاد ميشود.
وي ميافزايد: افراد بايد از وسايل مشترك يا كرايهاي براي شنا استفاده نكنند.
لازم است شناگران در استخرها نكات بهداشتي نظير دوش گرفتن، شستوشوي بدن با آب و صابون، قرار دادن پاها در حوضچه آب و كلر به مدت30 ثانيه، استفاده از وسايل شخصي، تخليه بيني و مثانه قبل از ورود به استخر را رعايت كنند، زيرا در صورتي كه اين موارد رعايت نشود، شاهد بروز مشكلاتي نظير بيماريهاي دستگاه تنفسي، عفونتهاي گوش، چشم و دستگاه مجاري ادراري و تناسلي و همچنين بيماريهاي پوستي خواهيم بود.
استخرهاي روباز
اين دانشيار دانشگاه علوم پزشكي تهران در مورد استخرهاي رو باز ميگويد: اين استخرها ميتوانند آسيبهاي جدي مانند آفتاب سوختگي، تورم و قرمزي پوست را ايجاد كنند كه درنهايت باعث تغيير رنگ پوست و ايجاد «كك و مك» ميشود و در صورت تكرار زياد ممكن است به سرطان پوست بيانجامد.
آفتاب به مقدار خيلي كم، براي چند دقيقه به اندازهاي كه منجر به قرمزي پوست نشود، مفيد است. بنابر اين، توصيه ما اين است كه به هنگام آب تني خودتان را از آفتاب دور نگه داريد.
وي با اشاره به اين مطلب كه از ورود افراد مبتلا به ضايعات قارچي پوست بدن و پا و كشاله ران و يا افراد مبتلا به زگيل به استخرهاي عمومي بايد جلوگيري شود، ميافزايد: رعايت دقيق و كامل موارد بهداشتي در استخرها ضروري است، وگرنه ممكن است بيماريهاي ديگري مانند شپش سر و گال از طريق اين افراد منتقل شود.
افرادي هم كه به قارچهاي پوستي در نواحي مختلف بدن مانند كشاله ران يا تنه مبتلا هستند هم نبايد پيش از درمان و بهبود كامل، به استخر بروند، تا زمينههاي ابتلاي ديگران به اين بيماري فراهم نشود.
بيماري زردزخم هم جزو بيماريهاي عفوني مسري است كه ميتواند بهسرعت از فردي به فرد ديگر و بخصوص به بچهها منتقل شود. بيماران مبتلا به اين بيماري هم از نظر اخلاقي نبايد تا بهبود كامل بيماريشان، به استخر بروند.
همچنين بهتر است افراد مبتلا به تبخال هم براي پيشگيري از عفوني شدن زخمهاي خود تا بهبود كامل به استخر نروند.
به افراد مبتلا به «زونا» نيز توصيه ميشود براي پيشگيري از انتشار ويروس اين بيماري و در معرض ابتلا قرار دادن افراد ديگر به آبله مرغان، پيش از بهبود كامل از شنا در استخرها خودداري كنند.
توصيه طبي به شناگران
ـ براي پيشگيري از كدر شدن موهايتان بر اثر تماس با كلر موجود در آب استخر، حتما كلاه شنا بپوشيد.
ـ اگر عادت به شنا كردن مداوم داريد، براي محافظت از پوست و موي خود از لوسيونهاي مرطوبكننده بدن و سرمهاي مو استفاده كنيد.
ـ از آنجا كه امكان انتقال بسياري از بيماريهاي پوستي بر اثر استفاده از لوازم شخصي مشترك وجود دارد، بههيچوجه از حوله مشترك در استخر استفاده نكنيد.
ـ براي پيشگيري از ابتلا به زگيل كف پا، از دمپاييهاي مشترك موجود در استخرها استفاده نكنيد و پابرهنه در سالن استخرها راه نرويد.
ـ براي پيشگيري از ابتلا به بيماريهاي قارچي و عفوني ناحيه تناسلي، هرگز از مايوي مشترك استفاده نكنيد و مايوي خود را حتي به اعضاي خانوادهتان هم قرض ندهيد.
ـ براي پيشگيري از ابتلاي احتمالي به شپش يا گال، هرگز از كلاه شناي مشترك استفاده نكنيد.
ـ قبل از ورود به استخر پاي خود را در داخل حوضچه كلر قرار دهيد.
ـ اگر امراض پوستي از قبيل بيماريهاي قارچي قابل سرايت داريد، به هيچ عنوان به استخرهاي عمومي مراجعه نكنيد.
ـ بعداز دوش گرفتن و قبل از ورود به محوطه استخر، حتماً از حوضچه ضدعفوني عبور كنيد.
ـ از خوردن و آشاميدن در استخرهاي شنا بپرهيزيد.
ـ در صوت ابتلا به سرما خوردگي و يا هر نوع بيماري عفوني يا پوستي واگير، از ورود به استخرها تا رسيدن به سلامت كامل خودداري كنيد.
* منبع : روزنامه اطلاعات
**گروه اطلاع رساني**1893**9131
تهران- ايرنا- روزنامه اطلاعات در صفحه گزارش نوشت: با شروع فصل تابستان افراد بسياري براي تفريح و خنك شدن به استخرهاي شنا و پاركهاي آبي ميروند و اين در حالي است كه برخي از استخرهاي شنا ميتواند محل بسيار مناسبي براي انتقال بيماريهاي پوستي و عفوني باشد.