ورود ژن هاي برتر براي توسعه و افزايش توليد دامي ضروري است

شاهرود - ايرنا- كارشناس ارشد مركز اصلاح نژاد دام كشور گفت: حفظ نژادهاي بومي در كنار ورود ژن هاي برتر براي توسعه و افزايش توليد دامي ضروري است.

علي كاظمي عصر روز دوشنبه در همايش و كارگاه آموزشي گاو دو منظوره 'سيمنتال' دورگه در جمع كارشناسان و دامداران استان سمنان در مركز آموزش كشاورزي بخش بسطام از توابع شهرستان شاهرود افزود: انتخاب نژاد در آميخته گري يكي از مهمترين موارد در پرورش نژاد است.

به گفته وي بيش از 40 سال فعاليت آميخته گري در كشور انجام شده و دانش آموختگان بسياري در علوم دامي در زمينه ژنتيك دام فعال هستند.

وي ادامه داد: گاوهاي بومي كشور حدود 90 درصد سهم خوني گاو سياه و سفيد نژاد هلشتاين هستند.

وي اضافه كرد: تلاقي گاوهاي بومي با نژاد 'هلشتاين' براي گاوهاي شيري ،تلاقي هاي سه نژادي مطرح است.

اين كارشناس يادآور شد كه نژاد سيمنتال در تلاقي گاوها به عنوان خط مادري در نظر گرفته شود تا بتوانيم از نژادي بهتر براي كشتار و توليد گوشتي استفاده كنيم.

همچنين معاون بهبود توليدات دامي جهاد كشاورزي استان سمنان در اين همايش گفت: با اقدام علمي ، روشهاي نوين و كاهش هزينه ها بايد توليد دامي را اقتصادي تر كنيم .

مصطفي شاه حسيني افزود: نژاد مذكور به دامداران معرفي و

مقايسه و بررسي آن با نژاد هلشتاين ،انتخاب در پرورش گاو مورد نظر را افزايش مي دهد.

وي تاكيد كرد: براي توليد اقتصادي و كاهش هزينه ها بايد به سوي قيمت تمام شده پايين گام برداريم تا به سود آوري لازم برسيم.

به گفته وي اين امر باعث تداوم توليدات دامي و رقابت پذيري در سطح ملي و جهاني خواهد شد.

وي ادامه داد: هدف همايش يادشده آشنايي و آگاهي بيشتر دامداران استان با نژاد گوشتي و شيري سيمنتال است و جايگزيني آن با نژاد هلشتاين مد نظر نيست بلكه به انتخاب كشاورزان و دامداران بستگي دارد.

وي با بيان اينكه در استان سمنان نياز علوفه اي دامداران 950 هزار تن است ،يادآور شد كه توزيع يارانه شير بين دامداران در سه ماهه نخست سال 1393 و چهار ماهه آخر سال 1392در دو نوبت پرداخت شد.

مدير جهاد كشاورزي شاهرود نيز در اين همايش گفت: بخش كشاورزي مولد اقتصاد است و براي تداوم توليدات كشاورزي و دامي بايد هزينه هاي توليد و درآمد را مناسب كنيم.

محمدرضا قاسمي افزود: هزينه هاي توليد برخي محصول هاي كشاورزي در كشور بالاست و توان رقابت با توليدكنندگان خارجي را نداريم.

وي تاكيد كرد: شناسايي نژاد هاي مناسب براي توليد و بومي سازي با توجه به شرايط اقليمي در توليد كمي و كيفي موثر است.

به گفته وي با توجه به اقتصاد مقاومتي و اتكابه داخل براي رسيدن به اهداف و سياستهاي تعيين شده با هدف رقابت در توليد بايد پيش برويم.

وي ادامه داد: در اين حوزه بايد نقصانها با نظر هاي كارشناسي و علمي بررسي و رفع شود تا در رقابت توليد ماندگار باشيم.

مديرعامل شركت تعاوني كشاورزي دامپروري آمارد دام طبرستان نيز در اين همايش گفت: نژاد سيمنتال از سال 1371 وارد كشور شد و اين شركت از سال 1386 با هدف تحقق واردات ،صادرات و مشاوره اين نژاد دورگه فعاليت دارد.

علي‌اكبر واحدي با اشاره به اينكه نخستين مركز تخصصي و ايستگاه توليد، انجماد اسپرم و اصلاح نژاد گاوهاي دو منظوره سيمنتال كشور، 60 هزار اسپرم از اين نژاد را از آلمان وارد كشور كرد، تاكيد كرد: خاستگاه اصلي اين نژاد گاو كشور سوئيس است.

وي ادامه داد: وزن گاوهاي پرواري اين نژاد در سن 14 ماهگي به 600تا 800كيلو گرم مي رسد و يكي از بهترين ها در استفاده از شيردوش هاي رباتيك هستند.

وي ياد آوري كرد: نژاد سيمنتال در شرايط مناسب تغذيه اي هشت تا 10 تن شير با چربي 4.27 و پروتئين 3.27درصد در دوره 305 روزه توليد مي كند.

همچنين اميرخاكي مدير مركز توليد اسپرم گاو سيمنتال در اين شركت، توضيحاتي پيرامون شاخص هاي توليد شير ،گوشت، و تناسب اندام اين نژاد گاوي ارائه كرد.

پرسش و پاسخ دامداران و كارشناسان شركت كننده از شهر هاي مختلف استان سمنان در اين همايش يكروزه مورد استقبال قرار گرفت.ك2

7358/2047/